LIKE ONLINE

Μια αληθινή βασίλισσα εργάζεται για το Netflix - Ποια δουλειά κάνει

Μια αληθινή βασίλισσα εργάζεται για το Netflix - Ποια δουλειά κάνει

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν μια πριγκίπισσα στη Δανία που φιλοδοξούσε να γίνει καλλιτέχνης. Παρόλο που ήταν το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά, για τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής της πριγκίπισσας μόνο οι άνδρες είχαν το δικαίωμα να κληρονομήσουν το θρόνο.

Αυτό άλλαξε όταν τροποποιήθηκε το σύνταγμα της Δανίας το 1953 και η πριγκίπισσα έγινε η διάδοχος του πατέρα της αμέσως μετά τη συμπλήρωση των 13 ετών της. Συνέχισε να ασχολείται με τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα καθ' όλη τη διάρκεια της εφηβείας της, παράγοντας σχέδια κατά συρροή, προτού σταματήσει γύρω στα 20 της χρόνια.

Όταν η πριγκίπισσα έγινε 30 ετών –και αφού είχε πάρει πτυχίο στην προϊστορική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αφότου είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, στη Σορβόννη και στο London School of Economics– διάβασε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Αυτό την ενέπνευσε να αρχίσει να ζωγραφίζει ξανά.

Τρία χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1972, η πριγκίπισσα στέφθηκε βασίλισσα: Βασίλισσα Μαργαρίτα (Μαργκρέτ) Β΄ της Δανίας, για την ακρίβεια. Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πλέον η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης στην Ευρώπη.

Η βασίλισσα σκιτσάρει και δημιουργεί έργα τέχνης στον πύργο της στη Γαλλία και στα στούντιο που διατηρεί στις κατοικίες της βασιλικής οικογένειας στη Δανία. Η ίδια περιγράφει τα στούντιο ως μέρη «όπου μπορώ να αφήνω τα πράγματα να βρίσκονται σκόρπια».

Στα 83 της σήμερα γιόρτασε πέρσι μισό αιώνα στον θρόνο της Δανίας. Δεν εγκατέλειψε όμως ποτέ τα καλλιτεχνικά της πάθη. Οι πίνακές της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα μουσεία, μεταξύ άλλων σε μια πρόσφατη έκθεση στο Musée Henri-Martin της Γαλλίας, ενώ μεταξύ πολλών άλλων έργων, έκανε και την εικονογράφηση για μια δανέζικη μετάφραση του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Πρόσφατα, η Μαργαρίτα της Δανίας σημείωσε άλλο ένα δημιουργικό επίτευγμα ως σχεδιάστρια κοστουμιών και καλλιτεχνική διευθύντρια παραγωγής για την ταινία "Ehrengard: The Art of Seduction", μια ταινία μεγάλου μήκους που έκανε πρεμιέρα στο Netflix τον Σεπτέμβριο και είναι γεμάτη από ρούχα, έπιπλα και σκηνικά βασισμένα στα σχέδιά της.

Η ταινία αποτελεί διασκευή του βιβλίου "Ehrengard" της Κάρεν Μπλίξεν. Για την παραγωγή του Netflix, η βασίλισσα σχεδίασε 51 κοστούμια και έφτιαξε 81 κολάζ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τα σκηνικά. (Να σημειωθεί ότι δεν πληρώθηκε ούτε από το Netflix ούτε από την εταιρεία παραγωγής JJ Film.)

Τα σκίτσα της, μαζί με μερικά από τα ρούχα και πολλά από τα κολάζ, εκτίθενται στο Μουσείο Karen Blixen λίγο έξω από την Κοπεγχάγη μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και το Σιάτλ.

Με τον σκηνοθέτη της ταινίας, τον καταξιωμένο Δανό δημιουργό Μπίλε Όγκαστ. Φωτ.: Jacob Joergensen/ JJ Film
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2021 για λογαριασμό της YouGov Denmark, η Μαργαρίτα Β’ ήταν η πιο αγαπητή γυναίκα στη χώρα (ο πιο αγαπητός άνδρας ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα), ενώ σε δημοσκόπηση της Gallup του 2013 που διεξήχθη για λογαριασμό της Berlingske, της παλαιότερης εφημερίδας της Δανίας, το 82% των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε εν μέρει ότι η χώρα επωφελείται από τη μοναρχία.

Στους επικριτές της, από την άλλη, περιλαμβάνονται μέλη της οικογένειάς της. Ο πρίγκιπας Ιωακείμ, ο νεότερος από τους δύο γιους της, ενοχλήθηκε από την πρόσφατη απόφασή της να «συρρικνώσει» τον θεσμό της μοναρχίας αφαιρώντας από τα παιδιά του τους βασιλικούς τίτλους τους. Το 2017 ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Χένρικ, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμούσε να ταφεί δίπλα της, επειδή δεν του είχαν δοθεί ποτέ οι τίτλοι βασιλιάς ή βασιλικός σύζυγος. (Πέθανε έξι μήνες αργότερα).

Η βασίλισσα σκιτσάρει και δημιουργεί έργα τέχνης στον πύργο της στη Γαλλία και στα στούντιο που διατηρεί στις κατοικίες της βασιλικής οικογένειας στη Δανία. Η ίδια περιγράφει τα στούντιο ως μέρη «όπου μπορώ να αφήνω τα πράγματα να βρίσκονται σκόρπια», προσθέτοντας: «Προσπαθώ περιστασιακά να συγυρίζω, αλλά όχι πολύ συχνά!».

Η προτίμησή της για τα έντονα χρώματα φαίνεται τόσο στα έργα της όσο και στην γκαρνταρόμπα της. «Ονειρεύομαι πάντα με χρώμα», δηλώνει. «Technicolor στο φουλ. Παντού. Σε κάθε απόχρωση».

Πηγή: lifo.gr/Με στοιχεία από The New York Times

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top