Ικανοποιημένη αφήνει την Κυβέρνηση, η συμφωνία-συναντίληψη που επιτεύχθηκε για το θέμα της Πύλας και την οποία ανακοίνωσαν σήμερα (9/10) τα Ηνωμένα Έθνη, με τα έργα να αναμένεται να αρχίσουν στις 23 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμορφωθείσα συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από συζητήσεις που κράτησαν σχεδόν μήνες, κατόπιν υποβολής πρότασης από την ελληνοκυπριακή πλευρά στις 16 Αυγούστου, λίγες ώρες μόνο πριν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Πύλα μεταξύ μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των κατοχικών αρχών.
Πάντως, με βαση τις ίδιες πληροφορίες, με την διαμορφωθείσα συναντίληψη, λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να γίνουν ενδεχομένως γνωστές στο μέλλον, διασφαλίζεται η νεκρή ζώνη, με τις γραμμές καταπαύσεως του πυρός να αποτυπώνονται πλέον με σαφήνεια, ενώ η Ειρηνευτική Δύναμη θα συνεχίσει την παρουσία και τον έλεγχο της σε όλη την περιοχή, αποτρέποντας έτσι την παραβίαση του status quo.
Παράλληλα, η συμφωνία αποκλείει και την στρατιωτική ή αστυνομική παρουσία των κατοχικών αρχών εντός της νεκρής ζώνης.
Την ίδια ώρα, με την συμφωνία αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στην περιοχή της Πύλας, με τη δημιουργία σημείου διελεύσεως και την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ενώ διασφαλίζεται και ότι ο δρόμος δεν θα τύχει εκμετάλλευσης για εποικισμό της Πύλας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Πλάτης ή για πρόσβαση εγκληματικών στοιχείων και παράτυπων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές, ως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.
Ακόμη με την συναντίληψη, αποτρέπεται και η απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος από τις Τουρκικές Δυνάμεις με τη δημιουργία αστικής και οικιστικής ζώνης ανάπτυξης στην περιοχή της Πλάτης, καθώς και με τη διασφάλιση της χρήσης του δρόμου αποκλειστικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς.
Πέραν των πιο πάνω, με την συναντίληψη, δημιουργείται μία ενιαία περιοχή αστικής ανάπτυξης, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα διασφαλίσει την αρμονική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην περιοχή της Πύλας και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: μεγάλη περιοχή οικιστικής ανάπτυξης (μερικές εκατοντάδες οικόπεδα), ασφαλτόστρωση δρόμου με κατεύθυνση προς τους Τρούλλους, αξιοποίηση κρατικής γεώτρησης του δικτύου υδατοπρομήθειας της Πύλας, δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων (το ένα θα είναι της ΑΗΚ) και διεύρυνση της περιοχής αστικής χρήσης του χωριού.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές τόνισαν στην ιστοσελίδα μας πως, η σημερινή συμφωνία αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αφού έγινε κατορθωτό, με τη διπλωματία, να ακυρωθούν σχεδιασμοί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να επιβληθούν με τη βία.
Ειδικότερα, υπογράμμισαν, διασφαλίσαμε τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, ενεργοποιήθηκε θετικά ο διεθνής παράγοντας, αποκτήσαμε το ηθικό προβάδισμα και πετύχαμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, κάνοντας λόγο, ταυτόχρονα, για ένα πολύ μεγάλο Μέτρο Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που μπορεί να συμβάλει και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
Δείτε χάρτη:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις