ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξωση για 25 κατοικίες στο Πισσούρι λόγω εδάφους - Άσκηση εκκένωσης τον Νοέμβριο

Έξωση για 25 κατοικίες στο Πισσούρι λόγω εδάφους - Άσκηση εκκένωσης τον Νοέμβριο

Για 25 κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή Λίμνες στην κοινότητα Πισσουρίου, έχουν ήδη εκδοθεί διατάγματα έξωσης, καθώς έχουν κριθεί ακατάλληλες, λόγω της υποχώρησης του εδάφους, όπως ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου, Λάζαρος Λαζάρου. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών ανέφερε ότι αποφασίστηκε η απομάκρυνση υπόγειων υδάτων και λυμάτων από την περιοχή, μέχρι να ολοκληρωθούν συνολικές μελέτες, για τις οποίες δόθηκε διορία έξι μηνών.

Ο κ. Λαζάρου συμμετείχε στη συνεδρίαση μαζί με τον Έπαρχο Λεμεσού, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, προκειμένου να ενημερωθούν οι Βουλευτές για τα μέτρα που λαμβάνονται στην επηρεαζόμενη περιοχή της κοινότητας, καθώς τα έργα που είχαν σχεδιαστεί έχουν σταματήσει εδώ και 18 μήνες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνεδρίαση ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, από τις τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει στην περιοχή Λίμνες, φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι σοβαρότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, όταν είχαν εκπονηθεί και οι πρώτες μελέτες για έργα.

Ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες γεωτρήσεις εντοπίστηκε γύψος σε βάθος 60 μέτρων, ενώ στα 100 μέτρα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κενό, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ότι πρόκειται για εκτεταμένο φαινόμενο, όπως είπε. Ο στόχος του Τμήματος, πρόσθεσε, είναι να συλλέξει όλες τις αναγκαίες γεωλογικές πληροφορίες εντός του χρονοδιαγράμματος των έξι μηνών που έχει τεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για την προώθηση των έργων.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, ενώπιον της Επιτροπής, η περίοδος των έξι μηνών αποσκοπεί στο να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η β’ φάση των έργων που είχαν σχεδιαστεί για την περιοχή, ή κατά πόσο θα χρειαστεί να γίνουν διαφορετικά έργα. Σημείωσε ότι το γεωλογικό φαινόμενο που επηρεάζει την εν λόγω συνοικία στο Πισσούρι, εξελίσσεται διαφορετικά από αυτό που είχε εκτιμηθεί παλαιότερα, αφού εντοπίστηκε και δεύτερη προβληματική περιοχή.

Υπενθύμισε ότι για τη λήψη σχετικών αποφάσεων έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή, υπό την προεδρία του Υπουργού Γεωργίας. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δε θα προχωρήσει η β’ φάση των έργων, αν προηγουμένως δεν μελετηθούν τα νέα δεδομένα που ισχύουν. Απαντώντας και σε ερωτήσεις Βουλευτών, σημείωσε ότι αν προχωρήσει η β’ φάση των έργων, τότε ενδεχομένως να υπάρξει και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, εφόσον το έργο δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο κ. Ηλία ενημέρωσε ότι στο μεταξύ η Επαρχιακή Διοίκηση καταγράφει την κατάσταση των κατοικιών που βρίσκονται στην περιοχή, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και σχέδια για αποζημιώσεις των επηρεαζόμενων κατοίκων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν δίνεται καμία άδεια για ανέγερση κτιρίων στις Λίμνες. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι τον Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί να γίνει άσκηση με την Πολιτική Άμυνα, δοκιμάζοντας το σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης μετά από σεισμό ή πλημμύρα.

Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας Λεμεσού, Γιώργος Νικολάου, ανέφερε στη συνεδρίαση ότι υπάρχει ήδη ένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, μέσω του δρόμου που οδηγεί από την περιοχή Λίμνες προς την παραλιακή περιοχή της κοινότητας Πισσουρίου, καθώς η έξοδος προς το γήπεδο, από την περιοχή Καψάλια, έχει αποκοπεί εδώ και χρόνια. Σημείωσε, επίσης ότι έχει ανατεθεί σε Υπηρεσίες Εξωτερικής Προστασίας και Πρόληψης η εκπόνηση σχεδίου εκκένωσης που να αφορά όλη την κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Λάζαρος Λαζάρου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι μετά από πρόσφατη συνάντηση, αποφασίστηκε να γίνουν διατρήσεις για την απομάκρυνση υπόγειων υδάτων, όπως επίσης και απομάκρυνση λυμάτων από την περιοχή. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι γίνονται κάποιες κινήσεις, υπογράμμισε, όμως, ότι αυτό δε σημαίνει ότι επιλύθηκε το πρόβλημα.

«Έχουμε δει ότι κατανοούν το επείγον της υπόθεσης μας, έχουν θέσει κάποια έργα άμεσης δράσης και γι’ αυτό είχαμε εκφράσει και την ικανοποίησή μας στην Επιτροπή, ότι επιτέλους κάποιοι πήραν το μήνυμα του επείγοντος και ξεκινούν, όχι με τα μεγάλα έργα, αλλά έστω με βοηθητικά έργα αποστράγγισης, απομάκρυνσης λυμάτων και νέου σημείου παρακολούθησης του προβλήματος», είπε ο κ. Λαζάρου. Πρόσθεσε ακόμα ότι, αν και κάθε μέρα που περνάει είναι πολύ σημαντική για την κοινότητα, έγινε δεκτό ότι το εξάμηνο διάστημα για περαιτέρω μελέτες μπορεί να είναι αναπόφευκτο.

Ο κ. Λαζάρου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ανθρώπων που έχασαν τις κατοικίες τους και πήραν διάταγμα έξωσης. «Αυτοί οι άνθρωποι, όποια λύση για να δοθεί, θα είναι πάντα χωρίς σπίτι», είπε και επεσήμανε ότι αυτούς θα πρέπει να στηρίξει το κράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι υπάρχουν 25 κατοικίες που έχουν πάρει διάταγμα έξωσης, που είναι κατεστραμμένες και δεν έχουν επιστροφή ενώ άλλες τόσες μπορεί να έχουν την ίδια τύχη, εφόσον δεν γίνουν έργα.

Σε ερώτηση για τις ενέργειες του Κοινοτικού Συμβουλίου για στήριξη των κατοίκων αυτών και σχετικά με την παραχώρηση αδειών για ανέγερση κατοικιών στην περιοχή, είπε ότι η έκδοση αδειών δεν είναι αρμοδιότητα της Κοινότητας. Όσον αφορά τη στήριξη των κατοίκων, είπε ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει από το κράτος βοήθεια. Σημείωσε ότι «τα κυβερνητικά τμήματα, για να αποφύγουν τις ευθύνες, για πάρα πολλά χρόνια έλεγαν ότι έφταιγαν οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί, ενώ φάνηκε ότι είναι μία φυσική καταστροφή».

Πρόσθεσε ότι όταν παρουσιάστηκαν προβλήματα στις πρώτες τρεις κατοικίες, το Κοινοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να επιδοτεί το ενοίκιο των τριών οικογενειών που επηρεάστηκαν, όμως μετά από ένα εξάμηνο το κράτος ζήτησε να σταματήσει αυτή η επιδότηση, καθώς δεν είναι αρμοδιότητά τους αυτή.

Σε ερώτηση για το πόσοι κάτοικοι θα επηρεαστούν σε περίπτωση απόφασης για απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή, είπε ότι δε θα υποδείξει τον τρόπο λύσης το Κοινοτικό Συμβούλιο, αλλά οι ειδικοί. Επανέλαβε ότι έγνοια του Συμβουλίου είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι επί της ουσίας, ακόμα δεν έχει γίνει κάτι το οποίο να καθησυχάζει τις ανησυχίες των κατοίκων και να αντιμετωπίζει το πρόβλημα είτε εν όλω ή εν μέρει. Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα και να ασκεί την αναγκαία πολιτική και θεσμική πίεση, υπογραμμίζοντας ότι «στα ζητήματα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών δεν χωρεί καμία απολύτως έκπτωση».

«Την ίδια ώρα, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Κοινοτικού Συμβουλίου για να εξασφαλίσει τα αναγκαία μέσα για να καλύψει ανάγκες, είτε υπό την μορφή αντισταθμιστικών μέτρων, είτε αποζημίωσης προς τους κατοίκους που εκ των πραγμάτων και λόγω των προβλημάτων υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Παπαδούρης, στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι «δεν είναι λάθος πρακτική, όταν υπάρχουν κάποιες ενδιάμεσες αλλαγές, και υπάρχουν αυτή τη στιγμή μετά από μελέτες του υπεδάφους κάποιες αλλαγές, δεν είναι ντροπή να πεις ότι προτιμώ να προχωρήσω με καινούργια μελέτη και σε έξι μήνες να αποφασίσω κατά πόσο θα προχωρήσω με τη β’ φάση όπως είχε προγραμματιστεί ή αν θα έχω κάποιες διαφοροποιήσεις».

Αναφέρθηκε, επίσης, σε ερωτήματα που έθεσε στη συνεδρίαση η Ελεγκτική Υπηρεσία, περί ενδεχόμενης διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι σίγουρα υπάρχει διασπάθιση σε αυτή την υπόθεση, υπογράμμισε όμως ότι το σημαντικό είναι ο στόχος της ανθρώπινης ζωής. Εξήγησε ότι ενδεχομένως σήμερα να έχει αυξηθεί το κόστος των έργων, σε σχέση με τα 33 εκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί, λόγω της καθυστέρησης, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να προχωρήσουν τα έργα, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν έγκαιρα, μελετημένα και σωστά, για να λύσουν ριζικά το πρόβλημα. Υπογράμμισε ότι πέρα από το κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών, υπάρχει και το ζήτημα της βιωσιμότητας της περιοχής, που είναι οικονομικός πνεύμονας για την Επαρχία Λεμεσού.

Αναφέρθηκε και στην κοινωνική διάσταση του θέματος, αναφέροντας ότι οι άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, παίρνουν επίδομα ενοικίου 2.500 ευρώ τον χρόνο, έθεσε όμως το ερώτημα πώς μπορεί το ποσό αυτό να εντιπροσωπεύσει μέτρα στήριξης, με δεδομένη την αύξηση ενοικίων, την ακρίβεια και την αύξηση των επιτοκίων για δάνεια. Είπε ότι κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει το ποσό, όπως επίσης να προχωρήσει και σε συνεννόηση με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία ενδεχομένως έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια όσοι επηρεάστηκαν από το πρόβλημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top