ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: Μια από τις πιο συχνές αρρυθμίες στην καρδιά - Kατευθυντήρια οδηγία από ΟΑΥ

Κολπική μαρμαρυγή: Μια από τις πιο συχνές αρρυθμίες στην καρδιά - Kατευθυντήρια οδηγία από ΟΑΥ

Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής της 1ης κατευθυντήριας οδηγίας με την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας στην Υγεία και την Περίθαλψη (NICE) που αφορά στη διάγνωση και διαχείριση της Κολπικής Μαρμαρυγής, προχώρησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Ο ΟΑΥ και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κατέληξαν σε συμφωνία για την προσαρμογή και υιοθέτηση κατευθυντήριων οδηγιών στο σύστημα υγείας της Κύπρου, με τη συμβολή διεθνών οργανισμών εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στον τομέα αυτό, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Ανώτερη Λειτουργός ΟΑΥ Δρ Μόνικα Κυριάκου.

Στόχος της κατευθυντήριας οδηγίας που αφορά στη διάγνωση και διαχείριση της Κολπικής Μαρμαρυγής, είπε, είναι η διασφάλιση της παροχής βέλτιστης φροντίδας υγείας σε άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή καθώς και την πρόληψη των επιπλοκών της νόσου ή των παρενεργειών από τη θεραπεία.

Όπως εξήγησε, η κολπική μαρμαρυγή είναι μια από τις πιο συχνές αρρυθμίες στην καρδιά, η οποία παρουσιάζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάποια αιμορραγικά επεισόδια ένεκα της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται.

Ερωτηθείσα, είπε ότι πολλοί συνάνθρωποι μας πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Αναφερόμενη στην συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΟΑΥ και ο ΠΙΣ για την προσαρμογή και υιοθέτηση κατευθυντήριων οδηγιών στο σύστημα υγείας της Κύπρου, είπε ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η οδηγία της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία απευθύνεται όχι μόνο σε γιατρούς αλλά και σε άλλους παρόχους υγείας, στους ίδιους τους ασθενείς, στις οικογένειες ή φροντιστές των ασθενών.

Δίνεται, σημείωσε, μια οδηγία προσαρμοσμένη και γραμμένη απλά στην κυπριακή πραγματικότητα, με βάση τις συνθήκες παροχής υγείας, οι οποίες ισχύουν στην Κύπρο.

«Η διαδικασία αυτή, ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης συνεργασίας την οποία είχε ο ΟΑΥ κάτω από τον συντονισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας στην Υγεία και την Περίθαλψη (NICE) στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ξεκίνησε με την προσαρμογή αυτής της κατευθυντήριας οδηγίας, δημιουργώντας μια επιτροπή ειδικών, η οποία αποτελείτο από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, επαγγελματίες υγείας, ακαδημαϊκούς αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς, που προχώρησαν στην προσαρμογή της οδηγίας που έχει και την υπογραφή της ποιοτικής αξιολόγησης από τον Οργανισμό NICE», είπε.

Πέραν του γεγονότος ότι έχει ολοκληρωθεί αυτή η κατευθυντήρια οδηγία κι έχει ενταχθεί στο σύστημα υγείας, επεσήμανε η Δρ Κυριάκου, ο ΟΑΥ με την συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ταυτόχρονα «έχει προχωρήσει με την προσαρμογή δεικτών ποιότητας, οι οποίοι αφορούν την συγκεκριμένη οδηγία και εφαρμόστηκαν και οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να αξιολογούμε κατά πόσο η κατευθυντήρια αυτή οδηγία εφαρμόζεται, σε ποιο βαθμό, να εντοπίζουμε τα προβλήματα και να προβαίνουμε στις απαραίτητες λύσεις με στόχο να διασφαλίσουμε ότι οι δικαιούχοι μας λαμβάνουν την βέλτιστη φροντίδα υγείας ούτως ώστε να προλάβουμε τις επιπλοκές της νόσου αλλά και τις παρενέργειες της θεραπείας».

Εξήγησε ότι πρόκειται για διαδικασία, η οποία ήταν αρκετά επίπονη. Όλοι όσοι συμμετείχαν, ανέφερε, βγαίνουν σοφότεροι και είναι και κάποια στοιχεία που έχουμε μάθει τα οποία και θα αξιοποιηθούν ώστε να προχωρήσουμε και με την προσαρμογή κι άλλων κατευθυντήριων οδηγιών, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει και πάλι με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε η Δρ Κυριάκου, νιώθουμε σίγουροι ότι ακολουθώντας μια διαδικασία που έχει καθοριστεί από ένα Οργανισμό εγνωσμένου κύρους ότι πραγματικά ακολουθούμε εκείνα τα βήματα, με την εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων και οικονομικά αποδοτικών οδηγιών για τις συγκεκριμένες νόσους που πραγματευόμαστε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top