Ακρότητες χαρακτήρισε τις κατ` επανάληψη, όπως είπε, αρνητικές τοποθετήσεις ή τοποθετήσεις που ωραιοποιούν την κατάσταση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε μια εφ` όλης της ύλης διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε σήμερα, στα γραφεία του κόμματος.
Ο κ. Νεοφύτου τοποθετήθηκε εκ νέου υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας ότι δια μέσου αυτών θα γίνουν οι πλέον σημαντικές επενδύσεις που θα φέρουν φρέσκο χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων στην κυπριακή οικονομία, εξέφρασε τη στήριξη του ΔΗΣΥ προς την Κυβέρνηση και τις αλλαγές που προωθεί και εκτίμησε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μεταξύ 1,5% και 2% το 2015.
«Θεωρώ ακρότητες τις κατ` επανάληψη αρνητικές τοποθετήσεις ή τις οποιεσδήποτε τοποθετήσεις που ωραιοποιούν την κατάσταση» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ερωτηθείς για τις θέσεις του κόμματος στα κεφάλαια του περιουσιακού και του εδαφικού, αναφερόμενος σε μια «διαχρονική πολιτική συμπεριφορά που έχει μπει και στην κουλτούρα μας» που είναι να «μιλούμε πάντα για τα αρνητικά».
Είπε πως ένα είναι το γεγονός, ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα το οποίο, όπως ανέφερε, ο ΔΗΣΥ διαπιστώνει και μέσα από τις επαφές του με την κοινωνία. «Εμείς ξεκινήσαμε εκστρατεία προς τη βάση, όχι να επιβάλουμε απόψεις αλλά για να ακούσουμε και σε όσες πλατιές συγκεντρώσεις βρεθήκαμε η συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει αυτή την προσπάθεια και ευελπιστεί να έχει αίσιο τέλος. Όμως όλοι καταλήγουν στο να πουν πως η τελεσίδικη απόφασή τους θα είναι όταν και εφόσον υπάρχει συμφωνία για να τοποθετηθούν επί της ουσίας. Τα όχι και οι αρνήσεις σε μια μη συμφωνία θεωρώ πως στερούνται λογικής» σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.
Ανέφερε ότι ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όρισε την 8η Σεπτεμβρίου για σύσκεψη αρχηγών. «Θα γίνει ενημέρωση, θα πούμε τις απόψεις, είμαστε στο αρχικό στάδιο, τώρα μπήκαμε στην ουσία σημαντικών ζητημάτων και όλοι αφού ενημερωθούμε και αν τελικά θα έχουμε κατάληξη σε συμφωνία θα έχουμε τον απαραίτητο χρόνο και ως πολιτικές ηγεσίες και ως κόμματα, αλλά και ο κυπριακός λαός, ο κυρίαρχος, να αποφασίσει δια της ψήφου του» είπε.
Ανέφερε ότι στην Κύπρο έχουμε μια προίκα πολιτική από ένα το σχέδιο Ανάν, που κατάντησε ανάθεμα και αυτή η πολιτική προίκα είναι ότι η οποιαδήποτε λύση δεν θα είναι θέμα ηγετών και ηγεσιών παρά η λαϊκή ετυμηγορία δια δημοψηφίσματος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλο παγκόσμιο προηγούμενο και υπενθύμισε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το οποίο δεν μπήκε σε δημοψηφίσματα, αλλά ήταν απόφαση ηγεσιών.
«Να μην εκληφθεί ότι υποστηρίζω τη μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε περίπτωση συμφωνίας, τουναντίον θεωρώ ως το πλέον πολιτικά ορθό ο λαός δια της ψήφου του να καθορίσει το μέλλον της πατρίδας του. Αλλά από τη στιγμή που έχουμε αυτή την πολιτική προίκα και οποιαδήποτε συμφωνία θα τεθεί ενώπιον του λαού και τελικός κριτής θα είναι ο λαός, θεωρώ είτε την προσέγγιση να προσπαθούμε με ένα αρνητισμό να τα κάνουμε όλα μαύρα ωσάν και θα κριθεί από τις δικές μας τοποθετήσεις και όχι από την ετυμηγορία του λαού η απόφαση, όπως και η άλλη άποψη -αν υπάρχει- της ωραιοποίησης της προσπάθειας. Γι` αυτό και λέω πως πρέπει όλοι να δείξουμε συγκράτηση, να γίνεται ο πολιτικός διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων στο Εθνικό Συμβούλιο και στις συσκέψεις αρχηγών των κομμάτων» είπε.
