ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επίθεση» Ερτούγ στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη – «Λέει ας συνομιλήσουμε αλλά αυτός κατέστρεψε το Κραν Μοντανά»

«Επίθεση» Ερτούγ στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη – «Λέει ας συνομιλήσουμε αλλά αυτός κατέστρεψε το Κραν Μοντανά»

Το επίσημο έδαφος για τις διαπραγματεύσεις είναι η επιβεβαίωση και η καταγραφή της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και η αναγνώρισή του από τη διεθνή κοινότητα, ανέφερε ο συνταξιούχος «πρέσβης», πρώην διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ ενώ ο πρώην «υπεξ», Κουτλάι Ερκ μίλησε για διαδικασία που θ’ αρχίσει, όπου τα ΗΕ θα έχουν ρόλο επιδιαιτητή, όπως είπε.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας στην τηλεόραση Κίπρις ο κ. Ερτούγ είπε ότι η βάση για τις επίσημες διαπραγματεύσεις είναι η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και το να επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα – εννοώντας την ομοσπονδιακή λύση - είναι μάταιο.

«Τα δύο κράτη μπορούν να συζητήσουν τη μεταξύ τους σχέση, να διαπραγματευτούν τη συνεργασία, να προχωρήσουν ήδη υπάρχουσες μελέτες όπως το κλίμα, το περιβάλλον, η υγεία, αλλά από εκεί και πέρα, για να υπάρξει πολιτική συναίνεση, πρέπει να υπάρχει ισότιμη βάση. Δεν γίνεται να βγάλουμε αποτελέσματα από έναν πίνακα όπου οι Ελληνοκύπριοι είναι κράτος και μας αντιμετωπίζονται ως κοινωνία».

Ο κ. Ερτούγ επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι «λέει ‘ας συνομιλήσουμε’ αλλά αυτός είναι που κατέστρεψε το Κραν Μοντανά» όπως ισχυρίστηκε. Υποστήριξε ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και το ζήτημα των αγνοουμένων ως εργαλείο προπαγάνδας. «Παίζει το παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων, δείχνει ότι δεν έχει ρεαλιστική στάση απέναντι στη συμφιλίωση» συνέχισε, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του.

«Υπάρχουν κάποιοι από την πλευρά μας που περιμένουν αποτέλεσμα από αυτό, λέγοντας ότι αν οι Ελληνοκύπριοι αρνηθούν για άλλη μια φορά, θα έχει κόστος και για αυτούς. Όσο γίνονται αποδεκτοί ως η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, αυτή η πανοπλία θα τους προστατεύει πάντα. Συνεχίζουν να εκπροσωπούνται παντού με αυτή την πανοπλία. Αν κάποιος πιστεύει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ζημιωθούν σε μια πιθανή νέα διαδικασία, έχει αυταπάτες», πρόσθεσε.

Μιλώντας επίσης σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού Κίπρις, ο πρώην «υπουργός εξωτερικών» Κουτλάι Έρκ είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει ο δρόμος για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ κι αυτό το κατάλαβαν από τις συνομιλίες στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η προϋπόθεση του Κυπριακού προβλήματος τέθηκε και ενώπιον της Τουρκίας.

Η Κύπρος περιλαμβάνεται σε αυτή την εξίσωση (Τουρκίας – ΕΕ), συνέχισε ο κ. Έρκ λέγοντας ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα αποκατασταθεί. Ανέφερε ότι η πολιτική των δύο κρατών ήταν του Ραούφ Ντενκτάς και ναι μεν την προετοίμασε η Τουρκία δίδοντάς την στον Τατάρ, αλλά εκτίμησε ότι η Τουρκία θα αποφύγει την πολιτική των δύο κρατών για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και ο Ερσιν Τατάρ θα έχει παθητική θέση σε αυτή την περίπτωση.

Ο Κουτλάι Έρκ δήλωσε ότι το όνομα του ατόμου που θα οριστεί ως διαπραγματευτής θα είναι σημαντικό. Σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ξεκινήσουν μια διαδικασία που δεν θα είναι ανοικτού τέλους αλλά προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα και ο ΟΗΕ θα έχει το ρόλο του διαιτητή εδώ. «Κανένα σημείο δεν θα μείνει ανείπωτο και θα ζητηθούν από τα μέρη οι προτάσεις τους. Ακόμη και ο ΟΗΕ θα προωθήσει τη διαδικασία προσφέροντας τις δικές του προτάσεις».

Υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλά για ομοσπονδία, αλλά προσπαθεί για ένα μοντέλο στο οποίο η πολιτική συμμετοχή των Τ/κ δεν θα είναι αποτελεσματική και de facto. Σύμφωνα με τον κ. Ερκ ο ΠτΔ θα πρέπει να δεχτεί την πολιτική ισότητα των Τ/κ στη νέα κλειστή και οριστική διαδικασία και αυτό θα πρέπει να το εξηγήσει στους δικούς του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών - Όλες οι λεπτομέρειες

Άγριος καυγάς μετά από το debate των υποψήφιων δημάρχων Λεμεσού - Άτομο δέχθηκε μπουνιά

Νέα ανακοίνωση από την Kition Ocean Holdings - «Η μεταφορά των υπαλλήλων δεν είναι ζήτημα επιλογής από την Κυβέρνηση»

«Νέκρωσε» το Φτερικούδι μετά το κλείσιμο της Μονής - Προσπαθούν να βρουν μοναχούς από το… εξωτερικό

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΣτις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30πμ, θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top