ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΑΝ: Ενώπιον Ολομέλειας την επόμενη εβδομάδα το νέο σχέδιο αξιολόγησης μαθητών

ΥΠΑΝ: Ενώπιον Ολομέλειας την επόμενη εβδομάδα το νέο σχέδιο αξιολόγησης μαθητών

Μπήκαν οι βάσεις για το μεγάλο στοίχημα του εκπαιδευτικού συστήματος: τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, στο ΚΥΠΕ, το Σάββατο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, έχουν προωθηθεί αρκετές δράσεις και πολιτικές στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η πρώτη, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, αφορά στην αξιολόγηση του μαθητή και της μαθήτριας στη Μέση Εκπαίδευση.

«Καταρχάς, είχε προταθεί, πέρασε από τη Βουλή και υιοθετήθηκε μια προσωρινή λύση, που αφορούσε στην τρέχουσα σχολική χρονιά, δηλαδή στην κεντρική αξιολόγηση του β’ τετραμήνου, με στόχο να μην αδικηθούν τα παιδιά», πρόσθεσε.

Το πιο σημαντικό όμως, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, σχετικά με αυτό το θέμα, είναι το ότι έχει προταθεί από τον Μάιο ένα νέο, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, με έμφαση στη συνεχή αξιολόγηση των μαθητών/τριών.

«Ένα μαθητοκεντρικό σύστημα που εστιάζει στην αυθεντική αξιολόγηση και μάθηση, και το οποίο περιορίζεται σε μια κεντρική εξέταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς», συμπλήρωσε.

Η συγκεκριμένη πρόταση, πρόσθεσε, αναμένεται να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.

Η Υπουργός Παιδείας είπε, επίσης, ότι μια άλλη μεγάλη απόφαση αφορούσε στην επίλυση του χρόνιου ζητήματος του καθεστώτος αγοράς υπηρεσιών σε αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου.

Με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 Ιουνίου, επισήμανε, «από τον Σεπτέμβριο 2023, τα προγράμματα ΔΡΑΣΕ+ Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο Δημοτικής Εκπαίδευσης θα στελεχωθούν στην πλειονότητά τους με εκπαιδευτικούς από τους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

«Ως εκ τούτου, θα υπάρχει μια συνέχεια στα σχολεία που εφαρμόζουν το πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε. και στα Ολοήμερα, και αυτό μας δίνει και την ευκαιρία να ελέγξουμε, να αξιολογήσουμε και να βελτιώσουμε τις δομές αυτές», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι μια άλλη πολιτική που προωθήθηκε αφορούσε στον θεσμό των Ολοήμερων Σχολείων, ο οποίος, με απόφαση και πάλι του Υπουργείου Παιδείας, επεκτείνεται τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση.

Η απόφαση τους για τα Ολοήμερα, πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου, «δεν περιλαμβάνει μόνο την επέκταση, αλλά και τη βελτίωση και αναδόμηση του θεσμού, θέμα για το οποίο αρχίζει διάλογος το αμέσως επόμενο διάστημα».

Επιπρόσθετα, σημείωσε σχετικά με τα Ολοήμερα, ότι αυτά συνδέονται με την προώθηση των STEM (επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής, και μαθηματικών).

Η Υπουργός Παιδείας είπε, επίσης, ότι στις πρώτες 100 μέρες έχουν αποφασίσει την επέκταση και αναβάθμιση των ΜΙΕΕΚ (Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης). Τα ΜΙΕΕΚ, πρόσθεσε, προσφέρουν υψηλής ποιότητας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε αναπτυσσόμενους τομείς, παρέχοντας στους πολίτες την ευκαιρία απόκτησης, βελτίωσης ή αναβάθμισης των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων.

«Θεωρούμε ότι τα ΜΙΕΕΚ είναι ένας θεσμός που προάγει τη διά βίου μάθηση, βελτιώνοντας παράλληλα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας με την έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων», συμπλήρωσε για το θέμα η Υπουργός Παιδείας.

Καταλήγοντας, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι μέσα από τις πολιτικές που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, τέθηκαν οι βάσεις για το μεγάλο στοίχημα του εκπαιδευτικού συστήματος, τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων, δηλαδή τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης, την επικαιροποίηση, τον περιορισμό της στα απαραίτητα, στα αναγκαία, στην πυρηνική δηλαδή γνώση, «ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο, ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο να προάγει τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις γνώσεις του κάθε παιδιού».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top