ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητά ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για την Πύλα ο Μενέντεζ - Βλέπει απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

Ζητά ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για την Πύλα ο Μενέντεζ - Βλέπει απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

Η επίθεση κατά των ειρηνευτών των ΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα ήταν μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ πρέπει άμεσα να περάσει ένα ψήφισμα που να καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση σε κυπριακό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο, κάνοντας λόγο για απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Μιλώντας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, άλλων επισήμων και πολλών αποδήμων Κυπρίων, οι οποίοι τον καταχειροκρότησαν σε πολλά σημεία της ομιλίας του, κ. Μενέντεζ επέκρινε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη» ενώ παρότρυνε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

«Γιατί μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ. «Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», υπογράμμισε.

Ο κ. Μενέντεζ ανέφερε πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου».

«Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας πιστεύει ότι η χώρα του έχει σημαντικό ρόλο να παίξει υποστηρίζοντας την Κύπρο στον αγώνα της για δικαιοσύνη, επανένωση, ειρήνη και ασφάλεια.

Αναφερόμενος στα γεγονότα στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ειρηνευτές των ΗΕ.

«Προσπαθούσαν να κατασκευάσουν έναν δρόμο που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κατασκευάσουν στην νεκρή ζώνη για την οποία υπάρχει συμφωνία και στην οποία δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται», σημείωσε.

Είπε πως η επίθεσή αυτή οδήγησε προσωπικό των ΗΕ στο νοσοκομείο. "Άρα ας πούμε τα πράγματα όπως είναι: Μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", πρόσθεσε.

«Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε κάτι για να το αποτρέψει αυτό; Όχι. Τίποτα απολύτως», συνέχισε ο κ. Μενέντεζ.

Είπε πως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη εάν ληφθεί υπόψη ότι νωρίτερα αυτό τον χρόνο ο Ερντογάν πέτυχε επανεκλογή του στην Τουρκία «στήνοντας το παιγνίδι υπέρ του».

«Χρησιμοποιώντας τους πόρους του κράτους για τον ίδιο, κλείνοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, φυλακίζοντας ηγέτες της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους», συνέχισε.

Είπε πως «αυτές δεν είναι ενέργειες ενός υποψηφίου που θέλει να πάρει ψήφους σε δημοκρατικές εκλογές, αυτές είναι οι ενέργειες ενός απολυταρχικού ηγέτη».

«Για εμάς που νοιαζόμαστε βαθιά για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ανατολικής Μεσογείου αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

Είπε πως ο Ερντογάν ονομάζει τους Κύπριους και ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο ως εχθρούς, έχει συνεργαστεί με τους πιο βάναυσους δικτάτορες στον κόσμο και συνεχώς δοκιμάζει τα όρια θεμελιωδών διεθνών προτύπων και κανόνων, παραβιάζοντας κάποιους με τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός άλλου κυρίαρχου κράτους.

Επεσήμανε ακόμη πως η πρόταση του Ερντογάν για εποικισμό του Αμμοχώστου παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτι που οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδικάζουν σθεναρά.

Και θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες είτε στα Βαρώσια είτε στην Πύλα είτε οπουδήποτε αλλού, πρόσθεσε.

Είπε πως η τουρκική εισβολή άλλαξε για πάντα το νησί και τον λαό του. «Μια εισβολή που η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ως παράνομη και άδικη, παρά την καταδίκη της Ευρώπης, των ΗΕ και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε.

«Ας δεσμευτούμε εκ νέου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να συνεχίσουμε να πολεμούμε για τη δημοκρατία, να υποστηρίζουμε το κράτος δίκαιου. Μέχρι την ημέρα που η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη εγκαταλείψει την Κύπρο, αφήνοντας Τ/κ και Ε/κ να βρουν τη δική τους μοίρα, με ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό θα ξεκλειδώσει τις τρομερές δυνατότητες που έχει αυτή η περιοχή στον 21ο αιώνα και πέραν αυτού.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μενέντεζ είπε πως είναι υπερήφανος που είναι ένας από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές στη Γερουσία και προηγουμένως στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου και αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων και στην άρση των απαγορεύσεων για την πώληση όπλων στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου βρίσκονται σε μια ιστορική καμπή. «Η σχέση μας δεν ήταν ποτέ άλλοτε καλύτερη», ανέφερε.

Είπε πως ο ίδιος πιστεύει πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων και δεσμεύθηκε να συμβάλει στις προσπάθειες ώστε αυτή η σχέση να προχωρήσει στο επόμενο της επίπεδο.

Ανέφερε εξάλλου πως «πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η Κύπρος να γίνει μέρος τη προγράμματος απαλλαγής από τη θεώρηση διαβατηρίων των ΗΠΑ».

Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Κύπρου και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δυο χωρών

«Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου είναι πολύτιμη για τη συλλογική μας ασφάλεια», ανέφερε, σημειώνοντας πως επιθυμεί να δει μια πιο βαθιά συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, όπου η Κύπρος έχει τόσα πολλά να προσφέρει.

Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής της διακυβέρνησής του. «Πρέπει να πάμε από την απλή καταδίκη στη δράση», σημείωσε.

Αναφερόμενους στους ομογενείς της Κύπρου στις ΗΠΑ, κ. Μενέντεζ υπογράμμισε τη συμβολή τους στην προώθηση της φιλίας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου ενώ εξέφρασε εκτίμηση για τη θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι δεν μπορείς να καταλάβεις με βία το έδαφος μιας άλλης χώρας.

Ο κ. Μενέντεζ χαιρέτισε τους σύνεδρους στα ελληνικά λέγοντάς τους «Καλησπέρα σας» και στο τέλος τους είπε «Ευχαριστώ».

Σημείωσε μάλιστα πως η μητέρα της συζύγου του γεννήθηκε στη Λευκωσία και είπε πως αυτός και η σύζυγός του είναι πολύ χαρούμενοι που βρίσκονται και πάλι στην Κύπρο.

«Είναι υπέροχο να βρισκόμαστε στη μια και μοναδική πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Λευκωσία», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για τον οποίο έκανε μνεία στην ομιλία του όπως και για την Πρόεδρο της Βουλής και τους Υπουργούς που ήταν παρόντες.

Λαμβάνοντας τον λόγο πριν την ομιλία του κ. Μενέντεζ, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, χαρακτήρισε τον Αμερικανό Γερουσιαστή ως τον μεγαλύτερο Φιλέλληνα στην ιστορία του Ελληνισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top