ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήθηκε με ΠτΔ ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών - Ζητά ανοιγμα Ασώματου, Αγίας Μαρίνας και Προφήτη Ηλία

Συναντήθηκε με ΠτΔ ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών - Ζητά ανοιγμα Ασώματου, Αγίας Μαρίνας και Προφήτη Ηλία

Άνοιγμα των κατεχόμενων χωριών Ασώματου, Αγίας Μαρίνας και του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία ζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Selim Sfeir και οι ιερείς της Εκκλησίας των Μαρωνιτών, που συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τη Δευτέρα.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο στα ελληνικά, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να ανοίξουν τα χωριά, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως ανέφερε στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πάτερ Ιωσήφ Σκέντερ, Ιερέας στην Εκκλησία των Μαρωνιτών, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, τέθηκε το θέμα του Ασωμάτου, που είναι στρατιωτικός τομέας, και του χωριού Αγία Μαρίνα, καθώς και του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία, τα οποία «δυσκολευόμαστε να επισκεπτόμαστε και να κάνουμε τις λειτουργίες, όπως γίνεται στα άλλα δύο χωριά, Καρπάσια και Κορμακίτης», ανέφερε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρακάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μπουν αυτά τα θέματα στην ατζέντα για λύση του Κυπριακού «για να μπορούμε να τελούμε ελεύθερα τις θείες λειτουργίες και να καταφέρουμε να χτίσουμε σιγά σιγά αυτά τα δύο χωριά μας που μας λείπουν πάρα πολύ και είναι σημαντικά».

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος ήταν θετικότατος και ότι βρίσκεται πάντα κοντά στην κοινότητα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο πατήρ Ιωσήφ Λακκοτρύπης, Αββάς της Μονής του Προφήτη Ηλία χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. Σημείωσε ότι ο ίδιος μίλησε για τη Μονή του Προφήτη Ηλία, που είναι ένα ιστορικό μνημείο για τους Μαρωνίτες.

«Η εκκλησία χρονολογείται το 1500 μΧ εν καιρώ της Ενετοκρατίας και είναι υπό κατάρρευση τελειωτική. Ο τουρκικός στρατός δεν επιτρέπει καν ούτε την αναστήλωση της μονής αυτής για να σωθεί το μνημείο αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι μεταξύ Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, Ασωμάτου και Κοντεμένου και είναι ίσως η μόνη Μονή που βομβάρδισε η τουρκική πολεμική αεροπορία το ’74. Όπως είπε, τότε ένα μέρος της είχε καταρρεύσει και είχε καεί. «Οπότε, να διασώσουμε τουλάχιστον αυτό το οποίο μπορούμε» είπε.

Ο Αββάς σημείωσε ότι ο Πρόεδρος έλαβε υπόψη του τα παραπάνω και ευελπιστεί να βρεθεί κάποια λύση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top