ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαδόπουλος στο «Τ»: Η αξιολόγηση της Κυβέρνησης, το Κυπριακό, η οικονομία και οι στόχοι για το ΔΗΚΟ της επόμενης 5ετίας

Ν. Παπαδόπουλος στο «Τ»: Η αξιολόγηση της Κυβέρνησης, το Κυπριακό, η οικονομία και οι στόχοι για το ΔΗΚΟ της επόμενης 5ετίας

ΣΥΝΕΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΑΔΑΜΟΥ

Θετικά αξιολογεί τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της Κυβέρνησης ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ThemaOnline αναγνωρίζει ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη έγιναν και λάθη.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης στην οικονομία, ο κ. Παπαδόπουλος υποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη βελτιώνει την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης, απαριθμώντας τα σημαντικότερα επιτεύγματά της».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αφού τονίζει ότι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζει πως η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά δεν σημαίνει αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες ως ενδιάμεση συμφωνία. «Όπως είπε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στόχος είναι να βελτιωθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, καθώς, ως έχει, περιέχει και αρνητικές αναφορές, όπως είναι αυτή για τις περιουσίες», εξηγεί.

Όσον αφορά, δε, τους στόχους του κόμματος για την επόμενη πενταετία, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι αρχικά «θέλουμε να πετύχουμε ως πρωταγωνιστές της συμπολίτευσης, ικανοποιώντας τις προσδοκίες της κοινωνίας που εμπιστεύτηκε τον Νίκο Χριστοδουλίδη και εφαρμόζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις και εισηγήσεις μας». Την ίδια ώρα, προσθέτει πως, «ασφαλώς, ισχύει και ο πάγιος στόχος μας, για ενίσχυση της πολιτικής παρουσίας και δράσης μας, εντός και εκτός Βουλής, εντός και εκτός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντός και εκτός Ευρωβουλής και παντού μέσα στην κοινωνία».

Η αξιολόγηση της Κυβέρνησης

Κύριε Πρόεδρε, συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Πώς αξιολογείτε το μέχρι στιγμής έργο της;

Θετικά. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αυτούς τους πρώτους τέσσερις μήνες επιδεικνύει αξιοσημείωτο έργο. Στην εσωτερική διακυβέρνηση, σημειώνω τις πρωτοβουλίες αυτών των ημερών για αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και των Εκποιήσεων, την προφορική έγκριση του Σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης, τη συμφωνία για την ΑΤΑ μετά από χρόνια αβεβαιότητας, την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για το e-kalathi, το μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, τη συναινετική θετική κατάληξη του ζητήματος με τον ΦΠΑ για τις κατοικίες, την επίλυση και οριστική διευθέτηση το θέματος των Τετραμήνων, την αύξηση 5% του επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων και, τελευταίο αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό, τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου πλάνου και οδικού χάρτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου, με κύριο στόχο τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτά είναι μόνο ενδεικτικά έργα και ενέργειες της νέας κυβέρνησης, που δικαιολογούν την ικανοποίησή μας για αυτό το πρώτο τετράμηνο.

Έγιναν όμως και λάθη, είτε σε πρόσωπα είτε και σε αποφάσεις;

Δεν το αρνήθηκε κανείς. Αντίθετα, αυτά ακριβώς τα λάθη ήταν και η αφορμή για συνολική, νομοθετική ρύθμιση του θέματος των πολιτικών συνεργατών του Προέδρου και των Υπουργών του, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη από κανέναν.

Η Κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την απόσυρση των μέτρων στήριξης των πολιτών σε ό,τι αφορά τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, δέχεται έντονες επικρίσεις. Το ΔΗΚΟ συμφωνεί με αυτές τις αποφάσεις; Θεωρείται ότι ήταν ορθές ή ότι έπρεπε αυτά τα μέτρα να παραταθούν, τουλάχιστον, για άλλους τρεις μήνες;

Δεν υπάρχει άνθρωπος ή κόμμα που να μην θέλει μειωμένους φόρους επ’ αόριστον. Όμως, κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι η ορθότητα της απόφασης τερματισμού του μέτρου γιατί η ορθότητα εξαρτάται από την σκοπιά που το βλέπει κανείς: από τη σκοπιά των καταναλωτών η απόφαση δεν είναι ορθή, αλλά από τη σκοπιά των δημοσιονομικών και της δημοσιονομική πειθαρχίας, είναι. Επομένως, θα έλεγα ότι η απόφαση ήταν η ενδεδειγμένη.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επρόκειτο για έκτακτο μέτρο, το οποίο σύντομα θα ήμασταν υποχρεωμένοι να καταργήσουμε και, επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τιμές των καυσίμων είναι καλύτερες αυτή την περίοδο σε σύγκριση με το 2022 όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να χαιρετίσω τη συνέχιση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη βελτιώνει την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης

Κύριε Παπαδόπουλε, σχετικά με το θέμα των εκποιήσεων, φάνηκε ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα και η Κυβέρνηση είχαν ή και έχουν ακόμη κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Τελικά πώς θα προχωρήσετε με αυτό το θέμα;

Το πρόβλημα των ΜΕΔ και των εκποιήσεων είναι ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την Κυπριακή οικονομία και κοινωνία εδώ και δέκα χρόνια. Η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη μέσα σε τέσσερις μήνες παρουσίασε μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη πρόταση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος η οποία πρόταση προστατεύει τους καλόπιστους ευάλωτους δανειολήπτες αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας.

