ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα - Στέφανος στην κάλπη του 2024 σε πρωτόγνωρο πολιτικό περιβάλλον

Αννίτα - Στέφανος στην κάλπη του 2024 σε πρωτόγνωρο πολιτικό περιβάλλον

Μπορεί επισήμως οι ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές του 2004 να μην έχουν προτεραιότητα στην ατζέντα των κομματικών αρχηγών, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλεψύδρα έχει γυρίσει ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης που θα διεξαχθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Οι εκλογές του 2024 θα έχουν μια πρωτοτυπία, αφού εκτός από τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές θα αναδείξουν δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και μέλη σχολικών εφοριών. Πρόκειται για μια μεγάλη εκλογική κινητοποίηση, η οποία πολύ σύντομα θα βάλει τα κόμματα στη διαδικασία αναζήτησης προσώπων αλλά και επίτευξης συνεργασιών. Πέραν της πρωτοτυπίας αυτής η αναμέτρηση του 2024 θα διεξαχθεί μέσα στο νέο πολιτικό περιβάλλον που προέκυψε μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, με τα δύο μεγάλα κόμματα να βρίσκονται στην αντιπολίτευση. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών μακριά από την εξουσία, και στόχος τους είναι να διατηρήσουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο.

ΔΗΣΥ σε μεταίχμιο

Η προσοχή στρέφεται στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος θα κληθεί να δώσει την πρώτη μάχη στη μετά Αναστασιάδη και Αβέρωφ εποχή, δύο πολιτικών που υπήρξαν στην προμετωπίδα της παράταξης τις τελευταίες δεκαετίες. Η νέα ηγετική ομάδα του ΔΗΣΥ, με επικεφαλής την Αννίτα Δημητρίου, πολύ σύντομα θα χαράξει ρότα για τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2024.

Η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ψηφοφόρων να προέρχεται από τον χώρο του ΔΗΣΥ, είναι ένα δεδομένο με τη δική του σημασία στην προεκλογική εξίσωση και τους σχεδιασμούς που γίνονται. Επισήμως το κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση με συνεδριακή απόφαση αλλά η πολιτική προέλευση του προέδρου και μελών της κυβέρνησης, καθώς και η σύνδεση με την προηγούμενη διακυβέρνηση υπό τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος Νίκο Χριστοδουλίδη, οδηγεί de facto σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση.

Παραδοσιακά οι ευρωεκλογές θεωρούνται για τον ΔΗΣΥ μια πιο ευνοϊκή αναμέτρηση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, λόγω του φιλοευρωπαϊκού προφίλ του κόμματος. Για την Πινδάρου η διατήρηση των δύο εδράνων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ αλλά στόχος είναι και η διατήρηση-ενίσχυση της εκλογικής δύναμης της παράταξης. Σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές, η Πινδάρου φαίνεται ότι θα ακολουθήσει το -επιτυχημένο όπως αποδεικνύεται-μοντέλο άλλων εκλογικών αναμετρήσεων, δηλαδή θα διεκδικήσει ορισμένους δήμους με δικούς της υποψηφίους δημάρχους, ενώ θα στηρίξει και υπερκομματικές υποψηφιότητες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά δεδομένα και ανάγκες.

Εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον στρέφεται στους μητροπολιτικούς δήμους που έχουν το δικό τους πολιτικό βάρος αλλά και συμβολισμό, όπως είναι η Λευκωσία, η Λεμεσός, η Αμμόχωστος, η Πάφος. Προς το παρόν δεν υπάρχει οτιδήποτε χειροπιαστό ως προς την ονοματολογία, αλλά σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν ο ΔΗΣΥ θα ρίξει στη μάχη στελέχη που υπηρέτησαν πολιτειακά αξιώματα, όπως τέως υπουργούς, νυν ή πρώην βουλευτές κλπ.

ΑΚΕΛ: Με φόρα από τις προεδρικές

Στο ΑΚΕΛ αυτή την περίοδο προέχουν οι διαδικασίες ενόψει του καταστατικού συνεδρίου του φθινοπώρου. Στόχος είναι η προώθηση αλλαγών που θα βελτιώσουν την λειτουργικότητα και αποδοτικότητα του κόμματος, στην παραγωγή πολιτικής αλλά κυρίως στην επαφή με την κοινωνία, ώστε να ανακάμψει σε όλα τα επίπεδα.

Το ΑΚΕΛ θα ριχθεί στη μάχη του 2024 με αφετηρία θετικό πρόσημο των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου. Παρά την αποτυχία για κατάκτηση του ζητούμενου, δηλαδή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ΑΚΕΛ κρατούν τη συσπείρωση δυνάμεων πέριξ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη αλλά κυρίως τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που για διάφορους λόγους είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα και ευρύτερα από το χώρο. Το ΑΚΕΛ θέλει να αξιοποιήσει το ρόλο της κύριας και βασικής αντιπολιτευτικής δύναμης, απευθυνόμενος στο ακροατήριο που αρχίζει από την Αριστερά και εκτείνεται μέχρι και δεξιότερα του κέντρου. Και για το ΑΚΕΛ η εκλογή δύο ευρωβουλευτών θεωρείται κεκτημένο, το οποίο θα προσπαθήσει να διαφυλάξει.

Παραδοσιακά οι ευρωεκλογές είναι μια δύσκολη εκλογική μάχη για το ΑΚΕΛ, γιατί υπάρχει το στοιχείο της χαλαρής ψήφου, λόγω της διαχρονικά κριτικής στάσης που είχε το κόμμα έναντι της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, το ΑΚΕΛ θα ρίξει στη μάχη στελέχη με κομματική προϋπηρεσία αλλά και προσωπικότητες από τον ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό χώρο της κεντροαεριστεράς αλλά και κεντροδεξιάς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top