Μπαίνοντας σιγά σιγά στο φθινόπωρο και ενόψει της χειμερινής περιόδου, οι εξάρσεις του κοινού κρυολογήματος και των ιώσεων θα γίνονται όλο και πιο συχνές.
Όταν κάποιο μέλος της οικογένειάς μας αρρωστήσει, πρωταρχικό μέλημα είναι τόσο η φροντίδα του, όσο και η πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης. Επειδή η περίοδος μεταδοτικότητας μπορεί να παραταθεί έως και δύο εβδομάδες, η απολύμανση των χώρων, αλλά και των κοινόχρηστων αντικειμένων, θα πρέπει να είναι σχολαστική. Η κίνηση αυτή θεωρείται σημαντική, τόσο για να προστατευτούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όσο και για να αποτραπεί μια δευτερεύουσα λοίμωξη.
Αν και ο καθαρισμός ολόκληρου του σπιτιού θα ήταν ιδανικός για να πείτε «αντίο» στα μικρόβια, ακολουθούν εκείνα τα αντικείμενα που γίνονται πιο συχνά εστίες μικροβίων και πρέπει οπωσδήποτε να καθαριστούν.
Κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια
Επειδή η κρεβατοκάμαρα μπορεί γρήγορα να γίνει ένας από τους πιο μολυσμένους από μικρόβια χώρους του σπιτιού ενώ είστε άρρωστοι, είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε τη γενική καθαριότητα. Αφού λοιπόν αναρρώσετε, όλα τα σεντόνια θα πρέπει να αλλαχθούν και να πλυθούν, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης των παθογόνων μικροοργανισμών.
Πετσέτες
Μέσα από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως η ρινική καταρροή και ο βήχας, εκτοξεύονται σωματικά υγρά τα οποία συχνά καταλήγουν σε οικιακά αντικείμενα όπως οι πετσέτες. Επομένως, μαζί με τα σεντόνια του κρεβατιού και των μαξιλαριών, το ίδιο και οι πετσέτες θα πρέπει να αλλαχθούν και να πλυθούν, καθώς θα μπορούσαν να μεταφέρουν ίχνη της περασμένης λοίμωξης.
Σκεύη φαγητού και ποτού
Τα σκεύη φαγητού και ποτού μπορούν γρήγορα να φιλοξενήσουν μικρόβια. Επομένως, όχι μόνο θα πρέπει να αντικαθιστάτε αυτά τα σκεύη μετά από κάθε χρήση, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να μοιράζεστε φλιτζάνια και συσκευές με άλλους. Μετά τη νόσηση, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε καθαρίσει σχολαστικά, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης.
Ηλεκτρονικές συσκευές
Το τηλέφωνο, το λάπτοπ ή το τάμπλετ αποτελούν ορισμένες από τις πιο κοινές εστίες μικροβίων μέσα σε ένα σπίτι, πόσο μάλλον όταν τις χρησιμοποιήσατε περισσότερο όσο ήσασταν άρρωστοι. Κάποιο ειδικό απολυμαντικό για ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να σας επιτρέψουν να επαναχρησιμοποιήσετε τη συσκευή με ασφάλεια μετά από μια ασθένεια.
Κοινόχρηστες επιφάνειες
Οι πάγκοι του μπάνιου, τα πόμολα, οι διακόπτες και κάθε άλλος κοινόχρηστος χώρος του σπιτιού θα πρέπει να απολυμανθούν εκ νέου μετά την εκδήλωση της ασθένειας. Τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να μείνουν μολυσματικά έως και μια εβδομάδα πάνω στις επιφάνειες, γι’ αυτό και χρειάζονται σχολαστικό καθαρισμό.
Σημαντικό θεωρείται, τέλος, να αερίζετε καλά κάθε χώρο του σπιτιού, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις