LIKE ONLINE

Οι τρεις χώρες στις οποίες δεν πρέπει να αφήνεις φιλοδώρημα - Θεωρείται μέχρι και ασέβεια

Οι τρεις χώρες στις οποίες δεν πρέπει να αφήνεις φιλοδώρημα - Θεωρείται μέχρι και ασέβεια

Όποιος έχει δουλέψει στην εστίαση γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι το έξτρα τιπ για κάθε εργαζόμενο. Ειδικά δε όταν μιλάμε για εκείνους που εργάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά και τρέχουν πάνω κάτω, προκειμένου να μη μας λείψει τίποτα. Η έννοια του φιλοδωρήματος είναι στο DNA μας, με τους περισσότερους από εμάς να αισθάνονται την ανάγκη να επιβραβεύσουν μια καλή υπηρεσία που παρέχει κάποιος.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα μέρη του κόσμου. Υπάρχουν, βλέπεις, χώρες, στις οποίες αν κάποιος τολμήσει να δώσει κάποιο φιλοδώρημα, μπορεί και να παρεξηγηθεί και να δημιουργήσει πρόβλημα. Μια τέτοια χώρα είναι η Ιαπωνία, όπου κανείς δεν αφήνει έξτρα τιπς σε μπαρ ή εστιατόρια. Μάλιστα, οι πιο παραδοσιακοί κάτοικοι της τείνουν να το θεωρούν χειρονομία περιφρόνησης παρά σεβασμού.

Αυτό οφείλεται σε μια πολύ ιδιαίτερη αντίληψη της εργασίας. Με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένα μέρη, όπως πανδοχεία ή ξενώνες, πρακτικά καμία επιχείρηση δεν περιμένει από τον πελάτη να κάνει πρόσθετες πληρωμές οποιουδήποτε είδους. Αυτή η φιλοσοφία ζωής συναντάται σε ορισμένη μέρη της Ασίας.

Ένα άλλο κράτος όπου το φιλοδώρημα είναι σχεδόν ταμπού είναι η Κίνα. Είναι αλήθεια ότι ο ασιατικός γίγαντας έχει έναν τρόπο ζωής που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από το άνοιγμά του προς τη Δύση και ότι πολλά από τα έθιμά μας αρχίζουν να υιοθετούνται από τον πληθυσμό του, αλλά η συνήθεια του φιλοδωρήματος δεν αντιμετωπίζονται ευνοϊκά. Για πολλούς ντόπιους, θεωρείται ως μια πράξη ανωτερότητας εκ μέρους του ατόμου που δίνει τα χρήματα, η οποία τοποθετεί το άτομο που τα λαμβάνει σε μια χαμηλότερη τάξη.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη Δανία. Κανονικά, ο λογαριασμός εστιατορίου σε αυτή τη σκανδιναβική χώρα περιλαμβάνει και το φιλοδώρημα στο τελικό ποσό, επομένως θα ήταν περιττό οι πελάτες να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Επιπλέον, η συγκεκριμένη χώρα, όπως και η υπόλοιπη σκανδιναβική περιοχή, έχει γενικά αρκετά υψηλούς μισθούς στον τομέα του τουρισμού, επομένως οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να εξαρτώνται από τη γενναιοδωρία του πελάτη.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Κυπριακό: Τουρκικοί τακτικισμοί πίσω από την επιστολή Τατάρ σε Γκουτέρες - Θολό το τοπίο για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης

Κυπριακό: Τουρκικοί τακτικισμοί πίσω από την επιστολή Τατάρ σε Γκουτέρες - Θολό το τοπίο για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης

Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει όσο γίνεται να δώσει απαντήσεις στο θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης όπως αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, ο Ερσίν Τατάρ διαμηνύει ότι θα στείλει επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τα θέματα που τέθηκαν, λέγοντας πως δεν γνωρίζει, «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top