ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ήταν τελικά η έντονη λάμψη στον ουρανό της Κύπρου; - Έτσι εξηγείται ο κρότος - Απαντά ειδικός στο ThemaOnline

Τι ήταν τελικά η έντονη λάμψη στον ουρανό της Κύπρου; - Έτσι εξηγείται ο κρότος - Απαντά ειδικός στο ThemaOnline

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες (21/08) το βράδυ μετά την έντονη λάμψη που εμφανίστηκε στον ουρανό της Κύπρου, ενώ πολλοί χρήστες του διαδικτύου έσπευσαν να βγάλουν βίντεο ή να το φωτογραφήσουν δημιουργώντας πολλά ερωτήματα.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Αστροφυσικό, Χρύσανθο Φάκα, ο οποίος ξεκαθαρίζει πώς «αυτό που είδαμε στον ουρανό ήταν μετέωρο, το οποίο εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και λόγω της έλξης του από την βαρύτητά μας ανέπτυξε μεγάλες ταχύτητες και θερμοκρασία».

«Όταν ένα ουράνιο σώμα δεν εξαϋλωθεί πλήρως στον ουρανό ονομάζεται μετέωρο ενώ αν κατάφερνε να φθάσει στην επιφάνεια της γης και έπεφτε θα ήταν μετεωρίτης», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Φάκας, εξηγώντας τη διαφορά μεταξύ μετεωρίτη και μετέωρου.

«Τα μετέωρα αυτά, όπως ονομάζονται, αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό δημιουργώντας αυτή την υπέροχη φωτεινή λάμψη όπου ο λαός ονομάζει πεφταστέρι. Κάποια εξ 'αυτών, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια της Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως. Αυτά ονομάζονται μετεωρίτες ενώ αυτά τα σώματα που εξαϋλώνονται πλήρως στον ουρανό ονομάζονται διάττοντες αστέρες ή μετέωρα», τόνισε.

Ανάλογο έντονο μετέωρο είχε παρατηρηθεί στην Κύπρο το 2016 αρχές Σεπτεμβρίου όπου την εν λόγω χρονιά σύμφωνα με την NASA θα ήταν έντονα παρατηρήσιμα τα υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle.

Όσο αφορά τον κρότο που ακούστηκε μετά την εμφάνιση του μετέωρου στον ουρανό, ο κύριος Φάκας ανέφερε ότι «όταν ένα πετραδάκι φτάσει σε πυκνή ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης αντίστασης που βρίσκει αναγκάζεται να εκραγεί και να δημιουργηθεί κρότος. Λόγω του σχετικά μεγαλύτερου μεγέθους του από τα συνηθισμένα κατάφερε να διασχίσει μεγάλη απόσταση εντός της ατμόσφαιρας μας, φθάνοντας σχετικά σε κοντινότερη απόσταση στην επιφάνεια της Γης ώστε κάποιοι άκουσαν και το σφύριγμα και τον κρότο της εκρήξεως του την στιγμή που διαμελιζόταν σε μικρότερα κομμάτια»

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, επισήμανε ότι «ανά πάσα στιγμή μπορεί να δούμε κάτι παρόμοιο γιατί αυτή την περίοδο περνούμε και από την τροχιά του κομήτη Swift- Tuttle, ενώ το πιο πιθανόν είναι ότι το εν λόγω μετέωρο είναι υπολείμματα του κομήτη αυοτύ τα οποία ο εν λόγω κομήτης άφησε στο πέρασμά του και η Γη εως και τις 24 Αυγούστου συναντά στη τροχιά της».

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη στην Έγκωμη: Επιβεβαιώθηκαν οι παράνομες μετατροπές στα διαμερίσματα - Οι άδειες που είχε τελικά το υποστατικό

Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έτσι θα βαθμολογούνται – Τα ιεραρχικά επίπεδα και τα κριτήρια αξιολόγησης

Διαρροή υγραερίου: 100 περιστατικά σε 5 χρόνια – 10 συμβουλές για το πως να προσέχουμε

Συγκλονίζει ο Αντρέας που έχασε το χέρι του από αιγυπτιακή χειροβομβίδα - «Έβγαλαν αναξιόπιστους 10+ μάρτυρες, σας θυμάμαι όλους έναν έναν»

Λώρης Λοϊζίδης: Η τρυφερή φωτογραφία που ανάρτησε με τις κορούλες του - «7 χρόνια ευλογία»

Πέρετζ-Ντε Λούκας: Το πάνε σε πολιτικά δικαστήρια… ΠτΔ: «Το Προεδρικό δεν εμπλέκεται στις εκλογές» - «Κλείδωσε» η συνάντηση με Ολγκίν

ΠτΔ: «Το Προεδρικό δεν εμπλέκεται στις εκλογές» - «Κλείδωσε» η συνάντηση με Ολγκίν

Στις 11 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν, όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top