Πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα φθάνουν στη Λευκωσία για την προοπτική επανέναρξης μιας νέας προσπάθειας για το Κυπριακό, μετά την πολιτική και διπλωματική προσπάθεια που ανέλαβε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Τα δεδομένα παραμένουν δύσκολα, ένεκα της τουρκικής απροθυμίας, ωστόσο διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το πρώτο βήμα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών θα το επόμενο διάστημα. Η Λευκωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη θέση του γενικού γραμματέα για το διορισμό απεσταλμένου προκειμένου να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση προκαλεί η στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω δήλωσης Τύπου, στην πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για το διορισμό απεσταλμένου.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει ενημέρωση για τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, από ηγέτες που είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές βλέπουν μια σαφή προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν για επανασύσφιγξη των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον και τη Δύση γενικότερα, σαν αποτέλεσμα των άσχημων επιδόσεων της τουρκικής οικονομίας. Η αξίωση του Ερντογάν για ξεπάγωμα των ευρωτουρκικών είναι μια πολύ σαφής ένδειξη των προθέσεών του και η Λευκωσία θέλει να αξιοποιήσει το μομέντουμ, προστάσσοντας τη θετική αντζέντα για μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους.
Παρά τους χαμηλούς τόνους που υιοθετεί ο Ταγίπ Ερντογάν και το θετικό κλίμα στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατέφυγε σε υψηλά επικριτικούς τόνους για να σχολιάσει την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόσο για το διορισμό απεσταλμένου όσο και για την αναφορά λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «η ομοσπονδιακή λύση δεν αντανακλά πλέον την κυρίαρχη βούληση των Τουρκοκυπρίων», και κατηγορεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι είναι αποκομμένο από τις πραγματικότητες. Για μια ακόμη φορά το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι προϋπόθεση για την έναρξη νέας διαδικασίας είναι αναγνώριση της ύπαρξης δύο χωριστών κρατών και λαών στην Κύπρο.
Κλειδί ο απεσταλμένος
Περαιτέρω εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται σύντομα και σε κάθε περίπτωση η Λευκωσία αξιολογεί ως επόμενο ορόσημο την γενική συνέλευση του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Κλειδί για τη συνέχεια είναι ασφαλώς οι κινήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα κρίνει στη βάση των δεδομένων που διαμορφώνονται και αναλόγως θα αποφασίσει για τις κινήσεις του.
Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 από τους Αναστασιάδη-Τατάρ ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο αργότερα η τουρκική πλευρά υπαναχώρησε γιατί δεν ήθελε ο απεσταλμένος να λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου τα ψηφίσματα αναφέρονται ρητώς σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αντιθέτως η τουρκική πλευρά θέλει προσωπικό απεσταλμένο, ο οποίος να έχει την δυνατότητα να βάλει στο τραπέζι έξω από το διαπραγματευτικό κεκτημένο, κάτι που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έφτασε στο αεροδρόμιο φορτωμένος με 32 κιλά κάνναβης - Συνελήφθη 32χρονος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις