ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ για επαναφορά φόρων σε καύσιμα και ρεύμα: «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη δυσαρέσκεια που υπάρχει»

ΠτΔ για επαναφορά φόρων σε καύσιμα και ρεύμα:  «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη δυσαρέσκεια που υπάρχει»

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ κατά την οποία θα του μεταφέρει κάποια μηνύματα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων της Αγλαντιζάς κατά την τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η επαναφορά των φόρων σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα δυσαρεστεί πολύ τους πολίτες, είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις στη βάση κάποιων δεδομένων και αυτά τα δεδομένα όσον αφορά τα οικονομικά δεν μπορούν να αλλάξουν.

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτό το μέτρο σε στοχευμένες κατηγορίες συμπατριωτών μας, αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη δυσαρέσκεια που υπάρχει, είναι πολύ λογικό να υπάρχει αυτή η δυσαρέσκεια, και όλα αυτά θα αξιολογηθούν ξανά.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας είναι πολύ συγκεκριμένα. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις είτε αφορά τον ΦΠΑ είτε άλλες αποφάσεις, γιατί αυτή είναι η πρώτη μας έγνοια, το πώς να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, ειδικότερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν.

Άλλαξαν και τα δεδομένα από τότε που υιοθετήθηκαν αυτά τα μέτρα, και εμείς είμαστε εδώ να αξιολογούμε συνεχώς».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με την αύξηση των τιμών και τις δυσκολίες που περνά ο κόσμος κάποιοι λένε ότι υπάρχει κίνητρο που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για καύσιμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι τιμές, όταν πρωτολήφθηκαν αυτές οι αποφάσεις, τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά από ό,τι είναι σήμερα. Και είναι για αυτό τον λόγο που αντί οριζόντια μέτρα έχουμε πάρει στοχευμένα για εκείνες τις κατηγορίες συμπατριωτών μας που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Από κει και πέρα, όλο αυτό το διάστημα έχουν υιοθετηθεί και άλλα μέτρα τα οποία είναι σημαντικά και δείχνουν ακριβώς την έγνοια μας έναντι των πολιτών. Το θέμα του ΦΠΑ και πολλά άλλα.

Όσον αφορά το θέμα των κατεχομένων είναι ξεκάθαρο ότι για σκοπούς εμπορικής χρήσης, κάτι τέτοιο απαγορεύεται και από τον ίδιο τον κανονισμό. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι να γίνουν αυστηρότατοι έλεγχοι, έτσι ώστε να μη δημιουργείται και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης ότι δεν πείθει με τις θέσεις του για τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν πείθουμε ή όχι καταγράφεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Καταγράφεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακούσατε τον ίδιο τον Καγκελάριο της Γερμανίας.

Είμαστε σε επαφή με τον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος αναγνωρίζει ακριβώς την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών και σε πολύ λίγες μέρες, κάντε υπομονή, θα υπάρξει συνάντηση κατ΄ιδίαν με τον ΓΓ, όχι από δικής μου πλευράς, από την Κυπριακή Δημοκρατία, ακριβώς για το πώς συντονιζόμαστε σε συνέχεια και των επαφών του ίδιου του ΓΓ με την ΕΕ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Από κει και πέρα η όποια κριτική, αντιλαμβάνεστε, είναι καλοδεχούμενη, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω ποιες σκοπιμότητες επιθυμεί να εξυπηρετήσει, αλλά τα δεδομένα είναι εκεί μπορεί να τα δει ο οποιοσδήποτε, να ακούσει ο οποιοσδήποτε και ο κυπριακός λαός να μας κρίνει όλους».

Ερωτηθείς σε τι επίπεδο θα γίνει η συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα γίνει σε επίπεδο του Υπουργού Εξωτερικών», προσθέτοντας ότι η συνάντηση «έχει ήδη κλείσει. Κάντε λίγη υπομονή, θα πούμε και την ημερομηνία και το αντικείμενο».

Σε ερώτηση αν θα μεταφερθούν κάποια μηνύματα σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά. Έχω και γραπτώς αποταθεί στον ΓΓ, απλά δεν διαφημίζουμε τις ενέργειες που κάνουμε, δεν μας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού, μας ενδιαφέρει η ουσιαστική διαχείριση του Κυπριακού και πώς σπάζουμε το αδιέξοδο και επαναρχίζουν οι συνομιλίες. Πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα, και γραπτώς έχω αποταθεί ο ίδιος στον ΓΓ, ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι εκεί για να μεταφέρει συγκεκριμένο μήνυμα. Γίνονται πολλά. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι πώς σπάζουμε το αδιέξοδο, εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια μας, η όποια κριτική είναι καλοδεχούμενη».

Τέλος, ερωτηθείς αν είχε ενημέρωση σε σχέση με την άσκηση του ΝΑΤΟ αναφορικά με καταχώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει συντεταγμένων και όχι με την ονομασία της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είχα μέχρι στιγμής ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σίγουρα αυτή την εβδομάδα θα έχω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπόθεση Λύτρα: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου ενεργοποίησε κατά λάθος το panic buttonΨάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Ψάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Το πολύ κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου αποτιμούν τα κόμματα του κέντρου, τα οποία προσπαθούν να αντιληφθούν τι πήγε λάθος, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνεται να έχουν στείλει σαφή μηνύματα με τη ψήφο τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top