Την Πέμπτη η Βουλή τήρησε μια υπεύθυνη στάση και ουσιαστικά απέτρεψε την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και αποφεύχθηκαν κίνδυνοι που ενδεχομένως να δημιουργούσαν μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση με αναβίωση της έκρυθμης κατάστασης του 2013.

Αναμένουμε ότι στη βάση της κυβερνητικής πρότασης και στη βάση των εισηγήσεων μας όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί χθες σε ανακοίνωση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ώστε, το νέο πλαίσιο διαχείρισης ΜΕΔ τεθεί σε εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό.

Γενικά τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, πώς τους αξιολογείτε; Ενστερνίζεστε κι εσείς τις φωνές ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη βελτιώνει την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης. Άρα, το σωστό ρήμα είναι το ρήμα «βελτιώνει» και όχι το ρήμα «συνεχίζει». Εν πάση περιπτώσει, να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι. Έχουμε πει πολλές φορές τα τελευταία δέκα χρόνια ότι πολλές πολιτικές αποφάσεις της προηγούμενης δεκαετίας σε σχέση με την Οικονομία ήταν ορθές. Τις οποίες, ως Δημοκρατικό Κόμμα, τις στηρίξαμε παρά το ότι ήμασταν στην αντιπολίτευση.

Πλέον, όμως, έχουμε μια νέα κυβέρνηση, με μεγαλύτερη και πιο ευδιάκριτη κοινωνική ευαισθησία. Η οποία, μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, έδειξε το κοινωνικό και ταυτόχρονα πειθαρχημένο πρόσωπό της, προχώρησε με τις γνωστές πρωτοβουλίες των ημερών για το θέμα των ΜΕΔ και των Εκποιήσεων, διευθέτησε την πολύχρονη εκκρεμότητα με την ΑΤΑ, πήρε στοχευμένα μέτρα για ευάλωτους και χαμηλοσυνταξιούχους και προχωρεί σταθερά συνδυάζοντας στοχευμένα τη δημοσιονομική πειθαρχία με την κοινωνική ευαισθησία.

Όχι μόνο ορθή, αλλά και επιβεβλημένη η εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, πώς αξιολογείτε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Στο Κυπριακό, οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη πείθουν και επιβεβαιώνουν για την ειλικρινή επιθυμία και αποφασιστικότητα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας για διεκδίκηση μιας σωστής και λειτουργικής λύσης, σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά, η οποία, δυστυχώς, κινείται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και εκτός των συμφωνιών υψηλού επιπέδου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη επισκεφτεί, ανάμεσα σε άλλες πρωτεύουσες, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο παρουσιάζοντας την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό.

Επιπρόσθετα, η διπλωματική εκστρατεία του Προέδρου επεκτάθηκε και στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, και ασφαλώς στην Ελλάδα στην οποία και ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, μια πρωτοβουλία η οποία ήταν και εισήγηση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Θεωρείτε ότι είναι σωστό να επενδύουμε τόσο πολύ στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που η Τουρκία και το ψευδοκράτος προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα, συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική;

Όχι απλώς είναι σωστό, είναι και επιβεβλημένο. Ακριβώς, μπροστά σε αυτή την επεκτατική δράση και επιθετική ρητορική της Τουρκίας, μόνο με ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να ελπίζουμε σε αλλαγή της τουρκικής στάσης. Η μικρή Κύπρος δεν έχει το εκτόπισμα ή τους τρόπους να πετύχει κάτι τέτοιο. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το εκτόπισμα και η ατζέντα των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να δημιουργήσει το πλαίσιο άσκησης της κατάλληλης επιρροής προς την κατοχική δύναμη για αλλαγή στάσης.

Εάν επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών και συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, εσείς θα στηρίξετε αυτή την προσπάθεια;

Συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα σημαίνει αυτό που περιγράφετε: Συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Δεν σημαίνει αποδοχή του Πλαισίου ως ενδιάμεση συμφωνία. Και, όπως είπε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στόχος είναι να βελτιωθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, καθώς, ως έχει, περιέχει και αρνητικές αναφορές, όπως είναι αυτή για τις περιουσίες. Άρα, ναι, στηρίζουμε κάθε διαπραγματευτική προσπάθεια βελτίωσης των παραμέτρων που έχουμε ενώπιον μας και εν πάση περιπτώσει στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για το μείζων, που είναι η επίτευξη λύσης.

Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει συνεργασία των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη; Για παράδειγμα γίνονται οποιεσδήποτε κοινές συνεδρίες μεταξύ των Βουλευτών ή υπάρχει συνεννόηση με άλλους τρόπους προκειμένου να βγαίνει προς τα έξω ένα κοινό μήνυμα;

Ασφαλώς υπάρχει συνεννόηση, ασφαλώς γίνονται συναντήσεις ή επικοινωνία ανάμεσα στους βουλευτές και στους υπουργούς και τον Πρόεδρο, στο πλαίσιο της συμπολίτευσης και όλα αυτά είναι και εύλογα και θεμιτά. Στόχος δεν είναι απλώς να βγαίνει κοινό μήνυμα προς τα έξω, δεν είναι επικοινωνιακό το θέμα. Το θέμα είναι ουσιαστικό, αφορά την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης, αφορά την παραγωγή έργου, αφορά την υλοποίηση του Προεκλογικού Προγράμματός μας και ασφαλώς υπάρχει και συνεργασία και συνεννόηση.

Βλέπετε να υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας για να μπορέσει να στηριχθεί επαρκώς η Κυβέρνηση;

Ασφαλώς. Βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο τετράμηνο και είμαι βέβαιος ότι βδομάδα με βδομάδα, μήνα με μήνα, η συνεργασία θα βελτιώνεται και, κυρίως, θα βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα της διακυβέρνησης.

Οι στόχοι για το ΔΗΚΟ της επόμενης πενταετίας

Κύριε Παπαδόπουλε, πρόσφατα εκλέγηκε η νέα ηγεσία του κόμματος κι εσείς επανεκλεγήκατε Πρόεδρος άνευ υποψηφίου. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το ΔΗΚΟ για την επόμενη πενταετία;

Με μία φράση, να πετύχουμε ως πρωταγωνιστές της συμπολίτευσης, ικανοποιώντας τις προσδοκίες της κοινωνίας που εμπιστεύτηκε τον Νίκο Χριστοδουλίδη και εφαρμόζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις και εισηγήσεις μας. Και, ασφαλώς, ισχύει και ο πάγιος στόχος μας, για ενίσχυση της πολιτικής παρουσίας και δράσης μας, εντός και εκτός Βουλής, εντός και εκτός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντός και εκτός Ευρωβουλής και παντού μέσα στην κοινωνία.

Θεωρείτε ότι έχουν επουλωθεί πλήρως οι πληγές στο ΔΗΚΟ μετά τις εσωκομματικές αναταράξεις των προηγούμενων χρόνων;

Αυτό εκτιμώ. Και, τουλάχιστον, ό,τι με αφορά προσωπικώς, ναι θεωρώ ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις πληγές και έχουμε διδαχθεί από λάθη μας ή ευθύνες μας. Η κοινωνία προσβλέπει σε εμάς και οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες, χωρίς να απασχολούμε οποιονδήποτε πολίτη με εσωκομματικές ή άλλες έριδες που δεν έχουν σχέση με την καλώς νοούμενη πολιτική δράση και δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα της κοινωνίας.

Σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε Ευρωεκλογές και Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, πιστεύετε ότι μπορείτε να διατηρήσετε την έδρα σας στην Ευρωβουλή; Θα κατέλθετε αυτόνομα ή σε συνεργασία με κάποιο ή κάποια κόμματα;

Το να επανεκλέξουμε Ευρωβουλευτή είναι ασφαλώς βασικός στόχος μας και πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Από κει και πέρα, όλα τα υπόλοιπα σε σχέση με τις Ευρωεκλογές θα μας απασχολήσουν στο επόμενο διάστημα. Κάθε πράγμα στην ώρα του.

Ενόψει των Δημοτικών Εκλογών, θα επιδιώξετε συνεργασία και με άλλα κόμματα; Θα διεκδικήσετε κάποιους Δήμους με δικό σας υποψήφιο;

Και για τις Δημοτικές, ισχύει αυτό που μόλις ανέφερα: Κάθε πράγμα στην ώρα του. Μπορώ όμως με βεβαιότητα να σας πω ότι για αυτές τις εκλογές, ο πρώτος λόγος θα δοθεί στις τοπικές κοινωνίες, στην κάθε κοινότητα και στον κάθε δήμο, δηλαδή. Πρωτίστως στα τοπικά στελέχη μας, αλλά και σε άλλες ομάδες συμπολιτών μας και οργανωμένα σύνολα με τους οποίους ήδη αρχίζουμε να είμαστε σε επαφή, αξιοποιώντας και όσα προβλέπει το νέο Καταστατικό μας σε σχέση με το άνοιγμα του Κόμματος στην κοινωνία.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top