ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται γάμος και τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα

Έρχεται γάμος και τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα

Έπειτα από χρόνια αναμονής, τα ομόφυλα ζευγάρια φαίνεται πως είναι τόσο κοντά όσο ποτέ να τους ενώσουν τα δεσμά του γάμου, με την κυβέρνηση να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο σε περίπτωση που περάσει από τη Βουλή θα επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια θα έχουν τη δυνατότητα να παντρεύονται στην Ελλάδα με πολιτικό γάμο και να υιοθετήσουν παιδί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε άλλωστε αναφερθεί στο ζήτημα κατά τη συνέντευξή του στο Bloomberg, τονίζοντας δε ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο είναι σύντομο με το βασικό άρθρο να ορίζει πως γάμος νοείται ανάμεσα σε άτομα του ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που απορρέουν από τη βασική σχέση, θα ισχύουν σιωπηρά για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνο με τη διεύρυνσή του ορισμού του γάμου. 

Εκτός από τη βασική προσθήκη στο άρθρο περί γάμου, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μεταβατικές διατάξεις για τους γάμους που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, για τα ζευγάρια που έχουν ήδη σύμφωνο συμβίωσης και θέλουν να μετατραπεί σε γάμο.

Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά η χώρα έχει κάνει άλμα σε σχετική κατάταξη των χωρών και των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Σύμφωνα με το International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, η Ελλάδα ξεπέρασε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία σε σχέση με τη νομική και πολιτική στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τι ισχύει στην Ευρώπη για τους γκέι γάμους

Σε μια περίοδο με αφετηρία το 2000 και έως σήμερα, συνολικά 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, και στις πέντε ηπείρους, έχουν νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο. Τα 20 από αυτά τα 35 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη, και τα 15 αποτελούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη χώρα που ψήφισε τον πολιτικό γάμο στην Ευρώπη -και στον κόσμο- ήταν η Ολλανδία το 2000.

Ακολούθησαν το Βέλγιο (2003), η Ισπανία (2005), η Σουηδία και η Νορβηγία το 2009, η Πορτογαλία (2010), η Δανία (2012), η Γαλλία (2013), η Μεγάλη Βρετανία (2014), η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία το 2015, η Γερμανία και η Μάλτα το 2017, η Αυστρία (2019), η Ελβετία (2020), η Σλοβενία (2022) και φέτος η Εσθονία.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top