Η κρίση της Χλώρακας διαδέχθηκε την ένταση της Πύλας και η κυβέρνηση κλήθηκε μέσα σε μερικές μέρες να διαχειριστεί ακόμη μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία ανέδειξε τις παθογένειες του κυπριακού κράτους αλλά την ίδια ώρα άφησε εκτεθειμένη την ηγεσία της Αστυνομίας, ειδικά τον Αρχηγό, Στέλιο Παπαθεοδώρου, ο οποίος με τη σειρά του, εξέθεσε και την πολιτική του προϊστάμενη, υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.
Η παρουσία του «απρόσκλητου» Σύρου, αναζητούμενου για ανεκτέλεστα εντάλματα σύλληψης σε σύσκεψη υπό την υπουργό Δικαιοσύνης, παρόντος του αρχηγού της Αστυνομίας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, την περασμένη Δευτέρα, προκάλεσε σκιά πάνω από τους δύο για την επάρκεια διαχείρισης μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης.
Ηταν θέμα χρόνου
Η Χλώρακα ήταν μια κοινωνική «βόμβα» που χρονολογείται από το 2018. Δεν έσκασε όμως στα χέρια της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε την ευθύνη για την εκτέλεση του διατάγματος εκκένωσης του κτιριακού συγκροτήματος «Αγιος Νικόλαος», που μετατράπηκε σε γκέτο αλλοδαπών. Ετσι, όλοι γνώριζαν ότι ήταν θέμα χρόνου τα πράγματα να φθάσουν στο απροχώρητο, όπως και έγινε. Το διήμερο των επεισοδίων της περασμένης Κυριακής και Δευτέρας, έθεσε την κυβέρνηση σε κινητοποίηση για να αποτραπούν τα χειρότερα. Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας η Αστυνομία πήρε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για επιβολή της τάξης, με στόχο να υπάρξει ομαλή εκκένωση του κτιριακού συγκροτήματος το συντομότερο, στη βάση των αποφάσεων που λήφθηκαν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Διαφορετική εικόνα
Η ιστορία της Χλώρακας σκιάζει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στη διαχείριση του μεταναστευτικού τους τελευταίους μήνες. Οι αριθμοί των αφιχθέντων μεταναστών καταγράφουν σημαντική μείωση, οι επιστροφές αυξάνονται και γενικά, παρατηρείται μια σαφής βελτίωση, η οποία αποδίδεται στην στρατηγική που ακολουθεί το υπουργείο Εσωτερικών επί υπουργίας Κωνσταντίνου Ιωάννου, μέσα από την οποία γίνονται στοχευμένες δράσεις στην πηγή του προβλήματος όπως: 1. Mέτρα για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών (από την πράσινη γραμμή και τη θάλασσα), 2. επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο για γρήγορο επαναπατρισμό των μη δικαιούχων και 3. βελτίωση των υποδομών φιλοξενίας και κράτησης των μεταναστών.Ο τερματισμός της επιδοματικής πολιτικής, η καταπολέμηση της παράνομης εργασίας, όπως επίσης, οι ενημερωτικές καμπάνιες με αποδέκτες τους ίδιους τους αλλοδαπούς-επίδοξους μετανάστες, είναι μερικές από τις ενέργειες που φαίνεται να συνδράμουν την προσπάθεια του ΥΠΕΣ ώστε να τερματιστεί η αντίληψη ότι η Κύπρος είναι ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός.
Κύκλος βίας
Το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά αυτή την ώρα όμως, κυρίαρχο στοίχημα για τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση στο σύνολό της είναι να τερματίσει τα φαινόμενα ανομίας και βιαιοπραγίας. Η διαχείριση της κρίσης στην Πύλα ανέδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά του Προέδρου, ο οποίος κινήθηκε μεθοδικά και απέσπασε εύσημα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας υπέρ της υπόθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο βαθμός δυσκολίας είναι εξίσου μεγάλος μετά τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό. Εάν μια ομάδα ανθρώπων δήθεν στο όνομα της ασφάλειας προκαλεί ανασφάλεια και τρόμο, τότε η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του κράτους κλονίζεται ανεπανόρθωτα. Τα επεισόδια στη Λεμεσό είναι μια ένδειξη ότι το μεταναστευτικό ενδεχομένως να λειτουργήσει ως πρόσχημα από ομάδες που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο και ασφυκτιούν, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, ειδικά στη Γαλλία. Η Αστυνομία έχει πληροφορίες ότι πίσω από τα επεισόδια βρίσκονται οργανωμένοι οπαδοί σωματείων. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπισή τους είναι το πρώτο βήμα για την πάταξη φαινομένων βίας όπως αυτά που είδαμε στη Λεμεσό. Σε διαφορετική περίπτωση τα χειρότερα έπονται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από τη Χλώρακα στη Λεμεσό και το μεγάλο στοίχημα Χριστοδουλίδη
Wolt: Μεγαλώνει η ομάδα στην Κύπρο - Αυξητική τάση στις πωλήσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις