Την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών στην Κύπρο για την διαδικασία επίλυσης του ζητήματος βλέπει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου και δηλώσει ικανοποιημένος
Σε δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την «υπουργό εξωτερικών» των κατεχομένων Εμινέ Τσολάκ ανέφερε ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά παρά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά τη συνάντηση υπογράφηκε και συμφωνία στον τομέα των Τεχνολογιών/ Πληροφορικής. «Χρειαζόμαστε ένα τέτοιο άνοιγμα και τέτοια στήριξη είτε υπάρξει λύση είτε όχι», είπε η Εμινέ Τσολάκ.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι συζήτησαν λεπτομερώς την διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η Τουρκία στηρίζει την διαδικασία των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύσης. Επιθυμούμε να αξιοποιηθεί με καλό τρόπο το θετικό κλίμα που είδαμε στο νησί. Επιθυμούμε τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας με επιτάχυνση. Βλέπουμε αυτή την αποφασιστικότητα και στις δύο πλευρές και είμαστε ικανοποιημένοι», είπε ο Τούρκος Υπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο παρά τους καλοκαιρινούς μήνες και οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά και σε αυτές τις εργασίες έχει διανυθεί σημαντική απόσταση. «Το γεγονός ότι κατά τις διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει να συζητούν ζητήματα τα οποία δεν συζητήθηκαν ποτέ προηγουμένως και σε αυτά τα ζητήματα έχει διανυθεί απόσταση αυξάνει τις ελπίδες μας», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως είπε, είναι σημαντικό η ΕΕ και όλες οι διεθνείς οργανώσεις, η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη να προσφέρει τη στήριξή της και αυτή η στήριξη να είναι ορατή. «Στους Έλληνες φίλους μας διαβιβάζουμε κάθε φορά αυτές τις απόψεις μας. Στην Ελλάδα έχει ληφθεί απόφαση εκλογών, ελπίζω σύντομα να γίνουν οι εκλογές, να αναλάβει η νέα κυβέρνηση και να στηρίξει αυτή τη διαδικασία», είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τα κατεχόμενα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της Άγκυρας με κάθε τρόπο, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα κατεχόμενα και πολιτικά και οικονομικά.
«Προσφέρουμε και τεχνική στήριξη για την ενίσχυση όλων των θεσμών της ΤΔΒΚ. Στην ΤΔΒΚ υπάρχει μια ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού. Δηλαδή μεγάλος συνασπισμός, πρώτη φορά ιδρύθηκε τέτοια κυβέρνηση. Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για να περάσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις από την Βουλή οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή εδώ και πολύ καιρό», είπε.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στηρίζουν πάντοτε το “υπουργείο εξωτερικών” των κατεχομένων και με υπουργό εξωτερικών υπάρχει φιλική και επαγγελματική σχέση. Είπε ότι για την ενίσχυση του υπουργείου έχουν δώσει κάθε στήριξη και πρόσθεσε πως στον τομέα της πληροφορικής το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είναι από τα πιο έμπειρα παγκοσμίως και θα μοιράσει αυτή την εμπειρία του με το `υπουργείο εξωτερικών` των κατεχομένων. Όπως είπε, τις επόμενες μέρες ο Τούρκος βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Νατζι Κορού θα πάει στα κατεχόμενα και θα συζητήσει την στήριξη που θα δοθεί στα κατεχόμενα σε αυτό τον τομέα. Ανέφερε ότι θα συνεχίσουν μαζί τις προσπάθειες για την άρση των περιορισμών εναντίον των κατεχομένων, προσθέτοντας ότι τα κατεχόμενα έχουν 24 εκπροσώπους σε 20 χώρες.
Από την πλευρά της η Εμινέ Τσολάκ είπε ότι η πρώτη της επίσκεψη έπειτα από την ανάληψη των “καθηκόντων” της είναι η Τουρκία και στη συνέχεια θα επισκεφθεί άλλες χώρες για να τους εξηγήσει την αποφασιστικότητα των Τ/Κ στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους.
Χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής. "Χρειαζόμαστε ένα τέτοιο άνοιγμα και τέτοια στήριξη είτε υπάρξει λύση είτε όχι. Οι Τ/Κ είναι αποφασισμένοι να σταθούν στα πόδια τους", είπε η Εμινέ Τσολάκ.
"Η νέα Κύπρος που θα υπάρξει μετά τη λύση θα είναι μέλος της ΕΕ. Όσο και αν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους προς αυτή την κατεύθυνση οι Ε/Κ, υπάρχουν εργασίες που πρέπει να κάνουμε κι εμείς ως Τ/Κ", ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει αν η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα αποτελέσει γέφυρα στις σχέσεις με την Ε/Κ πλευρά, η Εμινέ Τσολάκ είπε "Ελπίζουμε αυτό το σχέδιο να συμβάλει στην ειρήνη και λύση στο Κυπριακό".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις