Το καλοκαίρι, οι λοιμώξεις είναι λιγότερες σε σχέση με το χειμώνα.
Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες λοιμώξεις που κάνουν την εμφάνιση τους κυρίως το καλοκαίρι στην Κύπρο και όπως κάθε λοίμωξη, οποιαδήποτε εποχή και αν συμβαίνει, μπορεί να εξελιχτεί επικίνδυνα αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή.
Για τις λοιμώξεις που μας απασχολούν τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα μας, μίλησε στο ThemaOnline η Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ζωή Δωροθέα Πανά, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε τόσο στις πιθανές πηγές μόλυνσης όσο και στα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων αυτών.
«Mία νόσος που μας απασχολεί διαχρονικά αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η νόσος των Λεγεωνάριων ή αλλιώς Λεγεωνέλλωση, η οποία είναι οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae», είπε συγκεκριμένα.
«Για τα συμπτώματα είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κλινική εμφάνιση ποικίλλει από 2-10 ημέρες και πολύ σπάνια μέχρι 2-3 εβδομάδες και η νόσος εκδηλώνεται με ξηρό βήχα, πυρετό, κεφαλαλγία και σπάνια διαρροϊκό σύνδρομο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Νόσος των Λεγεωνάριων δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση είναι οι υπερήλικες , οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», συμπλήρωσε.
Όσο αφορά τις πιθανές πηγές μόλυνσης, σύμφωνα με την κυρία Πανά, αυτές είναι «οι δεξαμενές αποθήκευσης νερού, οι θερμές ιαματικές πηγές, τα ιαματικά λουτρά, τα σιντριβάνια, αλλά και οι υγραντήρες ατμόσφαιρας»
«Συνεπώς είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να γίνεται ορθή ενημέρωση σχετικά με τον σωστό καθαρισμό των κλιματιστικών», ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το ECDC έχει εκδώσει μια αναφορά σχετικά με παρατηρούμενη αύξηση των περιπτώσεων λεγεωνέλλωσης στην Ευρώπη (https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/increasing-rates-legionnaires-disease-eueea).
«Για την ερμηνεία αυτής της παρατήρησης πιθανά αίτια που αναφέρονται είναι οι αλλαγές στις εθνικές στρατηγικές των συστημάτων επιτήρησης, στη γήρανση του πληθυσμού και στο σχεδιασμό, την υποδομή και συντήρηση των συστημάτων νερού που χρησιμοποιούνται σε κτίρια. Επίσης γίνεται αναφορά στις κλιματικές αλλαγές σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τόσο το περιβαλλοντικό οικοσύστημα όσο και την έκθεση σε αερολύματα νερού που περιέχουν τα βακτήρια», εξήγησε η κυρία Πανά.
Μέτρα πρόληψης και ελέγχου από τη λεγεωνέλλωση
Σύμφωνα με το ECDC τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου αφορούν στα ακόλουθα:
- Εξασφάλιση τακτικής συντήρησης, καθαρισμού και απολύμανσης των συστημάτων νερού, συμπεριλαμβανομένων των υδραυλικών συστημάτων, ψύξης, των υδρομασάζ και των διακοσμητικών σιντριβανιών
- Διατήρηση συστημάτων κρύου νερού κάτω από 20°C και συστημάτων ζεστού νερού πάνω από 50°C για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων
- Εξασφάλιση σωστής ροής του νερού στα συστήματα, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στάσιμου νερού
- Απολύμανση συστημάτων ζεστού νερού με υψηλά επίπεδα (50 mg/l) χλωρίου για 2–4 ώρες
- Τακτικός καθαρισμός των φίλτρων νερού.
Μία δεύτερη νόσος που μας απασχολεί μεταξύ άλλων τους καλοκαιρινούς μήνες σύμφωνα με την Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
«Ο ιός μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος του κοινού κουνουπιού (Culex spp) το οποίο προηγουμένως είχε τσιμπήσει ένα άρρωστο από τον ιό πτηνό», είπε χαρακτηριστικά.
«Προσβάλλει κυρίως τα πτηνά, τα άλογα και τον άνθρωπο. Λιγότερο συχνός τρόπος μετάδοσης είναι μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, ενώ έχουν παγκοσμίως αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά μετάδοσης μέσω μεταμόσχευσης, από τη μητέρα στο έμβρυο, με το θηλασμό, με το χειρισμό άρρωστων ζώων ή μολυσμένων δειγμάτων από άτομα που δουλεύουν σε εργαστηριακό περιβάλλον», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων η κυρία Πανά, τόνισε ότι «για τα κλινικά συμπτώματα, περίπου 20% αυτών που μολύνονται εμφανίζουν ήπια κλινικά συμπτώματα όπως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση των λεμφαδένων και δερματικά εξανθήματα κυρίως στον κορμό. Σε λιγότερο του 1% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, θα εμφανίσουν σοβαρή κλινική εικόνα με συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (μηνιγγίτιδα/εγκεφαλίτιδα) με υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο, αποπροσανατολισμό, διαταραχές συμπεριφοράς και σπασμούς»
«Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 2-14 ημερών, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα συμπτώματα διαρκούν 5-7 ημέρες και υποχωρούν. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα ανοσοκατασταλμένα και με χρόνια υποκείμενα νοσήματα»
Η κυρία Πανά, αναφέρθηκε και στα μέτρα πρόληψης και ελέγχου από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
«Σύμφωνα με τις συστάσεις των οργανισμών δημόσιας υγείας στην περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών θα πρέπει να γίνεται χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα, αποφυγή στάσιμων νερών (περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους), και τέλος ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα ανοσοκατασταλμένα και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά».
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «κατά την καλοκαιρινή περίοδο παρατηρείται ένα ευρύ φάσμα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος. Φέτος ειδικά το ECDC συστήνει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές όλων των χωρών της Ε.Ε. να συνεχίσουν κανονικά, για πρώτη φορά ακόμη και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, την επιδημιολογική επιτήρηση των αναπνευστικών ιών και λοιμώξεων, που μας απασχολούν σχεδόν πάντα κατά τους φθινοπωρινούς και, κυρίως, τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης ή του SARS-CoV-2»
«Ακόμα και στην μετα-πανδημική φάση της COVID-19 είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τους ιούς. Άλλωστε είναι σαφές ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν κίνδυνοι σε θέματα δημόσιας υγείας που φαίνεται να σχετίζονται και με τις κλιματικές αλλαγές του περιβάλλοντος, συνεπώς η αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανόν να οδηγήσει και σε αλλαγή του εποχικού προφίλ διαφόρων λοιμώξεων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού και να συμβάλλει σε εξάρσεις ιογενών λοιμώξεων που παραδοσιακά δεν αναμέναμε να αντιμετωπίσουμε κατά την καλοκαιρινή περίοδο», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Τσάκωσαν» καταζητούμενο από τροχονομικό έλεγχο - Χειροπέδες σε 43χρονο
Γέννησες και είσαι άγαμη μητέρα χωρίς ασφαλίσεις; Δες πως θα διεκδικήσεις το Ειδικό Βοήθημα Τοκετού
Επιστολή Γκουτέρες σε ΠτΔ: «Διορίστε απεσταλμένο με την πρώτη ευκαιρία»
Μεγάλοι χουβαρντάδες 1 στους 5 τουρίστες – Από ποιες χώρες ξοδεύουν πάνω από 100 ευρώ την μέρα
Οι λοιμώξεις του καλοκαιριού - Οι πιθανές πηγές μόλυνσης και τα μέτρα πρόληψης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις