ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΚΥπΥ: Περιμέναμε πιο θετική αντιμετώπιση από τις συντεχνίες - Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του για εφαρμογή και επιτυχία ΓεΣΥ λέει η Κυβέρνηση

ΟΚΥπΥ: Περιμέναμε πιο θετική αντιμετώπιση από τις συντεχνίες - Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του για εφαρμογή και επιτυχία ΓεΣΥ λέει η Κυβέρνηση

Σήμερα περιμέναμε ότι θα είχαμε μια πιο θετική αντιμετώπιση από τις συντεχνίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, μετά τη λήξη χωρίς αποτέλεσμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Οργανισμού και των συντεχνιών για το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η προγραμματιζόμενη απεργία της Τετάρτης.

Σημειώνοντας ότι ο ΟΚΥπΥ είναι υπέρ μιας συλλογικής σύμβασης «και αυτό φαίνεται μέσα από τις προτάσεις τις οποίες καταθέτουμε», ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού ανέφερε ότι έδωσαν μια νέα πρόταση στις συντεχνίες «που διασφαλίζει όλους τους εργαζόμενους και ειδικά τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους που, στο τέλος της ημέρας, μπορεί και να έχουν περισσότερα ωφελήματα από όσα ένας δημόσιος υπάλληλος στην ίδια κλίμακα».

Πρόσθεσε ότι δίνονται επίσης όλα όσα προνοούνται από τη νομοθεσία του Οργανισμού: ΑΤΑ, Ταμείο Προνοίας, άδεια ασθενείας, άδεια αναπαύσεως, ενώ η υπερωριακή απασχόληση αποζημιώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως στους δημόσιους υπαλλήλους.

«Σήμερα περιμέναμε ότι θα είχαμε μια πιο θετική αντιμετώπιση από τις συντεχνίες. Δυστυχώς οι συντεχνίες εμμένουν στη θέση τους να βαφτίζουν τις μισθοδοτικές αυξήσεις ως προσαυξήσεις και να απαιτούν όλοι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΥπΥ να μπουν σε κλίμακες δημοσίου, πράγμα το οποίο δεν προνοείται ούτε από τον νόμο μας, ούτε είναι στις δυνατότητες του Οργανισμού», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το πώς εξασφαλίζεται η ανέλιξη των εργαζομένων, ένα θέμα που θέτουν οι συντεχνίες, ανέφερε ότι η ανέλιξη εξασφαλίζεται μέσα από τις μισθοδοτικές αυξήσεις που δίνονται σε όλους τους εργαζομένους. «Η πρότασή μας περιλαμβάνει την καταβολή της ΑΤΑ, μία σταθερή οριζόντια μισθοδοτική αύξηση σε όλους τους εργαζόμενους ες αεί, από τον πρώτο χρόνο μέχρι το τέλος της πορείας του», είπε, προσθέτοντας ότι επιπλέον «θα δίνουμε και κυμαινόμενη αύξηση, η οποία θα κατανέμεται με βάση ένα σύστημα αξιολόγησης. Άρα η ανέλιξη των εργαζομένων διασφαλίζεται μέσα από αυτή την πρόταση».

Απαντώντας κατά πόσο σημειώνεται κύμα φυγής από εργαζόμενους του ΟΚΥπΥ που φεύγουν για να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα με καλύτερες συνθήκες, όπως αναφέρουν οι συντεχνίες, ο κ. Χαριλάου είπε ότι δεν παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο. «Δεν έχουμε μαζική φυγή εργαζομένων, όπως παρουσιάζεται. Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες δεν είναι λόγω του ότι δεν έχουν καλές συνθήκες εργασίας, αλλά για άλλους λόγους», είπε, δίνοντας ως παράδειγμα τους γραφείς και τους διοικητικούς λειτουργούς οι οποίοι μπορεί να βρίσκουν θέση που συμφωνεί περισσότερο με τα προσόντα τους.

Όσον αφορά ιατρούς και νοσηλευτές, σημείωσε ότι δεν υπάρχει φυγή. Συγκεκριμένα, για το νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε ότι ενώ ο ΟΚΥπΥ έχει τον ίδιο αριθμό κλινών με τον ιδιωτικό τομέα, απασχολεί συνολικά το 70% των νοσηλευτών. «Έχουμε 3.500 νοσηλευτές και ο ιδιωτικός τομέας έχει περίπου 1.000», είπε.

