ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος Mισθός: Με ποια κριτήρια υπολογίστηκαν τα 940 ευρώ - Ποιος καθορίζει το ποσό και κάθε πότε θα γίνεται αναπροσαρμογή

Κατώτατος Mισθός: Με ποια κριτήρια υπολογίστηκαν τα 940 ευρώ - Ποιος καθορίζει το ποσό και κάθε πότε θα γίνεται αναπροσαρμογή

Από τον Ιανουάριο του 2023, τέθηκε σε ισχύ βάσει διατάγματος ο αναθεωρημένος κατώτατος μισθός .

Το ποσό των 940 ευρώ μεικτά, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, σε μια περιόδο κρίσης και οικονομικής «κατάρρευσης» μερίδας πολιτών - οικογενειαρχών.

Και κάπου εκεί γεννήθηκε το ερώτημα. Πως υπολογίζεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες το συγκεκριμένο ποσό για τον κατώτατο μισθό; Ποια τα κριτήρια που τον καθορίζουν;

Το ThemaOnline επικοινώνησε με αρμόδιο λειτουργό από την Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δίνοντας απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα.

Τα 940 ακάθαρτα του κατώτατου και σε ποιους εφαρμόζεται

Για αρχή, να υπενθυμίσουμε ότι με βάση το περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Διάταγμα του 2022 που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, ο κάθε εργοδοτούμενος ο οποίος/η οποία εργάζεται με πλήρη απασχόληση πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό ο οποίος να ανέρχεται τουλάχιστον στα €885 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €940 ακαθάριστα.

Οσον αφορά το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων είναι αυτό που ίσχυε κατά την έκδοση του εν λόγω Διατάγματος, σύμφωνα με συλλογική σύμβαση, συμφωνία ή πρακτική.

Ωστόσο οι διατάξεις του εν λόγω Διατάγματος δεν εφαρμόζονται στους οικιακούς εργαζόμενους, στους εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας και στους εργαζόμενους στη ναυτιλία, καθώς και για εργαζόμενους για τους οποίους εφαρμόζεται το περί Κατωτάτων Μισθών στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020.

Ποιος ο σκοπός της ύπαρξης κατώτατου μισθού;

Ποια ήταν η ανάγκη που ήρθε να καλύψει η υπάρξη κατώτατου μισθού στην Κύπρο, είναι το ερώτημα που απαντάται από αρμόδιο λειτουργό. Σύμφωνα με την Διεύθυνση του Υπ.Εργασίας: «Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν η διασφάλιση ικανοποιητικών μισθών για τους εργαζόμενους δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου επιπέδου μισθών σε εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων οι οποίες δεν είχαν συλλογική εκπροσώπηση, ή γενικότερα βρίσκονταν σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση.

Τα τελευταία χρόνια η μείωση της κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων και η μείωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης, δημιούργησε την ανάγκη για προστασία σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων και έτσι, εισάχθηκε το υφιστάμενο θεσμοθετημένο πλαίσιο για τον καθορισμό και αναθεώρηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού (στο εξής «ΕΚΜ»).

Να σημειωθεί ότι το πλαίσιο αυτό θεσμοθετήθηκε στη βάση εισηγήσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και του κοινωνικού διαλόγου που διεξάχθηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Σε σχέση με τον κοινωνικό διάλογο πρέπει να σημειωθεί ότι οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις) έχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με τη χρησιμότητά του ΕΚΜ. Από τη μια θεωρείται ως μέτρο προστασίας των χαμηλόμισθων εργαζομένων, ενώ από την άλλη, κρίνεται ως μέτρο που έχει επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα και τη γενικότερη οικονομία μιας χώρας».

Τα κριτήρια τα οποία καθορίζουν τον κατώτατο μισθό

Οπως αναφέρθηκε πιο πάνω ο κατώτατος μισθός ως μέτρο προστασίας των χαμηλόμισθων εργαζομένων και ως μέτρο που έχει επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα , τη γενικότερη οικονομία μιας χώρας είναι δυο επιχειρήματα τα οποία αξιολογούνται για τον καθορισμό του ποσού.

«Στο πλαίσιο που ορίζουν τα δύο αυτά ακραία επιχειρήματα των κοινωνικών εταίρων, στηρίζονται τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο υφιστάμενο Διάταγμα για τον ΕΚΜ και είναι:

(α) η αγοραστική δύναμη του ΕΚΜ,

(β) οι τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και τα ποσοστά ανεργίας και η επίδραση του ΕΚΜ σ’ αυτά,

(γ) η διακύμανση στην οικονομική ανάπτυξη και τα επίπεδα παραγωγικότητας σε σχέση με τον ΕΚΜ,

(δ) η διακύμανση και οι τάσεις στα επίπεδα των μισθών και η κατανομή τους,

(ε) οι επιπτώσεις που θα έχει οποιαδήποτε αλλαγή στον ΕΚΜ στα επίπεδα απασχόλησης, οι δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος ζωής και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Ποιος είναι αρμόδιος για τον καθορισμό του ποσού και καθε πότε θα γίνεται αναπροσαρμογή;

Όπως προνοείται και στο Διάταγμα, η απόφαση για το ύψος του ΕΚΜ λαμβάνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από διαβούλευση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.

Συγκεκριμένα, το Διάταγμα για τον ΕΚΜ προνοεί ότι συγκροτείται εννεαμελής επιτροπή αποτελούμενη από 3 εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, 3 εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και 3 ακαδημαϊκούς ή ειδικούς σε εργασιακά θέματα για την ετοιμασία έκθεσης στη βάση των πιο πάνω αναφερόμενων κριτηρίων για την αναπροσαρμογή του ΕΚΜ.

Η εν λόγω μελέτη υποβάλλεται προς το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα το οποίο τη λαμβάνει υπόψη για να υποβάλει τις εισηγήσεις του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού θα πραγματοποιηθεί την 01/01/2024 και εφεξής ανά διετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top