LIKE ONLINE

5 λόγοι που η μαμά γάτα εγκαταλείπει τα μικρά της

5 λόγοι που η μαμά γάτα εγκαταλείπει τα μικρά της

Ένα από τα πιο συγκινητικά πράγματα που μπορείτε να δείτε είναι μια μαμά γάτα να φροντίζει και να ταΐζει τα μικρά της. Ακόμη και σε καταφύγια, τα εγκαταλελειμμένα γατάκια τα βάζουν μερικές φορές με μια γάτα που θηλάζει, η οποία δεν είναι η μητέρα τους αλλά θα δεχτεί να τα αναθρέψει σαν δικά της.

Τι όμως θα έκανε μια γάτα να εγκαταλείψει ή απορρίψει τα μικρά της, κάτι που κάποιες φορές συμβαίνει; Είναι αποκαρδιωτικό να σκέφτεσαι ότι μια μαμά γάτα δεν θέλει τα μωρά της και μπορεί να αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει.
Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους μια μητέρα γάτα μπορεί να απορρίψει ή να εγκαταλείψει τα γατάκια της πριν αυτά μεγαλώσουν.

Η μητρότητα μπορεί να είναι μια πρόκληση για κάθε είδος. Δώστε σε αυτές τις μαμάδες γάτας συμπόνια, προσοχή και βοήθεια εάν τη χρειάζονται, όπως θα κάνατε για κάθε μητέρα που αγωνίζεται.

1. Φεύγοντας από τη φωλιά

Συχνά συναντούμε γέννες με γατάκια σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να βλέπουμε τη μητέρα τους. Και σκεφτόμαστε ότι τα έχει εγκαταλείψει. Υπάρχει περίπτωση η μαμά να είναι κοντά, πιθανότατα για να βρει να φάει. Και θα επιστρέψει.

Κάποιες γάτες σκορπούν τα μωρά τους σε διάφορα κοντινά μέρη για να τα προστατέψουν από επιθέσεις άλλων ζώων.

Αν τα γατάκια φαίνονται καλά, ταϊσμένα, βρίσκονται σε ασφαλές μέρος και κοιμούνται αφού κλάψουν για λίγο, η μαμά είναι πιθανώς εκεί. Είναι καλύτερο να παρακολουθείτε μια φωλιά για μερικές ώρες για να δείτε αν θα επιστρέψει. Εάν δεν το κάνει, μπορεί να είναι άρρωστη και να μην μπορεί να επιστρέψει ή μπορεί να έχει σκοτωθεί, κάτι δυστυχώς σύνηθες.

Τα γατάκια από την άλλη μπορούν να περιπλανηθούν και να χαθούν ή να κολλήσουν σε μέρη όπου η μαμά δεν μπορεί να τα φτάσει. Αυτό μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα. Έτσι, αν δείτε μια μαμά να τριγυρίζει νευρικά ή βρείτε ένα γατάκι να κλαίει κάπου, μπορεί να προσπαθεί να βρει ο ένας τον άλλον.

2. Ασθένεια ή εκ γενετής προβλήματα

Μερικές φορές μια μαμά γάτα απορρίπτει ένα άρρωστο γατάκι για να αποφύγει τη μετάδοση της ασθένειας στα άλλα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα σωματικά παραμορφωμένο γατάκι. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά με τις γάτες-Ιανούς (τις γάτες με τα δύο πρόσωπα).

3. Μαστίτιδα

Ορισμένες μητέρες που θηλάζουν αναπτύσσουν μαστίτιδα, μια μόλυνση του μαστικού αδένα. Αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά ή λόγω των μωρών που ξύνουν τον ιστό της περιοχής την ώρα του θηλασμού.

Η θηλή πρήζεται, γίνεται σκληρή και ζεστή στην αφή. Έτσι, μπορεί να φαίνεται ότι η μαμά απορρίπτει τα μωρά της, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ οδυνηρό για αυτή να τα αφήσει να θηλάσουν.

4. Πολλά νεογέννητα γατάκια

Μια πολύ μεγάλη γέννα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκατάλειψη. Εάν δεν υπάρχει αρκετό γάλα για όλα τα γατάκια της, η μαμά μπορεί να απορρίψει μερικά για να εξοικονομήσει γάλα για τα άλλα.

Ένας προσεκτικός παρατηρητής πιθανότατα θα παρατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά μέσα στις πρώτες 24 ώρες από τη γέννηση.

5. Πρόωρη μητρότητα

Μια πολύ νεαρή μαμά, 6-7 μηνών, που δεν έχει αναπτύξει μητρικά ένστικτα μπορεί να συμπεριφέρεται μπερδεμένη ή αδιάφορη. Αυτές οι γάτες είναι πολύ μικρές για να γίνουν μητέρες.

Εάν μια γάτα δεν ξέρει τι να κάνει με τα γατάκια, μπορεί να σας τα φέρει, αναζητώντας βοήθεια. Άλλες πάλι μπορεί να απειλούν τα μικρά τους βγάζοντας το χαρακτηριστικό ήχο ή να φύγουν από τη φωλιά μετά τη γέννα.

Δυστυχώς υπάρχει και η περίπτωση που μια νεαρή γάτα λόγω άγχους μπορεί να κάθεται πάνω στα γατάκια της για να τα κρύψει και έτσι να τα πλακώσει τόσο ώστε να τα σκοτώσει. Τέλος λόγω απειρίας πολλές γάτες πνίγουν τα μικρά τους.

Είναι φυσιολογικό για μια μητέρα γάτα συχνά να αγνοεί τα γατάκια της ενώ είναι ακόμα στη γέννα. Θα αρχίσει να τα φροντίζει όταν γεννηθεί το τελευταίο.

Πηγή: topetmou.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόστιμα ακόμα και για όσους αρνούνται παροχή δείγματος σε αλκοτέστ - Ποινές μέχρι και 10.000€ - Όλες οι λεπτομέρειες

Wolt: Μεγαλώνει η ομάδα στην Κύπρο - Αυξητική τάση στις πωλήσεις

Πόσο στοιχίζει μια μπουκάλα ουίσκι στην Κύπρο; Σε ποιες χώρες είναι φθηνό και σε ποιες ακριβό – Πίνακας

Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε διανομείς φαγητού - Τους χτύπησαν και τους έκλεψαν τις μοτοσικλέτες, τα χρήματα και τα κινητά

Επεισόδια στη Λεμεσό: Επιτέθηκαν σε τουρίστες Αραβικής καταγωγής - «Διέκοψαν τις διακοπές για να αναχωρήσουν εσπευσμένα»

Υφ. Πρόνοιας: Δίπλα στην πολύτεκνη μετανάστρια που της έσπασαν το κατάστημα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top