ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Ο μισθός του διασώστη όσες οι υπερωρίες της Δόξας

Ο μισθός του διασώστη όσες οι υπερωρίες της Δόξας

«Είμαστε 70 άνθρωποι, οικογενειάρχες οι περισσότεροι. Από το 2011 είμαστε στην κλίμακα Α2 και παίρνουμε €1.200 το μήνα. Είμαστε από τους πιο καλά εκπαιδευμένους διασώστες στον κόσμο και από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους. Το επάγγελμα μας δεν είναι κατοχυρωμένο, δεν μπορούμε καν να διεκδικήσουμε. Κάνω αυτή τη δουλειά γιατί βλέπω ανθρώπους να πεθαίνουν στα χέρια μου και θέλω να σώζω όσο περισσότερους μπορώ».

Τα λόγια του εκπροσώπου του Συνδέσμου Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρου, Μιχάλη Αρέστη είχαν ειπωθεί στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής πριν μια εβδομάδα, περίπου την ίδια περίοδο που έσκασε το θέμα της Δόξας Κωμοδρόμου.

Στην ίδια συζήτηση στη Βουλή -την περασμένη Πέμπτη- οι διασώστες απηύθυναν έκκληση στους βουλευτές να τους βοηθήσουν, ούτως ώστε από την κλίμακα Α2 όπου βρίσκονται να ανέβουν στην Α5, δηλαδή από τον... ιλιγγιώδη μισθό των 1.200 ευρώ μισθό, να πάνε στα 1.400 ευρώ. Κι από τη στιγμή που μιλάμε για μόλις 70 διασώστες, με τους 50 να είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας, σε περίπτωση έγκρισης της αύξησης ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί κατά 200.000 ευρώ τον χρόνο. Ψίχουλα αν αναλογιστεί κανείς όχι μόνο την προσφορά αυτών των επαγγελματιών στην κοινωνία αλλά ανθρωπιστικά να το δεις, την ψυχολογική πίεση, το άγχος και τις τραυματικές εμπειρίες που επιφέρει η δουλειά του διασώστη. 1.200 ευρώ. Περίπου όσα θα καθάριζε τον μήνα η τέως πια αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος για να πηγαίνει σε δοξολογίες, εθνικά μνημόσυνα, φιλανθρωπικά γκαλά και κοκτέιλ πάρτι εάν δεν έτρωγε μπλοκ από Βουλή και Γενικό Ελεγκτή. Επιπρόσθετα από τον Α8 μισθό της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (στο οποίο επιστρέφει σαν να μην έγινε τίποτα).

Την ίδια στιγμή το πρόβλημα με τους με τις ελλείψεις σε σχολικούς συνοδούς συνεχίζεται παρά την εξαγγελία για προσλήψεις. Πρόσφατα ο βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης γνωστοποίησε μέσω Facebook την περίπτωση του Μάριου Χριστοδουλίδη από την Αραδίππου, ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και χρειάζεται επειγόντως σχολικό συνοδό προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο Λύκειο της πόλης. Ο Μάριος σύμφωνα με την ανάρτηση του βουλευτή αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται αποκλειστικά από τη μία από τις δύο συνοδούς που διαθέτει η μονάδα ειδικής εκπαίδευσης του σχολείου του με συνέπεια να δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα στη φοίτηση των υπόλοιπων παιδιών της μονάδας. Η αιτία; Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της οικογένειας του νεαρού δεν βρίσκεται το κατάλληλο κονδύλι γιατί σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Πολίτη” ενώ το Υπουργείο Παιδείας ζητά κονδύλια για πρόσληψη σχολικών συνοδών, συναντά πάντα δυσκολίες από το Υπουργείο Οικονομικών ως προς τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων.

Το Υπουργείο Παιδείας πήγε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, κρυβόμενο πίσω από το γράμμα του νόμου: “Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση «αποκλειστικού» σχολικού βοηθού/συνοδού και ως εκ τούτου, λανθασμένα έχει εκληφθεί από μερίδα γονιών ότι κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να έχει τον/την «αποκλειστικό/ή» του/της σχολικό/ή βοηθό/συνοδό” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Το ότι ο νόμος είναι ελλιπής (που δεν είναι γιατί όταν το παιδί δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο συνοδός γίνεται αναγκαστικά αποκλειστικός και κανονικά ενισχύεις την υπόλοιπη μονάδα με επιπρόσθετους - όπως ζητείται στην περίπτωση της Αραδίππου) δεν σημαίνει ότι θα καταδικάσεις ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση σε απομόνωση επειδή “δεν μας υποχρεώνει ο νόμος”.

Όταν το παρεάκι του Προεδρικού κατέφυγε σε απίστευτες μαφίες για να δώσει στη Δόξα Κωμοδρόμου λεφτά του φορολογούμενου πολίτη που ΔΕΝ δικαιούται, όταν ξοδεύουν αλόγιστα και χωρίς να δίνουν λογαριασμό για συνεργάτες, συμβούλους, αισθητικούς, κουμπάρους και κουμέρες, ξαφνικά θυμούνται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, να ασκήσουν πιέσεις ή να κόψουν από τα άχρηστα προκειμένου να διοχετεύσουν όχι-και-ιδιαίτερα-υπέρογκα κονδύλια προς την κατεύθυνση ευάλωτων ομάδων που τα έχουν ανάγκη.

Με λίγα λόγια δεν υπάρχουν λεφτά για διασώστες ή συνοδούς παιδιών με αναπηρίες, είναι σχετικά λίγοι, δεν κάνουν πολύ θόρυβο, δεν επηρεάζουν ψηφοφόρους και δεν αποκομίζουν απ’ αυτούς κανένα όφελος, πολιτικό ή άλλο.

Νομίζω πως έδειξαν… ξεκάθαρα ποιες είναι οι προτεραιότητές τους.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top