ΕΛΛΑΔΑ

«Κλείδωσε» το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν για τα μέσα Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη – Η ατζέντα των συνομιλιών

«Κλείδωσε» το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν για τα μέσα Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη – Η ατζέντα των συνομιλιών

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προπαρασκευαστική της συνάντησης των δύο ηγετών είναι η συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, στις 13 Ιουλίου – μετεκλογικά και για τους δυο – είχε δηλώσει ότι εισέπραξε μια διαφορετική ατμόσφαιρα και αυτό πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Στη Νέα Υόρκη, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται επί της ουσίας αυτή η συμφωνία των δύο ηγετών από τη συνάντησή τους στο Βίλνιους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις χωρίς καμία διάθεση υπαναχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά με στόχο, όπως είπε ο κύριος Μαρινάκης, να συνεχιστεί ο διάλογος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης

«Πάντοτε η χώρα μας προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις και σε σύνολο αυτών των πρωτοβουλιών, χωρίς την παραμικρή προφανώς διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα, με διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος και να τηρηθούν όλα όσα είχαμε πει τους προηγούμενους μήνες. Πράγματι θα προετοιμαστεί και η επικείμενη νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς και η επικείμενη μετά από κάποιους μήνες προς το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη, διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας».

Η ατζέντα των συνομιλιών, το «θετικό μομέντουμ» και η βούληση για «ήρεμα» νερά στο Αιγαίο

Στη Νέα Υόρκη, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται επί της ουσίας αυτή η συμφωνία των δύο ηγετών από τη συνάντησή τους στο Βίλνιους. Ο Σεπτέμβριος είχε θεωρηθεί η αρχή αυτής της διαδικασίας και όπως όλα δείχνουν η αφετηρία θα είναι η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα. Στην ατζέντα και των δύο υπουργών και των δύο ηγετών, η επαναβεβαίωση ότι το ήρεμο, το θετικό κλίμα, αυτό το άτυπο μορατόριουμ που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, θα συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι. Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε, όπως λένε οι πληροφορίες της ΕΡΤ, αν θα μείνουμε σε αυτό ή αν θα γίνει και το επόμενο βήμα. Εάν δηλαδή σε αυτόν τον οδικό χάρτη θα δούμε και κάτι περισσότερο. Αυτό θα φανεί από τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν.

Εκεί θα φανεί εάν είμαστε στο σημείο αυτής της συναντίληψης μεταξύ των δύο πλευρών, ούτως ώστε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Ακόμη και το να οριστεί ημερομηνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Στόχος να επιλυθεί το μοναδικό ζήτημα προς επίλυση της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τον Ιούλιο σε αυτή τη συνέντευξη που είχε δώσει μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ότι σκοπός του είναι να μπούμε στον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και εφόσον συμφωνήσουμε, να πάμε στο δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο στην κυβέρνηση θεωρούν πως δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να μιλάμε για τη Χάγη, καθώς όπως επισημαίνουν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αυτό το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που πρέπει να υπάρξει για να καταλήξουμε στη Χάγη. Ο στόχος όμως είναι αυτός.

Όπως επισήμανε ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «ο κύριος Ερντογάν είναι ένας μεγάλος τακτικιστής και πραγματιστής. Για μια σειρά από λόγους, ξεκινώντας από την οικονομία, η Τουρκία ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μια «αλά καρτ», επιλεκτική επαναπροσέγγιση με τη Δύση με ένα συναλλακτικό πρόσημο. Αυτό συμπαρασύρει και τα ελληνοτουρκικά. Σε πρώτο χρόνο να μην υπάρχει ένταση επί του πεδίου»

Τα «αγκάθια», οι απαιτήσεις της Άγκυρας και ο δρόμος προς τη Χάγη
Όπως εκτίμησε «θα έχουν πολύ ενδιαφέρον οι δηλώσεις του κυρίου Φιντάν την επόμενη εβδομάδα» και εντόπισε το πρόβλημα και το κατά πόσο θα μπορούσε να ξεπεραστεί στο ότι «είναι πολύ καθαρή και κρυστάλλινη η ελληνική θέση στο τι προσφέρει στην Τουρκία. Εγώ σου προσφέρω να ανοίξουμε μια διαδικασία με τελικό προορισμό τη Χάγη για ένα συνυποσχετικό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Σε αντίθεση με μια πολύ πλούσια βεντάλια επιλογών που μένει να δούμε από την Τουρκία. Γιατί και στο παρελθόν για την Τουρκία μπορεί να υπήρξε Χάγη αλλά με μια ατζέντα εφ΄όλης της ύλης»

Όπως κατέληξε «εκεί θα τεσταριστούν τα όρια και οι αντοχές αυτής της επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με τη Δύση εάν η ελληνική θέση είναι αρκετή γι΄αυτούς»

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Συγκέντρωση 250 Σύρων στη Χλώρακα– Επιστρατεύθηκε ο «Αίαντας» - Δείτε βίντεο

Αυτούς ψάχνει η Αστυνομία για τα επεισόδια στη Χλώρακα - Δείτε φωτογραφίες

Τατάρ σε Γιέτζια: Κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά ότι έχει κατασκευάσει δρόμους στη νεκρή ζώνη, κάτι που δεν σταμάτησε ο ΟΗΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επίθεση σε ντελιβερά στη Λεμεσό: Εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του άνδρα που εμπλέκεται στο επεισόδιο – Παρέδωσε το κινητό που έκλεψε στις Αρχές 

• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές

• Φωτιά σε διαμέρισμα στη Λάρνακα: Δύο πρόσωπα στο νοσοκομείο - Χειροπέδες στον ένα για παράνομη διαμονή στην Κύπρο

• Τραγικός θάνατος για 38χρονη Πολωνή: Λύθηκε ιμάντας από το αλεξίπτωτο πλαγιάς και έπεσε στο κενό - Δείτε βίντεο

• Κέντρα εστίασης: Ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον «Βαλεντίνο» - Τα ειδικά μενού, οι τιμές και το πρόβλημα που πρωταγωνιστεί

• Πήραν την ανιούσα τα καύσιμα: Αναμένονται και νέες αυξήσεις - Αυτά είναι τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια παγκύπρια



Κυπριακό: Τουρκικοί τακτικισμοί πίσω από την επιστολή Τατάρ σε Γκουτέρες - Θολό το τοπίο για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης

Κυπριακό: Τουρκικοί τακτικισμοί πίσω από την επιστολή Τατάρ σε Γκουτέρες - Θολό το τοπίο για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης

Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει όσο γίνεται να δώσει απαντήσεις στο θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης όπως αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, ο Ερσίν Τατάρ διαμηνύει ότι θα στείλει επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τα θέματα που τέθηκαν, λέγοντας πως δεν γνωρίζει, «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top