Απαντώντας αν υπάρχει περιθώριο ευελιξίας από πλευράς του Οργανισμού, δεδομένου ότι οι συντεχνίες απορρίπτουν την πρόταση του ΟΚΥπΥ, απάντησε ότι «έχουμε κάνει αρκετές προτάσεις μέχρι σήμερα. Οι συντεχνίες εμμένουν στην αρχική τους θέση», ότι ό,τι ισχύει για τον δημόσιο τομέα να ισχύει και για τον ΟΚΥπΥ, πράγμα που, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. «Ο Οργανισμός έχει τις ιδιαιτερότητές του, είναι πολύ διαφορετικός από ότι είναι άλλοι οργανισμοί δημοσίου δικαίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχουμε καταθέσει προτάσεις, οι οποίες δυστυχώς έχουν απορριφθεί».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι συντεχνίες απέρριψαν τη νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ αναφέροντας ότι δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από προηγούμενες προτάσεις του και θα προχωρήσουν κανονικά στην προγραμματιζόμενη απεργία της Τετάρτης, σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, από τις 7πμ μέχρι τις 3μμ.

Κυβέρνηση: Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του για εφαρμογή και επιτυχία ΓεΣΥ

Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για την εφαρμογή, τη βιωσιμότητα και την επιτυχία του ΓεΣΥ με ύψιστη προτεραιότητα την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κληθείς, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, να σχολιάσει το γεγονός ότι αύριο παραλύουν τα νοσοκομεία λόγω της απεργίας των εργαζομένων και ερωτηθείς αν υπάρχει πρόθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για να βρεθεί κάποια λύση στο θέμα αυτό.

«Έχουμε ενημερωθεί και εμείς για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν (οι εργαζόμενοι). Να σημειώσω ότι ναι το ΓεΣΥ παραμένει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας από την ίδρυσή της. Υπάρχουν νομοθεσίες που έχουν εγκριθεί, που έχουν συμφωνηθεί, που είναι γνωστές εδώ και καιρό. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για την εφαρμογή, τη βιωσιμότητα και την επιτυχία του ΓεΣΥ με ύψιστη προτεραιότητα την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Υπενθύμισε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τρεις χωριστές συναντήσεις τόσο με τον ΟΚΥπΥ όσο και με τον ΟΑΥ, στην παρουσία και του αρμόδιου Υπουργείου, «ακριβώς για να μπορέσουν να τεθούν επί τάπητος με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εκείνες οι βελτιωτικές κινήσεις, εκείνες οι διορθωτικές κινήσεις που στο τέλος θα έχουν αποδέκτη τον Κύπριο ασθενή», όπως ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος ή η Υπουργός Υγείας θα έχουν κάποια επαφή με τους νοσηλευτές και τους γιατρούς ώστε να αποφευχθεί η απεργία, ο Εκπρόσωπος είπε πως «στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη κάποια συνάντηση. Όμως ούτε μπορούν να πραγματοποιούνται συναντήσεις υπό το φως απεργιακών μέτρων. Ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας θα ήταν νομίζω αυτονόητο να αποφεύγεται στο μέγιστο βαθμό αυτή η λήψη μέτρων», πρόσθεσε.

«Την ίδια στιγμή εξ όσων έχω ενημερωθεί έχει πραγματοποιηθεί και χθες μια συνάντηση του ΟΚΥπΥ και των εκπροσώπων των οργανώσεων με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το θέμα της βιωσιμότητας του ΟΚΥπΥ και των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο κ. Λετυμπιώτης αφού σημείωσε πως στη χθεσινή σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών ήταν παρών και ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η οικονομική βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ και του ΓεΣΥ είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να παρακολουθούμε διαρκώς.

«Ως Κυβέρνηση ακριβώς για αυτό τον λόγο από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων από την παρούσα διακυβέρνηση ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί μια σειρά συναντήσεων και με τον ΟΚΥπΥ και με τον ΟΑΥ, στην παρουσία και των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών για να μπορέσουμε να παρακολουθούμε, να μπορέσουμε να λαμβάνουμε μέτρα», ανέφερε.

Επεσήμανε πως ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε χθες ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης για ένα χρόνο της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους προς τον ΟΚΥπΥ εάν και εφόσον ληφθούν την ίδια στιγμή κάποια μέτρα, κάποιες ενέργειες από πλευράς του Οργανισμού.

Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν κλίνες στα νοσηλευτήρια για τραυματίες του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο Εκπρόσωπος είπε πως στο παρόν στάδιο αυτό δεν είναι μια ορατή παράμετρος. «Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα. Εάν παραστεί ανάγκη να είστε βέβαιοι ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η παράμετρος στις αναλύσεις που κάνουμε», επεσήμανε.

«Θα πρέπει να αξιολογούμε διαρκώς τα δεδομένα. Δεν πρόκειται να μην προλάβουμε έγκαιρα να λάβουμε τα όποια μέτρα πρέπει να ληφθούν», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top