LIKE ONLINE

Βρέθηκαν νέα είδη ζώων στη Τουρκία; Τι εκτιμούν επιστήμονες

Βρέθηκαν νέα είδη ζώων στη Τουρκία; Τι εκτιμούν επιστήμονες

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία της άγριας ζωής της Τουρκίας, οι επιστήμονες αποκάλυψαν την ύπαρξη δύο άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών τυφλοπόντικων, κρυμμένων στις δύσβατες ορεινές περιοχές της ανατολικής Τουρκίας. Τα πλάσματα αυτά, που ονομάστηκαν προσωρινά Talpa hakkariensis και Talpa davidiana tatvanensis, πιστεύεται ότι κατοικούσαν σιωπηλά σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή για ένα εκπληκτικό διάστημα έως και τριών εκατομμυρίων ετών.

Κατοικώντας στα βάθη της Γης, αυτοί οι νεοανακαλυφθέντες τυφλοπόντικες ανήκουν στην ίδια ενδιαφέρουσα οικογένεια των υπόγειων θηλαστικών που φημίζονται για την επιδεξιότητά τους να περιηγούνται στα κρυφά βασίλεια κάτω από τα πόδια μας, ενώ τρέφονται με ασπόνδυλα. Οι ομόλογοι τους, όπως ο κοινός Talpa europaea που βρίσκεται στη Βρετανία, έχουν εδώ και πολύ καιρό τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά οι ανατολικές εκτάσεις της Τουρκίας φαίνεται να φιλοξενούν μια ποικιλία τυφλοπόντικων με ξεχωριστή και περιορισμένη γεωγραφική κατανομή.

Αξιοποιώντας σχολαστικά τη δύναμη της τεχνολογίας αιχμής του DNA, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε σχολαστικά τις γενετικές υπογραφές για να καθορίσει με σαφήνεια τη μοναδική γενετική ταυτότητα αυτών των αινιγματικών πλασμάτων. Τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα: Τα Talpa hakkariensis και Talpa davidiana tatvanensis ήταν όντως ξεχωριστά είδη, που χάραζαν τα δικά τους εξελικτικά μονοπάτια στην κρυμμένη καρδιά της Τουρκίας.

Προσαρμοσμένοι στη σκληρή πραγματικότητα του άγριου βιότοπού τους, και οι δύο αυτοί νεοταυτοποιημένοι τυφλοπόντικες επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις ακραίες συνθήκες της φύσης. Η καυτή αγκαλιά ενός καυτού καλοκαιριού, με θερμοκρασίες που εκτοξεύονται στους καυτούς 50 βαθμούς Κελσίου, δεν τους πτοεί. Ούτε η ανελέητη επίθεση του χειμώνα, όπου το ανελέητο τοπίο συσσωρεύει πάνω τους έως και δύο μέτρα χιόνι, ωθώντας τους σε μια ψυχρή χειμερία νάρκη.

Αυτή η αξιοσημείωτη αποκάλυψη είναι το αποκορύφωμα συλλογικών προσπαθειών σε όλο τον κόσμο. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ondokuz Mayis της Τουρκίας, ένωσαν τα χέρια τους με ομολόγους τους από το Πανεπιστήμιο Indiana των Ηνωμένων Πολιτειών και το Πανεπιστήμιο του Plymouth. Αυτή η διεθνής συμμαχία μυαλών αποδεικνύει τη δύναμη της επιστημονικής περιέργειας και της διασυνοριακής συνεργασίας στην αποκάλυψη των πιο κρυφών μυστικών της φύσης.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top