ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φ. Φαίδωνος: Επαναφέρει το ζήτημα κληρονομικότητας των τ/κ περιουσιών - Τα υποστατικά ποου ενοικιάζει ο Δήμος

Φ. Φαίδωνος: Επαναφέρει το ζήτημα κληρονομικότητας των τ/κ περιουσιών - Τα υποστατικά ποου ενοικιάζει ο Δήμος

Το ζήτημα της κληρονομικότητας για τουρκοκυπριακές περιουσίες επανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος κατά τη συζήτηση για 19 τουρκοκυπριακά εμπορικά υποστατικά στην Πάφο από την Επιτροπή Ελέγχου στη Βουλή.

Ο κ. Φαίδωνος, αναφέροντας ότι τις δεκαετίες 1970-1980 υπήρξε αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση στη διανομή τουρκοκυπριακών περιουσιών, έψεξε την ψήφιση από τη Βουλή νόμου για κληρονομικό δικαίωμα των κατόχων τ/κ περιουσιών, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης πρωτοστάτησαν για το θέμα, ενώ η Βουλή «δεν αντιλήφθηκε» τι ψήφισε, όπως είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης υπερασπίστηκε τη σχετική νομοθεσία, δηλώνοντας «ιδιαίτερα περήφανος για το ότι μια κατηγορία προσφυγικού κόσμου που δεν πήραν ούτε προσφυγική βοήθεια, ούτε τους δόθηκε οικόπεδο και για 47 ολόκληρα χρόνια αυτές οι οικογένειες διέμεναν σε αυτό το σπίτι, το συντηρούσαν, με πολύ μεγάλα έξοδα», με τον νόμο τώρα, άτομο της οικογένειας μπορεί να το αιτηθεί για να το διεκδικήσει με προτεραιότητα.

«Υπάρχει και ένα συναισθηματικό δέσιμο, έχει και οικονομικό βάρος το οποίο επωμίστηκε αυτή η οικογένεια και ως εκ τούτου, δεν μπορεί κάποιος να έρχεται και να λέει ότι είναι παράλογο και παράνομο και ότι δεν έχει λογική αυτή η νομοθεσία. Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που στηρίξαμε τις οικογένειες αυτές, που για 47 ολόκληρα χρόνια αυτή η πολιτεία δεν έχει δείξει τον στοιχειώδη σεβασμό για να αποκαταστήσει το άδικο που η Τουρκία, αλλά και η Κυπριακή Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να υποδείξει σε κυρίαρχη Βουλή με ποιον τρόπο θα ψηφίζει τους νόμους της «και μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, και ομόφωνα», είπε. Πρόσθεσε ότι καμία παραπλάνηση δεν υπήρχε, «παραπλάνηση ενδεχομένως να είναι στις αντιλήψεις που έχουν να κάνουν με τέτοια άσκηση εξουσίας. Εμείς στη Βουλή έχουμε πάντοτε έναν ανοιχτό διάλογο, με συμμετοχή και της κοινωνίας των πολιτών. Ως εκ τούτου, στα μουλλωχτά, νομοθεσίες δεν μπορούν να περνούν».

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι πρώτη αδικία είναι ότι ο κ. Φαίδωνος, ως Δήμαρχος Πάφου, κατακρατεί τ/κ περιουσίες που δεν του ανήκουν. Ο νόμος για τις τ/κ περιουσίες αφορά πραγματικό δικαίωμα του προσφυγικού κόσμο και μόνο, σημείωσε. «Το να κατακρατά και να χρησιμοποιεί και να κερδοσκοπεί, ως τοπική αρχή, ο Δήμος Πάφου ουκ ολίγες τ/κ περιουσίες, δεν είναι στο πνεύμα του νόμου και θα πρέπει να ενσκήψουμε για τη νομιμότητα αυτής της κατακράτησης».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, είχε ρωτήσει τον Δήμαρχο Πάφου κατά πόσο ο Δήμος κατέχει, υπενοικιάζει ή μισθώνει τ/κ υποστατικά.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι ενοικιάζει 16 μικρά καταστήματα στο Χάνι του Ιμπραήμ, το οποίο ανακαίνισε για να διασωθεί ως πολιτιστική κληρονομιά. Πέραν αυτών, ο Δήμος Πάφου κατέχει 60 τ/κ τεμάχια που κυμαίνονται από 12 μέχρι 400 τμ, τα οποία αφορούν δημόσιους δρόμους που ανοίχτηκαν μεταξύ 1904 και 1940. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μετά το 1963, με την αποχώρηση των Τουρκοκυπριών, το κράτος δεν μπορούσε να τα απαλλοτριώσει. Τέλος, υπάρχει και ένας χώρος στάθμευσης από το 1960, που αποτελείται από 42 τεμάχια παραχωρημένα στον Δήμο.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι ήταν μια ομόφωνη θέση των πολιτικών δυνάμεων. «Είναι παρατραβηγμένο να αποδίδονται προσωπικές ευθύνες σε κάποιους ανθρώπους», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ελεύθεροι οι 2 από τους 10 – Αναμένεται να ασκήσει έφεση ο ένας

Σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις: Πόσο συχνά συμβαίνουν και τι τις προκαλεί - Βίντεο

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Τα συμπεράσματα του ΟΚΥπΥ για το παιδί που έχασε την όραση του λόγω λέιζερ - «Μπορεί να καταστούν πολύ βλαβεροί για την υγεία οι φακοί»

Αικατερίνη Χριστοδουλίδη: Η κόρη του Προέδρου αποφοίτησε και ο ίδιος ανέβασε την πιο γλυκιά φωτογραφίαΑναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top