ΔΙΕΘΝΗ

Οι «ρωγμές» στο καθεστώς Πούτιν και η απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Οι «ρωγμές» στο καθεστώς Πούτιν και η απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Τις τελευταίες μέρες, ακόμα και μετά το συμβιβασμό που οδήγησε τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκοζίν, στη Λευκορωσία, οι πάντες προσπαθούν να μαντέψουν τι θα φέρουν τα “απόνερα” της ανταρσίας στη Ρωσία.

Με το γόητρο του Ρώσου προέδρου να είναι βαριά πληγωμένο, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η ανταρσία της Βάγκνερ κατέδειξε ότι το καθεστώς Πούτιν έχει “ρωγμές”, ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις πιθανές συνέπειες μιας αστάθειας στη Ρωσία για την παγκόσμια οικονομία.
 
Εν πρώτοις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ανέφερε ότι το χάος που ξεκίνησε στη Ρωσία αποκάλυψε “εσωτερικές ρωγμές” στη χώρα “που δεν υπήρχαν”. Με το πλέον ανησυχητικό να είναι η εκτίμηση του Μπλίνκεν ότι η αποσταθεροποίηση στη Μόσχα ίσως να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες, πολλοί είναι αυτοί που διατηρούν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αρχικά, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει στο μέλλον οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές. Ο μεν Πούτιν, εμφανίζεται αποδυναμωμένος -έστω και ηθικά – και ας μην ξεχνάμε πως, παρά την αμνήστευση και τη διαφυγή στη Λευκορωσία, ο Πριγκοζίν έχει χαρακτηριστεί “προδότης” από τον Ρώσο πρόεδρο.
 
Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει χρησιμοποιήσει “βαριές” φράσεις, όπως “μαχαιριά στην πλάτη” και να είναι γνωστό πως δεν συγχωρεί την προδοσία, είναι απορίας άξιο το αν θα αφήσει αυτή την ανταρσία που παραλίγο να φέρει εμφύλια διαμάχη στους δρόμους της Μόσχας και βομβαρδισμό του Κρεμλίνου να περάσει ασυγχώρητη.
 
Από την άλλη, απορίας άξιο είναι το τι θα γίνει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η Βάγκνερ κρατούσε σημαντικά μέτωπα και οι άντρες της, παρότι τους προτάθηκε να ενταχθούν στο Ρωσικό Στρατό, θεωρείται απίθανο ότι θα το κάνουν. Αυτό επειδή ως τώρα τρέφονταν και ντύνονταν διαφορετικά από τον μέσο Ρώσο στρατιώτη, ενώ ήταν πιστοί στον Πριγκοζίν και όχι στον Πούτιν. Εκτιμάται ότι η Ουκρανία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί αυτό το “κενό” στρατολογώντας ένα μεγάλο μέρος τους.


Όλη αυτή η συνεχιζόμενη αστάθεια στη Ρωσία (ας μην ξεχνάμε και ότι ο Κασπάροφ χαρακτήρισε τη χώρα “άντρο συμμοριών που κάνουν αναμέτρηση δύναμης”) προκαλεί προβληματισμό ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.
 
Εν πολλοίς και λόγω του πολύ αδύναμου status στο οποίο βρίσκεται η οικονομία, μετά την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το disruption στις αγορές και το πληθωριστικό σοκ που έχει ακολουθήσει. Μια ακόμα “έκπληξη”, όπως η αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, θα ήταν το τελευταίο που θα χρειαζόταν η παγκόσμια οικονομία.
 
Ακόμα και αν η Ρωσία έχει πέσει από το Top 10 των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, αυτό δε σημαίνει ότι το impact της -άλλωστε το ΑΕΠ της είναι σχεδόν ίδιο με της Αυστραλίας- είναι μικρό. Σκεφτείτε ότι ακόμα και μετά τις κυρώσεις της Δύσης, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές, στις οποίες, όπως φαντάζεται κανείς, εντάσσονται η Κίνα και η Ινδία.
 
Οι οποίες, σε περίπτωση που θα βγει “εκτός” η Ρωσία, θα ανταγωνιστούν για τις πιο φθηνές πηγές ενέργειας. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο το γεγονός ότι το Κατάρ – μια άλλη ενεργειακή δύναμη- εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για όσα γίνονται στη Ρωσία.

Σε αυτά προσθέστε, εάν προκληθεί χάος σε μια χώρα με αχανές πυρηνικό οπλοστάσιο, τους περιορισμούς σε εξαγωγές αγαθών και κυρίως των σιτηρών και του λιπάσματος. Θα μπορούσε, η ελλειψη αυτών των δύο αγαθών αν “έβγαινε” η Ρωσία από την παγκόσμια αγορά, να πυροδοτήσει ένα εκρηκτικό ράλι στις τιμές των τροφίμων, που με τη σειρά του θα πυροδοτούσε μια διατροφική κρίση. Και αυτό, είναι πραγματικά το τελευταίο που χρειάζεται οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή…
 
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πυρκαγιά σε εργοστάσιο: Έτσι φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά - Ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα

• Θλίψη στον Στρόβολο: Πέθανε ο Κυριάκος Ηρακλέους - Δείτε φωτογραφία του

• Ταξίδια: Αυτούς τους προορισμούς επέλεξαν φέτος οι πολίτες για το Black Friday – Η «αγαπημένη» πόλη των Κυπρίων

• Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία της δημοσιογράφου, Σούλας Χατζηκυριάκου

• Καρναβάλι Λεμεσού: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την παρέλαση – Ξενύχτησαν τρεις μέρες για να πάρουν το πρώτο άρμα – Βίντεο

• Στεγαστικό σχέδιο για νεαρά ζευγάρια: Νέες διευκρινίσεις αναφορικά με τα απαραίτητα πιστοποιητικά



Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη για το Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη για το Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Ξεκαθαρίζει σιγά- σιγά το σκηνικό γύρω από τα επόμενα βήματα στο κυπριακό. Μετά την άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης, φαίνεται ότι ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε το πράσινο φως από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την σύγκληση διευρυμένης διάσκεψης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top