ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία»

ΥΠΟΙΚ: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία»

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα ενόψει και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει, τονίζει σε γραπτή δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, σχολιάζοντας την απόφαση του οίκου Standard & Poor’s, με την οποία επιβεβαιώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα «ΒΒΒ» και διαμορφώνει την προοπτική της από σταθερή σε θετική.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα, ενόψει και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει (συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, πληθωριστικές πιέσεις), κατά τρόπο υπεύθυνο τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση (συγκράτηση της ανεργίας) όσο και τα δημόσια οικονομικά».

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, «η Κυβέρνηση στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, κατά τρόπο στοχευμένο και ευέλικτο, και προωθώντας, παράλληλα, τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια, τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων και ιδιαίτερα της χρηματοδοτικής στήριξης μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Αναφορικά με την επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Standard & Poor’s, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως ο οίκος αιτιολογεί την απόφασή του, «στη βάση των ισχυρών επιδόσεων της κυπριακής οικονομίας την τελευταία δεκαετία, της διαφοροποιημένης οικονομίας που αποδείχθηκε σχετικά ανθεκτική στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, καθώς επίσης και της προσδοκίας ότι οι τρέχουσες τάσεις είναι υποστηρικτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας παρά τις ευπάθειες που ακόμη παρατηρούνται στο οικονομικό, δημοσιονομικό και εξωτερικό περιβάλλον».

Επιπρόσθετα, ο κ. Κεραυνός αναφέρει πως «ο οίκος επισημαίνει ότι η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να εξομαλύνεται από την χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2012-2013, η νέα Κυβέρνηση φαίνεται να επιτυγχάνει τη διατήρηση σταθερών δημοσιονομικών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια και ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στον τραπεζικό τομέα ως προς την μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων παρά το υψηλό απόθεμα αυτών συγκριτικά με τις συναφούς επιπέδου χώρες».

Στα ίδια πλαίσια, σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, «ο οίκος Standard & Poor’s τονίζει ως τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μελλοντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας τη συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημόσιου χρέους, την συρρίκνωση του υψηλού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τη βελτίωση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των  ενδεχόμενων υποχρεώσεων για το Δημόσιο, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και τη βελτίωση της πρόσβασης των τραπεζών στην αγορά κεφαλαίου».

Αναφέρει, επίσης, ότι «ο οίκος τονίζει ότι η κυπριακή οικονομία θα καταγράψει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,4% κατά το 2023» και «αναμένει ότι ο μεσοπρόθεσμος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από το 3% υποστηριζόμενος από την περαιτέρω επέκταση του τουρισμού και των προσπαθειών για διαφοροποίηση της οικονομίας στον τομέα της τεχνολογίας».

«Επίσης, αναφέρει την επιτυχή εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας», καταλήγει ο ΥΠΟΙΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Έκρηξη στη Λευκωσία: Μεταφέρθηκε και δεύτερο πρόσωπο στο Νοσοκομείο - Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Έκρηξη στη Λευκωσία: Μεταφέρθηκε και δεύτερο πρόσωπο στο Νοσοκομείο - Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (20/2) στη Λευκωσία, μετά από διαρροή υγραερίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top