Η ζάλη, η αδιαθεσία και η ναυτία είναι μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες που θέλουν να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να ασχοληθούν με το smartphone τους ενώ ταξιδεύουν με αυτοκίνητο. Αλλά, τι είναι αυτό που πραγματικά προκαλεί όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα μας εκείνη τη στιγμή;
Αν και με το διάβασμα περνάει ευκολότερα η ώρα και μας κάνει να ξεφύγουμε και να περάσουμε όμορφα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το αυτοκίνητο (η οποίοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο) προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους το αντίθετο: ναυτία που μερικές φορές επιμένει για ώρες. Η ασθένεια των κινήσεων ή «motion sickness» εμφανίζεται όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των αισθητηριακών αντιλήψεων που λαμβάνει το σώμα.
Για παράδειγμα, όταν διαβάζουμε ή γράφουμε σε ακίνητο περιβάλλον, το οπτικό σύστημα εστιάζει στο κείμενο ενώ το σώμα μας δεν αντιλαμβάνεται καμία κίνηση. Ωστόσο, κατά την ανάγνωση σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο, το οπτικό σύστημα αντιλαμβάνεται τις λέξεις στη σελίδα σαν να κινούνται. Αυτή η «ασυμφωνία» προκαλεί συμπτώματα ναυτίας καθώς και ημικρανίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως το εσωτερικό αυτί παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ανθρώπινης ισορροπίας και του προσανατολισμού στο χώρο. Περιέχει μικροσκοπικές δομές που ονομάζονται ημικυκλικά κανάλια, τα οποία ανιχνεύουν την περιστροφική κίνηση και ωτόλιθους, που ανιχνεύουν τη γραμμική επιτάχυνση. Όταν βρισκόμαστε σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο, το αιθουσαίο σύστημα ανιχνεύει την επιτάχυνση, την επιβράδυνση και τις αλλαγές στην κατεύθυνση του οχήματος. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα μάτια είναι προσηλωμένα σε μια στατική σελίδα, το οπτικό σύστημα ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι το σώμα είναι ακίνητο, οδηγώντας σε αισθητηριακή αναντιστοιχία.
Αυτή η αναντιστοιχία παρεμβαίνει στην ικανότητα του εγκεφάλου να ενσωματώνει και να ερμηνεύει σωστά τις αισθητηριακές πληροφορίες, οδηγώντας τελικά σε συμπτώματα ναυτίας με διαφορετικές ταχύτητες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, ζάλη , πονοκεφάλους, εφίδρωση και μερικές φορές ακόμη και έμετο. Η σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη ναυτία μετά το διάβασμα στο αυτοκίνητο; Μια αποτελεσματική μέθοδος είναι να κοιτάξετε έξω από το παράθυρο και να εστιάσετε σε ένα σταθερό σημείο στην απόσταση, όπως ο ορίζοντας. Με αυτόν τον τρόπο, το οπτικό και το αιθουσαίο σύστημα μπορούν να συγχρονιστούν εκ νέου, μειώνοντας περαιτέρω τις αισθητηριακές συγκρούσεις. Επίσης, μια καλύ λύση είναι να καθίσετε και στο μπροστινό κάθισμα για να βλέπετε καθαρά το δρόμο και τα κινούμενα αντικείμενα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να συγχρονίσει οπτικά σήματα και σήματα ισορροπίας, μειώνοντας έτσι τη ναυτία.
Ωστόσο, η καλύτερη συμβουλή κατά της ναυτίας στο αυτοκίνητο είναι να αφήσετε στην άκρη το βιβλίο ή το κινητό σας όταν ταξιδεύετε, είτε στο μπροστινό κάθισμα είτε στα πίσω.
ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χειρουργήθηκε η 18χρονη που τραυματίστηκε σε τροχαίο στο Δάλι - Υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση
Προεδρικός απολογισμός: Δεύτερη ανάγνωση σε oκτώ σημεία από το themaonline
Στα σκαριά νέα πολυτελής τουριστική ανάπτυξη στην Ορόκλινη – Τι θα περιλαμβάνει και πού θα ανεγερθεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις