Στο 80% περίπου αναμένεται να κυμανθεί η πληρότητα κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή ΠΑΣΥΞΕ στο ThemaOnline,, Φιλόκυπρου Ρουσουνίδη.
«Φαίνεται ότι και ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης θα είναι καλοί μήνες. Οι κρατήσεις που έχουν γίνει θα δώσουν ουσιαστική τουριστική εισροή στο νησί μας. Οι πληρότητες αναμένουμε να κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή . Για τον Οκτώβριο αναμένουμε γύρω στο 70-80%, ενώ για το μήνα Σεπτέμβρη μπορεί να είναι και λίγο πιο πάνω, γύρω στο 75-85%», είπε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πληρότητα των ξενοδοχείων επηρεάζουν και οι αργίες του Οκτώβρη που χάνονται λόγω του ότι φέτος δεν πέφτουν τριήμερα.
Οι πρώτες σε ζήτηση και κινητικότητα επαρχίες, σύμφωνα με τον κύριο Ρουσουνίδη «είναι η Πάφος και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στη συνέχεια ακολουθούν η Λεμεσός και η Λάρνακα. Αξίζει το κόπο να πούμε ότι ιδιαίτερη κινητικότητα έχουν και οι μικρές μονάδες στα ορεινά»
Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ο Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι «αναμένουμε μεγαλύτερη κινητικότητα από τον κόσμο. Είμαστε αρκετά κοντά στα νούμερα του 2019 που ήταν η χρονιά ρεκόρ και σε έσοδα ενδεχομένως να τα ξεπεράσουμε»
«Η πιο μεγάλη αύξηση στα έσοδα όμως είναι και λόγω του πληθωρισμού, αφού έχουν ακριβύνει αρκετά πράγματα, κάτι το οποίο αποτελεί και πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν τεράστια αυξημένα λειτουργικά κόστη όπως το κόστος της ενέργειας, των πρώτων υλών, τα επιτόκια και η έλλειψη εργατικού δυναμικού που δημιουργούν συνθήκες ιδιαίτερης διαχείρισης στις τουριστικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Όσο αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ο κύριος Ρουσουνίδης εξήγησε ότι «έγινε η αρχή λόγω της πανδημίας που δεν μπορούσε να ταξιδέψει ο κόσμος. Εκεί έγινε μία υπενθύμιση στο υποσυνείδητο των πολιτών ότι μπορούν να κάνουν φθηνές και ποιοτικές διακοπές και στην Κύπρο»
Παράλληλα, συνέχισε λέγοντας ότι «λόγω της ακρίβειας, έχουν εκτοξευθεί και οι τιμές για άλλους προορισμούς, αφού τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν ακριβώσει και έτσι ο κόσμος πλέον κάνει ένα συνδυασμό διακοπών, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, κάτι το οποίο ανέβασε το ποσοστό του εσωτερικού τουρισμού που ήταν διαχρονικά γύρω στο 6-7%. Θεωρώ ότι ενδεχομένως να άγγιξε και διψήφιο ποσοστό, γύρω στο 10%»
Ξενοδοχεία στις κατεχόμενες περιοχές
Καταλήγοντας, ο Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ μίλησε για όσους επισκέπτονται τις κατεχόμενες περιοχές, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς η διαρροή που έχουμε προς την κατεχόμενη μας πατρίδα είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία 2-3 χρόνια παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το 2019 που ήταν η τελευταία επίσημη έρευνα που έγινε, κατέδειξε ότι περίπου 4% των τουριστικών αφίξεων πάνε στα κατεχόμενα»
«Τα τελευταία χρόνια όμως, που έγιναν νέες επενδύσεις και αναπτύξεις με διαφημιστικές καμπάνιες εκατομμυρίων στο εξωτερικό, φαίνεται ότι ώθησαν περισσότερο τον κόσμο να επισκέπτεται και να διαμένει στα παράνομα τουριστικά καταλύματα στα κατεχόμενα και το 4% θεωρώ ότι έγινε πολύ μεγαλύτερο», τόνισε.
«Είναι και περιορισμένα τα εργαλεία που έχουμε για να αναχαιτίσουμε αυτή τη διαρροή. Παρακολουθούμε όμως το θέμα και θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται να το περιορίσουμε», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις