Ο πονοκέφαλος «χτυπά» ξαφνικά και πολλές φορές, από όλες τις πλευρές… Τι μπορεί να μας πει για την υγεία μας;
Το πού εντοπίζεται ο πονοκέφαλος μπορεί να μας προσφέρει κάποιες ενδείξεις για το τι τον προκαλεί και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισής του.
Ας αποκρυπτογραφήσουμε σήμερα τα διαφορετικά σημεία της κεφαλαλγίας, ανακαλύπτοντας παράλληλα πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.
Τα διαφορετικά σημεία του πονοκεφάλου και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Γύρω από το κεφάλι
Αν νιώθετε τον πόνο σαν μια σφιχτή ζώνη γύρω από το κεφάλι σας, τότε πιθανότατα έχετε να κάνετε με πονοκέφαλο έντασης.
Αυτοί οι πονοκέφαλοι συνήθως προκαλούνται από το άγχος και τον κακό ύπνο και συχνά συνοδεύονται από ένταση στο λαιμό, τους ώμους και το σαγόνι.
*Πώς να το αντιμετωπίσετε
Τα απλά παυσίπονα για τον πονοκέφαλο μπορεί να έχουν αποτέλεσμα. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ορισμένες διατάσεις που ανακουφίζουν την ένταση.
Ο ποιοτικός ύπνος και η διαχείριση του στρες θα μπορούσαν επίσης να σας ανακουφίσουν.
Πίσω από το ένα μάτι
Αυτό το είδος πονοκεφάλου είναι εξουθενωτικό και μπορεί να επιμένει για εβδομάδες ή μήνες.
Ενώ ο πόνος εντοπίζεται πίσω ή γύρω από το ένα μάτι, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του προσώπου, του κεφαλιού και του λαιμού σας και να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ερυθρότητα του ματιού, εφίδρωση στο μέτωπο ή το πρόσωπο, πρήξιμο γύρω από το μάτι κ.α.
*Για να τον αντιμετωπίσετε, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Πίσω μέρος του κεφαλιού και του αυχένα
Σε αυτήν την περίπτωση μάλλον έχετε να κάνετε με έναν αυχενικό πονοκέφαλο. Αυτός ο τύπος κεφαλαλγίας δεν προέρχεται από το κεφάλι σας, αλλά από τον αυχένα σας.
Η δυσκολία στην κίνηση του κεφαλιού και ο πόνος που επιδεινώνεται όταν κουνάτε τον αυχένα είναι ενδεικτικά σημάδια αυχενικού πονοκεφάλου.
Ωστόσο, ένας άλλος τύπος πονοκεφάλου που ονομάζεται ινιακή νευραλγία μπορεί επίσης να είναι η πηγή του πόνου στο πάνω μέρος του αυχένα, στο πίσω μέρος του κεφαλιού και πίσω από τα αυτιά.
Όπως με τον αυχενικό πονοκέφαλο, ο πόνος της ινιακής νευραλγίας συχνά ξεκινά από τον αυχένα και στη συνέχεια εξαπλώνεται προς τα πάνω.
*Πώς να το αντιμετωπίσετε
Η φυσικοθεραπεία είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη θεραπεία των προσβεβλημένων μυών του λαιμού. Το μασάζ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την ανακούφιση της μυϊκής έντασης και συνιστάται επίσης σε άτομα με ινιακή νευραλγία.
Στη μία πλευρά του κεφαλιού σας
Ενώ πολλοί τύποι πονοκεφάλων μπορεί να εμφανιστούν στη μία πλευρά του κεφαλιού, η ημικρανία είναι η πιο κοινή.
Οι ημικρανίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό παλμικό ή μονόπλευρο πόνο στο κεφάλι που μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή ακόμα και μέρες.
Συμπτώματα όπως η υπερβολική ευαισθησία στο φως και τους ήχους, η ναυτία και η τάση για εμετό συχνά συνοδεύουν αυτόν τον πόνο.
Οι αυχενικοί και οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν μονόπλευρους πονοκεφάλους.
*Πώς να το αντιμετωπίσετε
Εάν αντιμετωπίζετε ημικρανίες, μιλήστε με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Μπροστά στο κεφάλι και το πρόσωπό σας
Ο παλλόμενος πόνος στο κεφάλι και το πρόσωπο και η πίεση γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα και το μέτωπο μπορεί να σηματοδοτούν έναν πονοκέφαλο από τους παραρρίνιους κόλπους.
Αυτοί οι πονοκέφαλοι συχνά συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση και επιδεινώνονται εάν σκύβετε προς τα εμπρός.
Ωστόσο, επειδή οι ημικρανίες μπορεί να εκδηλώσουν παρόμοια συμπτώματα, μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο τύπων πονοκεφάλων.
Βέβαια, οι συγκεκριμένοι πονοκέφαλοι δεν συνδέονται με ναυτία, έμετο ή ευαισθησία στο φως και τους ήχους όπως η ημικρανία, αλλά περισσότερο με πονόδοντους. Επιπλέον, οι πονοκέφαλοι κόλπων μπορεί να επιμείνουν για περισσότερες ημέρες.
*Πώς να το αντιμετωπίσετε
Οι πονοκέφαλοι από παραρρίνιους κόλπους εμφανίζονται συνήθως σε συνδυασμό με εποχιακές αλλεργίες, μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή το κοινό κρυολόγημα.
Επομένως, η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή τους.
Στους κροτάφους
Πολλών ειδών πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανιστούν στους κροτάφους, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών ή των πονοκεφάλων τάσης.
Ωστόσο, μερικές φορές ο πόνος στους κροτάφους μπορεί να οφείλεται σε μια σπάνια κατάσταση γνωστή ως κροταφική αρτηρίτιδα, πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Άλλα συμπτώματα αυτής μπορεί να περιλαμβάνουν:
Κόπωση
Πυρετό
Πόνο στη γνάθο
Ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής
Προβλήματα όρασης
Απώλεια όρεξης και βάρους
*Πώς να το αντιμετωπίσετε
Η κροταφική αρτηρίτιδα απαιτεί άμεση αξιολόγηση και αντιμετώπιση από το γιατρό σας.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις