Τα προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας αποτελούν μια καλά τεκμηριωμένη επιπλοκή του διαβήτη που παρατηρείται στους πάσχοντες από διαβήτη. Τι ισχύει όμως για τις γυναίκες; Τα στοιχεία για το πώς επηρεάζεται η σεξουαλικότητα μιας γυναίκας με διαβήτη είναι περιορισμένα επισημαίνουν Σουηδοί ερευνητές που σπεύδουν να καλύψουν το ερευνητικό κενό.
«Σχεδόν κάθε δεύτερη γυναίκα στην έρευνα είχε συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας» λέει η Anne-Marie Wangel, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Malmö επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nursing & Healthcare.
Στο πλαίσιο της μελέτης, εστάλησαν ερωτηματολόγια σε γυναίκες ηλικίας 45 – 66 ετών, που είχαν Διαβήτη Τύπου 1 για περισσότερα από 15 χρόνια.
«Επιλέξαμε να δώσουμε έμφαση σε γυναίκες με Διαβήτη Τύπου 1 ώστε να ερευνήσουμε την εμφάνιση επιπλοκών στη σεξουαλική ζωή της συγκεκριμένης επιλεγμένης ομάδας. Συνολικά 212 γυναίκες απάντησαν στο ερωτηματολόγιο στο οποίο τούς τέθηκαν ερωτήσεις σχετικές με τη σεξουαλική του ζωή, την ερωτική επιθυμία, την ικανότητα διέγερσης και τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Το 45% όσων απάντησαν είχε προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας».
«Μία στις τρεις γυναίκες είχε διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης, σχεδόν μία στις πέντε βίωσε πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής και μια στις τέσσερις είχε πρόβλημα κολπικής ξηρότητας ενώ βρισκόταν σε διέγερση» λέει η Wangel.
Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να συνδέεται με τη μειωμένη ποιότητα ζωής και την κατάθλιψη, η μελέτη επομένως περιελάμβανε και ερωτήσεις για καταθλιπτικά συμπτώματα. Όταν οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με τα σημάδια της κατάθλιψης και ψυχικής ασθένειας, το 15% δήλωσε πως είχε επαναλαμβανόμενες σκέψεις να κάνουν κακό στον εαυτό τους.
Παράλληλα διαπιστώθηκε και μια στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στη μειωμένη σεξουαλική λειτουργία και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
«Μία λύση για το πώς οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να γίνουν καλύτεροι στην αναγνώριση τέτοιων ζητημάτων είναι να θέτουν ανοιχτού τύπου ερωτήσεις στις γυναίκες ή να πραγματοποιούν ετήσιο έλεγχο με ερωτήσεις σχετικά, για παράδειγμα, με την σεξουαλικότητα ή το πως νιώθουν οι ίδιες ψυχικά» συμπληρώνει η Wangel.
«Οι γυναίκες μπορεί να έχουν την ετήσια εξέτασή τους όπου θα συγκεντρώνουν την προσοχή τους στα ιατρικά ζητήματα και της δόσης της ινσουλίνης. Οι ερωτήσεις για τη σεξουαλική λειτουργία ή τα προβλήματα του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος, όπως ο πόνος και η ξηρότητα μπορεί να μην περιλαμβάνονται. Τα προβλήματα της κατάθλιψης σε αυτή την ομάδα ασθενών επίσης θα πρέπει να αναγνωριστούν για να αναφερθούν ή αν κριθεί αναγκαίο, σε ψυχολόγο ή σύμβουλο» κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γέννησες και είσαι άγαμη μητέρα χωρίς ασφαλίσεις; Δες πως θα διεκδικήσεις το Ειδικό Βοήθημα Τοκετού
Μεγάλοι χουβαρντάδες 1 στους 5 τουρίστες – Από ποιες χώρες ξοδεύουν πάνω από 100 ευρώ την μέρα
Οι λοιμώξεις του καλοκαιριού - Οι πιθανές πηγές μόλυνσης και τα μέτρα πρόληψης
Επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια σε Αστυνομικούς στη Λευκωσία - Διακομίστηκαν στο νοσοκομείο
Φωτιά στη Λεμεσό: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 60χρονος – Μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο ΓΝ Λευκωσίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις