ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ σε Γκουτέρες: «Διαπραγματεύσεις μόνο με αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος»

Τατάρ σε Γκουτέρες: «Διαπραγματεύσεις μόνο με αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος»

Την θέση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό προτού γίνουν αποδεκτοί οι όροι της τουρκοκυπριακής πλευράς για αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» της επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την πρόθεση που εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες, στον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, να εμπλακεί ξανά στο Κυπριακό πριν το τέλος της θητείας του με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Kıbrıs (21.08.23), ο Τατάρ σημείωσε ότι έθεσε πολλές φορές επί τάπητος την νέα τους πολιτική στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική είναι σημαντική, διότι στις προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες υπήρχε η μία κυριαρχία για συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας. Ανέφερε και τα εξής:

«[…] Επομένως, εμείς λέμε ότι επειδή τόσο η Ελλάδα όσο και η νότια Κύπρος είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά την συμφωνία θα ενταχθεί τόσο η νότια όσο και η βόρεια Κύπρος ως σύνολο στην ΕΕ και θα αποκοπούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία, πλέον δεν είναι δυνατόν να μπούμε σε έναν τέτοιο δρόμο κάτω από την στέγη της μίας κυριαρχίας. Διότι αντίκειται στα εθνικά μας συμφέροντα και μπορεί να μας οδηγήσει σε μια διαδικασία που θα φέρει το τέλος μας. Γι’ αυτό λέμε δύο ίσα κυρίαρχα κράτη. Δύο κυριαρχικά ίσοι μπορούν να συνεργαστούν. Αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι και εντός της ΕΕ.

Φυσικά αυτά όλα θα γίνουν με δημοψήφισμα. Στο τέλος θα γίνει ένα δημοψήφισμα. Αν το τουρκοκυπριακό κράτος στον βορρά, το κυρίαρχο κράτος, ο λαός του βλέπει το μέλλον του εντός της ΕΕ, μπορεί να γίνει και αυτό. Όμως, ποιος θα είναι ο όρος μας εκεί; Όποιες σχέσεις και αν έχει η νότια Κύπρος με την Ελλάδα εντός της ΕΕ, το δικαίωμα λήψης βίζας και άλλα η διακίνηση, η εγκατάσταση και σε όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα, πρέπει να διασφαλιστούν, να επιβεβαιωθούν κατά τον ίδιο τρόπο οι σχέσεις του τουρκοκυπριακού κράτους με την Τουρκία, έστω και αν η Τουρκία βρίσκεται εκτός της ΕΕ. Δηλαδή, αν ένας πολίτης στην Ελλάδα μπορεί να πάει να εγκατασταθεί στην νότια Κύπρο, πρέπει να μπορεί και ένας πολίτης στην Τουρκία να έρχεται να εγκατασταθεί στην βόρεια Κύπρο, έστω και αν είναι εκτός της ΕΕ. Δηλαδή πρέπει να προστατεύσουμε εκείνη την ισορροπία, εκείνη την ισότητα. Σε αντίθετη περίπτωση θα περιπέσουμε σε πολύ αδύναμη θέση και θα είναι το τέλος μας. Γι’ αυτό, αυτά τα θέματα είναι πολύ ευαίσθητα και κρίσιμα.

Για τον λόγο αυτό πάντα λέω το εξής: Αποδοχή σε απόλυτο βαθμό της κυριαρχίας μας, κυριαρχική ισότητα, ισότιμο διεθνές καθεστώς για μια συμφωνία στη βάση της ισότητας. Δεν τίθεται θέμα να το εγκαταλείψουμε ποτέ αυτό. Και αυτό που λέμε είναι ότι ‘μέχρι να βρεθεί κοινό έδαφος’, δηλαδή μέχρι να αποδεχθεί τους όρους μας η άλλη πλευρά, δεν θα καθίσουμε επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. […]»

«Υπάρχει 5η φάλαγγα εντός των Τουρκοκυπρίων»

Αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη κατά την διάρκεια της πρόσφατης αντικατοχικής εκδήλωσης στην επέτειο κατάληψης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι απευθυνόμενος σε ορισμένους Τουρκοκύπριους που παρίσταντο στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για να παρευρίσκονται σε μια αντικατοχική εκδήλωση σημαίνει ότι συμφωνούν με τα μηνύματά της.

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι αυτοί «σηκώνουν κεφάλι» σε ατομικό επίπεδο κατά της «αρχής του κράτους», λένε ότι δεν τους δεσμεύει η πολιτική που ακολουθεί το «κράτος» και η «εκλεγμένη ηγεσία» του και ότι μπορούν να συνεργαστούν με την «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν αντιπολιτευόμενες ομάδες, κάποιοι που έχασαν την εξουσία στις εκλογές, που δεν μπόρεσαν να τύχουν της εκτίμησης του λαού, όμως θεωρούν ότι έχουν δίκαιο. Αλλά, ένα τμήμα αυτών εδώ σε εμάς, υπάρχουν και κάποιοι που διοικούνται από άλλους. Υπάρχει και μια τέτοια αδυναμία. Διότι για να προκαλέσουν αναστάτωση στην εσωτερική μας δομή, για να διασαλεύσουν το σύστημα, για να εξαλειφθούν τα δικαιώματα που απέκτησαν οι Τουρκοκύπριοι μετά το 1974, είναι φανερό ότι ασχολούνται με κάποιες δραστηριότητες 5ης φάλαγγας στο εσωτερικό μας.

Αυτή η ενασχόληση τι κάνει για να διασαλεύσει την εσωτερική μας ηρεμία με διάφορους χρηματικούς πόρους, με οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και ΜΜΕ; Αρνείται το δικό της το κράτος, μπορεί να πηγαίνει και να χειροκροτεί μαζί με εκείνους που αποκαλούν κατοχή το δικό της κράτος και προκαλεί τα δικά της δημοκρατικά δικαιώματα.

Όμως, η αστυνομία αυτού του κράτους είναι που τους προστατεύει. Νοσοκομεία αυτού του κράτους είναι τα νοσοκομεία στα οποία πηγαίνουν. Σχολείο αυτού του κράτους είναι το σχολείο που πάνε τα παιδιά τους. Αν κοιμάσαι ήσυχος σε αυτή την χώρα, κοιμάσαι ήσυχος επειδή σε προστατεύει ο στρατός αυτής της της δημοκρατίας. Είναι αλήθεια το εξής: Ότι το σύνταγμά μας είναι πολύ δημοκρατικό. Είναι τόσο δημοκρατικό που ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ μπορεί να ανοίγει γραφείο εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ, να επικρίνει το κράτος εντός του οποίου άνοιξε γραφείο και να διεξάγει κάθε είδους προπαγάνδας.

Το ενδιαφέρον είναι το εξής: Από πού παίρνουν την δύναμή τους εκείνοι που ασκούν ανηλεή κριτική σε αυτό το κράτος και που κάποτε μπορεί να αγγίζει την προσβολή; Την παίρνουν από τα δικαιώματα του πολίτη που έχουν στο σύνταγμα της ΤΔΒΚ και δεν το αντιλαμβάνονται καν αυτό. […]».

Πηγή: Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου - Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Ο κύβος ερρίφθη - Κλείνει άμεσα το κτιριακό συγκρότημα στη Χλώρακα - Τι θα γίνει με τους μετανάστες που διαμένουν εκεί παράνομα

Λετυμπιώτης για Πύλα: «Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη να ανταποκριθούν και στους όρους εντολής τους»

Με φειδώ και υπό προϋποθέσεις η δημιουργία νέων θέσεων στο Δημόσιο το 2024 - Τι θα γίνει με τους αορίστου χρόνου

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top