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από αποκρατικοποιήσεις
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, αλλά και ως διαδικασία εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών οργανισμών, κληθείς να σχολιάσει αναφορές κομμάτων ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις για ιδεολογικούς σκοπούς.
«Θα είναι από τις πρώτες, διότι ήδη παρακολουθήσαμε επενδύσεις να πραγματοποιούνται στον τόπο μας, και τις πλέον σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα φέρουν φρέσκο χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων στην κυπριακή οικονομία που τόσο τις έχει ανάγκη και η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» υπέδειξε.
Διερωτήθηκε δε αν κάποιοι θέλουν να έχουμε τη Cyta με τους κομματικούς παρεμβατισμούς και τα διοικητικά συμβούλια που θα παίρνουν αποφάσεις όχι για το συμφέρον της κοινωνίας αλλά με κομματικά κριτήρια.
«Δεν μπορούμε να θεωρούμε κατάρα κάτι που είναι ο κανόνας» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως στις 28 χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει ούτε μία εταιρεία τηλεπικοινωνιών που είναι ημικρατικός οργανισμός δημοσίου δικαίου. «Η πλειοψηφία είναι ιδιωτικές και στις υπόλοιπες πλην μίας εξαίρεσης, υπάρχουν στρατηγικοί επενδυτές. Αλλά σε όλες η διοίκηση είναι στους ειδικούς κι όχι σε κόμματα και κυβερνήσεις. Και στους στρατηγικούς επενδυτές» πρόσθεσε.
«Μπορεί να μας θεωρούν ότι είναι οι πολιτικές μας. Όλοι αυτοί που ήταν πιο Τσίπρες από τον Τσίπρα τους τελευταίους έξι μήνες, και τον Τσίπρα τον κατατάσσουν στο νεοφιλελεύθερο μπλοκ;» διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου.
Στήριξη στην Κυβέρνηση
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη στήριξη του ΔΗΣΥ προς την Κυβέρνηση και τις αλλαγές που προωθεί, αναφερόμενος στα πέντε νομοσχέδια που προωθήθηκαν σήμερα στο Υπουργικό για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας.
«Από την πρώτη στιγμή εμείς δεν θεωρήσαμε την Τρόικα ανάθεμα παρά το γεγονός ότι πληρώσαμε και λάθη του ευρωσυστήματος. Και ήταν σκληρό το μνημόνιο και πέραν των δικών μας λαθών πληρώσαμε και λάθη ευρωπαϊκά. Με μια πολιτική απόφαση δεχτήκαμε κόστος 4,5 δισ. από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων χωρίς να ζητήσουμε αντιστάθμισμα και με τη σύμφωνο γνώμη του τότε Προέδρου του Δημήτρη Χριστόφια. Δεν κάνω κριτική, γεγονότα λέω. Όπως επίσης και η πώληση των κυπριακών παραρτημάτων επί δικής μας διακυβέρνησης, ως προαπαιτούμενο από την Τρόικα που μας κόστισε άλλα 3,5 δισ» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Όμως, συνέχισε, «πολλά από αυτά που έπρεπε να κάνουμε για δεκαετίες, πρέπει να το ομολογήσουμε, έπρεπε να έρθει η Τρόικα για να τα κάνουμε γιατί για δεκαετίες αναβάλλαμε αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».
