ΔΙΕΘΝΗ

Αυτή είναι η πιο ευχάριστη πόλη να ζει κανείς - Ποιες κλείνουν την πρώτη δεκάδα - Βίντεο

Αυτή είναι η πιο ευχάριστη πόλη να ζει κανείς - Ποιες κλείνουν την πρώτη δεκάδα - Βίντεο

H Βιέννη είναι η πιο ευχάριστη πόλη να ζει κανείς σύμφωνα με ετήσια κατάταξη που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη 22/6.

Συγκεκριμένα, η αυστριακή πρωτεύουσα αναδεικνύεται, για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, στην κορυφή, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, ινστιτούτο έρευνας συνδεδεμένο με το περιοδικό The Economist.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι διαδηλώσεις εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία όπως φαίνεται, «τιμωρούν» Παρίσι και Λιόν.

«Οι διαδηλώσεις για τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είχαν αποτέλεσμα οι πόλεις της να υποχωρήσουν στην κατάταξη», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης. Το Παρίσι υποχώρησε έτσι από 19η θέση το 2022 στην 24η το 2023, η Λιόν από την 25η στην 30ή.

Το Λονδίνο καταλαμβάνει το 2023 την 46η θέση, η Νέα Υόρκη την 69η.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Ο δείκτης του EIU βασίζεται σε 30 ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια σε συγκεκριμένους τομείς: σταθερότητα, σύστημα υγείας, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία, υποδομές.

Η Βιέννη προσφέρει σχεδόν ιδεώδη συνδυασμό σε αυτούς τους τομείς και δεν τιμωρείται παρά μόνο για την έλλειψη μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Κοπεγχάγη.

Μεταξύ της 3ης και της 9ης θέσης, απαντώνται πόλεις της Αυστραλίας, της Ελβετίας, του Καναδά, καθώς και η Οσάκα (Ιαπωνία) και η Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), που καταλαμβάνουν μαζί τη 10η.

Το 2023, στο σύνολο των πόλεων που μελετήθηκαν, ο μέσος δείκτης ποιότητας ζωής φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ιδίως ως προς την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων που συνδέονταν με την πανδημία.

Αντίθετα, οι βαθμοί πέφτουν ως προς τη σταθερότητα σε πολλές πόλεις, ειδικά στην Ευρώπη, λόγω διαδηλώσεων που βίωσαν.

Πόλεις στην Ασία και στην Ωκεανία σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε έναν χρόνο: η Ουέλιγκτον (Νέα Ζηλανδία) καταγράφει άνοδο 35 θέσεων, το Ανόι (Βιετνάμ) 20, η Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία) 19.

Στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης απαντώνται πολλές πόλεις της Κίνας.

Το Κίεβο, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κάνει την επιστροφή του στην κατάταξη το 2023 μεν, αλλά πλέον έχει υποχωρήσει στην 165η θέση, ενώ η Δαμασκός, η πρωτεύουσα της Συρίας, παραμένει από το 2015 η πόλη του κόσμου που χαρακτηρίζεται από το EIU η χειρότερη για να ζει κανείς.

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top