ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτες βοήθειες στην παραλία - Αυτά είναι τα βήματα που μπορείς να κάνεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Πρώτες βοήθειες στην παραλία - Αυτά είναι τα βήματα που μπορείς να κάνεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που περιμένουν μικροί και μεγάλοι για να κάνουν τις διακοπές τους και να ξεκουραστούν.

Η λέξη «καλοκαίρι» είναι συνδεδεμένη με την παραλία, το κολύμπι αλλά και την ηλιοθεραπεία. Παρόλα αυτά όμως πολλά ατυχήματα μπορούν να συμβούν και καλό είναι να γνωρίζουμε τις πρώτες βοήθειες που μπορούν να σώσουν εμάς αλλά και τους γύρω μας.

Αν βρεθείτε μπροστά σε ένα περιστατικό στην παραλία, όπου κάποιος άνθρωπος πνίγεται ή έχει χτυπήσει, τότε είναι καλό να γνωρίζετε τα βασικά πρώτα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε.

Η Διευθύντρια Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Ριάνα Κωνσταντίνου, μιλώντας στο ThemaOnline, περιέγραψε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και τη διαδικασία την οποία πρέπει να κάνουμε όταν καλέσουμε το 112 για ασθενοφόρο.

Περίπτωση πνιγμού

Τα βήματα διάσωσης σε περίπτωση πνιγμού, σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντίνου είναι τα εξής:

- Μετακινούμε το πρόσωπο που κινδυνεύει: Βγάζουμε το άτομο έξω από το νερό.

- Γονατίζουμε δίπλα του, και ελέγχουμε αν το άτομο αναπνέει: Τοποθετούμε το αυτί σας δίπλα στο στόμα και τη μύτη του ατόμου και ελέγχουμε αν αισθανόμαστε αέρα στο μάγουλό μας Κοιτάζουμε, επίσης, να δούμε αν το στήθος του ατόμου κινείται «Βλέπω, Ακούω, Αισθάνομαι»

- Αν το άτομο δεν αναπνέει, ελέγχουμε τον σφυγμό του για 10 δευτερόλεπτα.

- Εάν υπάρχει ανταπόκριση είτε λεκτική, είτε με κίνηση μένουμε δίπλα του και βάζουμε το θύμα σε θέση ασφαλείας, καλούμε βοήθεια και επανεξετάζουμε την κατάστασή του

- Εάν δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, ο ασθενής είναι αναίσθητος ξεκινάμε το πρωτόκολλο της βασικής υποστήριξης της ζωής χορηγώντας αρχικά 5 εμφυσήσεις και στην συνέχεια ΚΑΡΠΑ 30:2 μέχρι και την άφιξη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

 

Βήματα για ΚΑΡΠΑ

-Τοποθετούμε την βάση της παλάμης (κοντά στον καρπό) του ενός χεριού σας στο κέντρο του θώρακα στη νοητή ευθεία της θηλής. Μπορούμε, επίσης, να βάλουμε το ένα σας χέρι πάνω από το άλλο. Αν πρόκειται για βρέφος, τοποθετούμε δύο δάχτυλα στο στέρνο.

- Πιέζουμε προς τα κάτω περίπου 4-5 εκατοστά. Φροντίζουμε να μην πατάμε στα πλευρά. Για ένα βρέφος, πιέζουμε προς τα κάτω για 2-3 εκατοστά και φροντίζουμε να μην πατάμε στο τέλος του στέρνου.

-Κάνουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις, με ρυθμό 100 ανά λεπτό ή περισσότερο. Αφήνουμε το στήθος του ατόμου να ανασηκωθεί πλήρως προτού ξαναπιέσουμε προς τα κάτω.

-Ελέγχουμε για να δούμε αν το άτομο έχει αρχίσει και αναπνέει.

- Ανοίγουμε τον αεραγωγό του ατόμου γέρνοντας το κεφάλι του προς τα πίσω και ανοίγοντας το πηγούνι του.

