ΥΓΕΙΑ

Συμπληρώματα διατροφής: Η αλόγιστη και αχρείαστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας

Συμπληρώματα διατροφής: Η αλόγιστη και αχρείαστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής εμφανίζει μια αυξανόμενη τάση.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εκστρατείας #EUChooseSafeFood 2023, η οποία διεξάγεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ασφάλειας Τροφίμων της Κύπρου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας επιθυμούν να ενημερώσουν το κοινό για τα συμπληρώματα διατροφής καθώς αποτελούν ένα εκ των τριών βασικών πυλώνων της εκστρατείας.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι τρόφιμα που αποτελούνται από συμπυκνωμένες μορφές θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς κι άλλες ουσίες όπως πρωτεΐνες, αμινοξέα, βότανα και εκχυλίσματα βοτάνων, σε δοσομετρικές μορφές (όπως κάψουλες, φακελάκια σκόνης, φιαλίδια με υγρό κ.τ.λ.) που σκοπό έχουν την συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας ή να συμπληρώσουν ελλείψεις στη διατροφή.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος δειγματοληψίας τροφίμων, λαμβάνουν δείγματα συμπληρωμάτων τροφίμων τα οποία αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο για έλεγχο από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τον ποσοτικό όσο και τον έλεγχο σχετικά με την ασφάλεια τους (δηλ. τυχόν παρουσίας σε αυτά απαγορευμένων ουσιών). Στις περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας τροφίμων λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα από τη νομοθεσία μέτρα. Κατά το 2022 ελέγχθηκαν 64 δείγματα συμπληρωμάτων διατροφής για συνολικό αριθμό 611 παραμέτρων.

Λόγω της φύσης τους τα εν λόγω τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με την προτεινόμενη δοσολογία του παρασκευαστή και δεν θα πρέπει να αποτελούν υποκατάστατο μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Πέραν αυτού, οι καταναλωτές προτρέπονται όπως συμβουλεύονται τον γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον διαιτολόγο τους πριν τα καταναλώσουν. Αλόγιστη και αχρείαστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Τα σκευάσματα αυτά διατίθενται στη Κύπρο, με βάση τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας από φαρμακεία και εξειδικευμένα καταστήματα κατόπιν γνωστοποίησης τους ή αδειοδότησης τους από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όταν προμηθεύονται τα σκευάσματα αυτά μέσω διαδικτύου καθώς τις περισσότερες φορές ο έλεγχος των ιστοσελίδων καθώς και των προϊόντων που διατίθενται διαδικτυακά δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά.

Ο έλεγχος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι συνεχής από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, τόσο στο στάδιο του ελέγχου των γνωστοποιήσεων/αιτήσεων τους όσο και στον έλεγχο της αγοράς. Ο συνεχής και στοχευμένος έλεγχος των Συμπληρωμάτων Διατροφής στην Κυπριακή αγορά, αλλά και κατά την εισαγωγή τους, συμβάλλει στην παρεμπόδιση εμπορίας σκευασμάτων με απαγορευμένες/ επικίνδυνες ουσίες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούςΟλοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό, το οποίο θα υπογράφει μεταξύ της Αρχής Λιμένων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και του υπουργείου Μεταφορών, που έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top