ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμα €21.000 για αδήλωτη εργασία σε υπηρεσίες γάμων και βαπτίσεων τον Ιούνιο

Πρόστιμα €21.000 για αδήλωτη εργασία σε υπηρεσίες γάμων και βαπτίσεων τον Ιούνιο

Πρόστιμα €21.000 επιβλήθηκαν κατόπιν ελέγχων της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας τον περασμένο Ιούνιο. Οι επιθεωρήσεις έγιναν σε παγκύπρια βάση σε φωτογράφους, ανθοπωλεία, υπηρεσίες γάμων και βαφτίσεων, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, και εντοπίστηκαν συνολικά 15 αδήλωτοι εργαζόμενοι.

Από αυτούς, οι 14 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους σε Υπηρεσίες Γάμων και Βαφτίσεων, όπου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 47 υποστατικά. Εκεί εντοπίστηκαν 34 εργοδότες και 13 Αυτοτελώς Εργαζόμενοι, ενώ το σύνολο των εργαζομένων που εντοπίστηκαν ήταν 178 (100 άντρες και 78 γυναίκες). Αναλυτικά, οι 103 ήταν Ελληνοκύπριοι, οι 50 πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης, και 25 υπήκοοι τρίτων χωρών. Με τον εντοπισμό 14 αδήλωτων εργαζομένων, εκδόθηκαν επτά ειδοποιήσεις διαπίστωσης παράβασης και επτά πράξεις επιβολής προστίμου ύψους €21.000.

Επίσης, ένας αδήλωτος εργαζόμενος εντοπίστηκε κατά τους ελέγχους σε φωτογράφους. Σημειώνεται ότι ελέγχθηκαν 40 υποστατικά, όπου εντοπίστηκαν 23 εργοδότες και 17 Αυτοτελώς Εργαζομένους. Το σύνολο των εργαζομένων που εντοπίστηκαν ήταν 38. (24 άντρες και 14 γυναίκες). Αναλυτικά, οι 29 ήταν Ελληνοκύπριοι, οι οχτώ πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ένας υπήκοος τρίτης χώρας. Κατόπιν των ελέγχων, εκδόθηκε μία ειδοποίηση διαπίστωσης παράβασης και μία πράξη επιβολής προστίμου ύψους €500.

Επίσης, έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε ανθοπωλεία, όπου σε 52 υποστατικά εντοπίστηκαν 25 εργοδότες και 27 Αυτοτελώς Εργαζομένοι. Το σύνολο των εργαζομένων που εντοπίστηκαν ήταν 42 (14 άντρες και 28 γυναίκες). Αναλυτικά, οι 32 ήταν Ελληνοκύπριοι, οι έξι πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τέσσερεις υπήκοοι τρίτων χωρών. Όλοι ήταν δηλωμένοι στο σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων σημειώνει ότι σκοπός της εκστρατείας ήταν η ευαισθητοποίηση όλων των απασχολούμενων στις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από την αδήλωτη εργασία και τη μη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας, σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου ατόμου στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκδίδεται διοικητικό πρόστιμο ύψους €500 πολλαπλασιαζόμενο επί 7 μήνες, εκτός αν αποδειχθεί από τη πλευρά του εργοδότη ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μικρότερη. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μεγαλύτερη, το πρόστιμο πολλαπλασιάζεται επί τους πραγματικούς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στην παγκύπρια τηλεφωνική γραμμή 77778577 γίνονται δεκτές ανώνυμες/επώνυμες καταγγελίες/πληροφορίες σε σχέση με αδήλωτη εργασία ή παραβίαση των όρων εργοδότησης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στο νοσοκομείο κολυμβητής: Κινδύνευσε στις Θαλασσινές σπηλιές - Διασώθηκε από ελικόπτερο

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος εξηγεί στο «Τ» πως προβλέπει τον καιρό μέσα από το φεγγάρι και την φύση

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Θρήνος και θλίψη - Πέθανε η 8χρονη Καισσαριανή από τον Κορμακίτη - «Ένας πραγματικός άγγελος»

Βρήκαν στο σπίτι της τον συνεργό της - Φόρεσαν χειροπέδες σε γυναίκα και άνδρα στη Λευκωσία για κλοπή περιπτέρουΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top