ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Σε μη κάτοικους το 93% του ακαθάριστου χρέους κυβέρνησης της Κύπρου

Eurostat: Σε μη κάτοικους το 93% του ακαθάριστου χρέους κυβέρνησης της Κύπρου

Το 93% του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης στην Κύπρο κατεχόταν από μη κάτοικους στο τέλος του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ διαφέρει σημαντικά όσον αφορά τη σύστασή του.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους που κατείχαν μη κάτοικοι (τομέας του υπόλοιπου κόσμου) καταγράφηκε στο τέλος του 2022 στην Κύπρο (93%), ενώ ακολουθούσαν η Εσθονία (74%), η Λετονία (64%), η Αυστρία και η Λιθουανία (61% η κάθε χώρα).

Από την άλλη, το μερίδιο του χρέους της γενικής κυβέρνησης που κατείχε ο τομέας των εγκατεστημένων στη χώρα χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν μεγαλύτερο στη Δανία (75%), ενώ ακολουθούσαν η Σουηδία (74%), η Κροατία (67%), η Ιταλία (64%), η Τσεχία (63%) και η Μάλτα (60%).

Γενικά, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, το ποσοστό του χρέους το οποίο κατείχαν οι μη χρηματοπιστωτικοί τομείς των κατοίκων (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά) ήταν μικρότερο του 10%.

Οι εξαιρέσεις ήταν η Ουγγαρία και η Γερμανία (22% στην κάθε χώρα), η Μάλτα (18%), η Πορτογαλία (14%) και η Ιρλανδία και η Σουηδία (11% στην κάθε χώρα).

Όπως επίσης καταγράφεται στα στοιχεία, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης των χωρών της ευρωζώνης εκφράζεται ως επί το πλείστον (με ποσοστό μεγαλύτερο του 99%) σε εγχώριο νόμισμα, όπως και στην πλειοψηφία των κρατών μελών (μεταξύ τους και της Κύπρου).

Το ποσοστό του ακαθάριστου χρέους της κεντρικής κυβέρνησης σε ξένο νόμισμα ξεπερνούσε το 50% σε τρεις χώρες της ΕΕ στο τέλος του 2022: την Κροατία (75%), τη Βουλγαρία (71%) και τη Ρουμανία (53%).

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους σε ξένο νόμισμα στο τέλος του 2022 ήταν εκφρασμένο σε ευρώ.

Σημειώνεται πως, η η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, ενώ η Κροατία προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top