-Κλείνουμε με τα δάχτυλά μας την μύτη του ατόμου. Καλύπτουμε το στόμα του θύματος με το δικό μας για να δημιουργήσουμε  μια «αεροστεγή δίοδο αέρα» από εμάς προς αυτόν και στη συνέχεια δίνουμε του 2 αναπνοές διάρκειας 1” η κάθε μία, και προσέχουμε  το στέρνο του να ανυψώνεται. Αν το κάνει, αυτό σημαίνει ότι ο αέρας που εκπνέετε περνάει στους πνεύμονές του.

-Δίνουμε  2 αναπνοές και συνεχίζουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις.

-Συνεχίζουμε αυτόν τον κύκλο των 30 συμπιέσεων και 2 αναπνοών μέχρι το άτομο να αρχίζει να αναπνέει ή να φτάσει η Υπηρεσία Ασθενοφόρων

Περίπτωση που κάποιος χτυπήσει

«Σημαντικό ρόλο στις κακώσεις από πτώσεις διαδραματίζει η πλήρης ακινητοποίηση του τραυματία. Η μεταφορά του σε νοσοκομείο θα πρέπει να γίνει με ειδικές τεχνικές και μέσα καθώς και από άτομα με κατάλληλη γνώση», είπε συγκεκριμένα η κυρία Κωνσταντίνου.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που κάποιος χτυπήσει στην παραλία, σύμφωνα με την προϊστάμενη της Υπηρεσίας ασθενοφόρων είναι τα εξής:

- Ακινητοποιούμε και σταθεροποιούμε τον πάσχοντα σε ευθεία θέση χωρίς να τον μετακινήσουμε

- Γονατίζουμε δίπλα του και χρησιμοποιούμε την τεχνική «Βλέπω, Ακούω, Αισθάνομαι»

- Ελέγχουμε για τυχόν αιμορραγία και σε περίπτωση που υπάρχει αιμορραγία εξασκούμε άμεση πίεση στο σημείο με ένα επίθεμα, μια αποστειρωμένη γάζα, με ένα οποιοδήποτε ύφασμα-πανί.

- Αν το τραυματισμένο μέλος και η πληγή που αιμορραγεί καλύπτονται από ρούχα, τα αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή, για να μην κουνηθεί καθόλου το τραυματισμένο μέλος.

- Σκεπάζουμε τον τραυματία για να διατηρηθεί ζεστός μέχρι και την άφιξη του ασθενοφόρου

Μεταξύ άλλων, η κυρία Κωνσταντίνου σημείωσε πώς «όταν απειλείται μια ζωή, θα πρέπει άμεσα να καλέσουμε βοήθεια ή να ειδοποιήσουμε ένα ναυαγοσώστη αν υπάρχει στο σημείο και αν κάποιος είναι κοντά να θα πρέπει να καλέσει την Υπηρεσία Ασθενοφόρων μέσω του 112»

Όταν καλούμε το 112, σύμφωνα με την προϊστάμενη της Υπηρεσίας ασθενοφόρων πρέπει να ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Αναφέρουμε:

-Τον αριθμό τηλεφώνου

- Την τοποθεσία που βρίσκεσαι

- Τα στοιχεία μας

- Τι συμβαίνει

- Εάν υπάρχουν κίνδυνοι ή άλλοι παράμετροι που θα πρέπει να λάβει υπόψιν το πλήρωμα του ασθενοφόρου

Καταληκτικά, πολύ σημαντικό είναι να κλείνουμε τελευταίοι το τηλέφωνο, απαντώντας στις ερωτήσεις του λειτουργού στο Συντονιστικό Κέντρο Κλήσεων Ασθενοφόρων.

«Πρέπει να ενεργοποιούμε το hands free ή τη λειτουργία μεγαφώνου του κινητού, για να απελευθερώνουμε τα χέρια μας και να μπορούμε να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να εφαρμόσουμε τις οδηγίες του Συντονιστικού Κέντρου της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top