ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Αυτοί που δείχνουν να παίρνουν θέση στη νέα Βουλή και εκείνοι που μένουν απ' έξω

Ελλάδα: Αυτοί που δείχνουν να παίρνουν θέση στη νέα Βουλή και εκείνοι που μένουν απ' έξω

Ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες το ενδιαφέρον, πέραν της απόστασης του πρώτου και του δεύτερου κόμματος της εκλογικής αναμέτρησης, επικεντρώνεται και στην είσοδο μικρότερων κομμάτων στη Βουλή.

Η γαλάζια κυριαρχία δεν φαίνεται να αμφισβητείται, ωστόσο το ποσοστό που θα απαιτηθεί για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας εξαρτάται και από τις επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων και το ποσοστό εκείνων των κομμάτων που θα ξεπεράσουν το φράγμα του 3% και θα πάρουν το εισιτήριο για... μια έδρα στο Κοινοβούλιο.

Στα «ραντάρ» των δημοσκοπήσεων που βλέπουν όλο το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας βρίσκονται αρκετά μικρά κόμματα, τα οποία ενδέχεται τελικά να βρεθούν με το «κεφάλι πάνω από το νερό». Οι πιο ακραίες προβλέψεις πάντως, που μιλούν ακόμη και για εννιακομματική Βουλή -για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση- δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 πέραν της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, το κατώφλι της Βουλής φαίνεται να περνούν η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού. Η Ελληνική Λύση στη δημοσκόπηση της Marc συγκεντρώνει ποσοστό 3,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6% και η Νίκη 3,1%.

Η Ελληνική Λύση δέχεται πιέσεις, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς «ψαρεύει» στην ίδια «δεξαμενή» με τον Δημήτρη Νατσιό. Ο Κυριάκος Βελόπουλος που επιθυμούσε διακαώς τη διεξαγωγή του δεύτερου ντιμπέιτ προκειμένου να αναδείξει θέματα όπως αυτό της Ροδόπης, δεν δείχνει να χάνει το τρένο.

Από την άλλη βέβαια, το «κοινό» του Δημήτρη Νατσιού που δημιούργησε το κόμμα του λίγο μετά τη συμφωνία των Πρεσπών έχει περισσότερο θρησκευτικά και θεολογικά χαρακτηριστικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι του δεν έχουν και εθνικιστικά χαρακτηριστικά.

Για την Ελληνική Λύση η εκτίμηση της Pulse είναι στο 3,5%, της GPO στο 4% και της Alco στο 3,4%. Για την Πλεύση Ελευθερίας η εκτίμηση της Pulse την φέρνει στο 3,5%, της GPO στο 3,3 % και της Alco στο 3,3%. Για τη Νίκη η εκτίμηση της Pulse είναι στο 3,5%, της GPO στο 3% και της Alco στο 2,8%.

Η Πλεύση Ελευθερίας δεν έδειξε να κάμπτεται από τις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών λόγω ανακατατάξεων στα ψηφοδέλτια και προώθησης των εκλεκτών της σιδηράς κυρίας που έκανε εκλογική καμπάνια με ... αγάπη και καρδούλες. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι θεωρούν βέβαιη την είσοδό της στη Βουλή.

Αν και δεν φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα εισόδου στη Βουλή, προβληματίζουν οι ανοδικές τάσεις που εμφάνισαν οι «Σπαρτιάτες» μετά τη στήριξη του πρωτόδικα καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη.

Στο 2,6% πάνω από το 2,1% που συγκεντρώνει το ΜέΡΑ 25 δείχνει η Marc το κόμμα «Σπαρτιάτες». Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου κινούνταν, δημοσκοπικά, μεταξύ του 1,5 και 2% και εκεί φαίνεται να παραμένει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό, λειτουργικό κράτος, θέτοντας τις βάσεις για ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά Καρόλου Γ'.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top