Ανέφερε ότι για δεκαετίες συντηρούσαμε τον κατάλογο διοριστέων και αυτή η Κυβέρνηση τόλμησε να τον καταργήσει, ενώ χαρακτήρισε το ΕΕΕ «παγκόσμια πρωτοποριακό σύστημα», που θα γίνει, όπως είπε, και κοινοτική οδηγία λίαν συντόμως και διερωτήθηκε «γιατί χρειαζόταν η Τρόικα για να κάνουμε τα αναγκαία».
«Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για την τόλμη και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει και προχωρεί με δυναμισμό και αποφασιστικότητα στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Παιδεία για τα παιδιά μας, δημόσια υπηρεσία για τους πολίτες, κοινωνική πρόνοια γι` αυτούς που έχουν ανάγκη. Εύχομαι σύντομα και ΓΕΣΥ για τους ασθενείς και όχι μόνο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα. Και εύχομαι σύντομα να κάνουμε πράξη τη δεκατετράμηνη θητεία» είπε.
«Αυτή την Κυβέρνηση υποστηρίζουμε. Είμαστε η εμπροσθοφυλακή να δεχόμαστε τα πολιτικά βέλη και την κριτική και η Κυβέρνηση απερίσπαστη να προχωρεί προς τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος» σημείωσε.
Εκτίμηση για ανάπτυξη 1,5-2%
Στις δηλώσεις του ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι επαναβεβαιώνεται και επιβεβαιώνεται, όπως είπε, τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ΔΗΣΥ που μίλησαν από τα μέσα του 2014 για οικονομική ανάπτυξη το 2015.
«Ακόμα και οι συνεργάτες μας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προέβλεπαν ότι στις αρχές του 2015 θα είχαμε ύφεση του 0,5%. Εμείς δεν κλονιστήκαμε και συνεχίσαμε να επιμένουμε. Και δεν θα έχουμε απλά μια αναιμική ανάπτυξη του 0,3% ή του 0,5%. Η οικονομική ανάπτυξη θα κινηθεί – αν δεν υπάρξουν αρνητικοί εξωγενείς παράγοντες- μεταξύ 1,5% και 2% και δεν ρισκάρω όταν κάνω προβλέψεις» είπε.
Αυτό, πρόσθεσε, «ως αποτέλεσμα των σωστών πολιτικών αποφάσεων αλλά και της πρωτόγνωρης υπεύθυνης συμπεριφοράς της κοινωνίας μας, αλλά και της συνεργασίας εντός της Βουλής με πολιτικές δυνάμεις».
«Απλά αφήνω στο περιθώριο την έξαρση του πρώτου εξαμήνου του 2015 που η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα ώθησε αρκετούς να θέλουν σκίσουμε τα μνημόνια και να διώξουμε τις Τρόικες» συμπλήρωσε.
Όχι σε ακρότητες σε σχέση με την ανάπτυξη και τους οικότοπους
«Τόσο η ακρότητα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον, όσο και η ακρότητα της θέσης ότι όπου υπάρχει οικότοπος δεν μπορεί να γίνει καμία ανάπτυξη» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαντώντας σε ερώτηση.
«Καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δεν βρίσκουν σύμφωνο τον ΔΗΣΥ» είπε, προσθέτοντας πως «αν σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές υπάρχουν προϋποθέσεις, με αυστηρούς κανόνες, για μια ήπια ανάπτυξη, είναι διαμέσου αυτού του τρόπου που προστατεύουμε τις χελώνες και το περιβάλλον, η προστασία των οποίων προσθέτει αξία στον τόπο μας».
Ο κ. Νεοφύτου καταδίκασε ταυτόχρονα τη συμπεριφορά οδηγών οι οποίοι κινήθηκαν με τα αυτοκίνητά τους ανάμεσα στις φωλιές χελωνών καρέτα καρέτα, όπως διαπίστωσε ιδίοις όμμασι σε ένα πρωινό του περπάτημα στην παραλία στην περιοχή της Λίμνης.
«Οι χελώνες όπως και το περιβάλλον μας για εμάς είναι επιπρόσθετος εθνικός πλούτος. Η διατήρηση συνθηκών που προστατεύουν το περιβάλλον και τις χελώνες είναι προϋπόθεση για μας», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις