Για τη σκόνη που ολοένα και περισσότερο επισκέπτεται τη χώρα μας αλλά και για τις επιπτώσεις που φέρει στον άνθρωπο μίλησε στο ThemaOnline, ο πνευμονολόγος, Δρ Χάρης Αρμεύτης.
«Φαίνεται ότι το φαινόμενο της σκόνης αυξήθηκε και είναι πολύ πιθανόν να δούμε και μεγαλύτερη αύξηση τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό», είπε συγκεκριμένα.
«Η σκόνη περιέχει διάφορες χημικές ενώσεις και ορισμένες από αυτές είναι τοξικές», τόνισε
«Εισπνέοντας τη σκόνη σε μικροσωματίδια, αυτά εισχωρούν στο αναπνευστικό. Στις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή, σε αυτούς που πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού όπως είναι το βρογχικό άσθμα, η χρόνια πνευμονοπάθεια και η ίνωση των πνευμόνων μπορεί να τους απορρυθμίσει το νόσημά τους λόγω της οξείας φλεγμονής που δημιουργεί η παρουσία της σκόνης στο αναπνευστικό», εξήγησε.
Τρόποι προστασίας
Όσο αφορά τους τρόπους προστασίας από την έκθεση στη σκόνη, ο κύριος Αρμεύτης ανέφερε ότι «τις μέρες που υπάρχει αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα καλό είναι να αποφεύγουμε τις οποιεσδήποτε δραστηριότητες, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες, ενώ μπορεί να γίνει και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε αυτούς που είναι αναγκασμένοι να εκτεθούν στην ύπαιθρο»
«Πολύ σημαντική είναι και η καλή συμμόρφωση στη θεραπεία και η καλή επικοινωνία με το γιατρό», πρόσθεσε.
Ο λόγος που δημιουργείται η σκόνη
Μεταξύ άλλων ο πνευμονολόγος σημείωσε ότι «ο λόγος που δημιουργείται η σκόνη είναι γιατί οι έρημες εκτάσεις σε σχέση με τις καλλιεργήσιμες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Άρα σε κάποιες συνθήκες όπως για παράδειγμα ανεμοθύελλα και ανέμους, η σκόνη σηκώνεται, μπαίνει στην ατμόσφαιρα και «ταξιδεύει». Σε αυτό το «ταξίδι» καταφέρνουν να έρθουν τα πιο μικρά σωματίδια σκόνης, δηλαδή μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρά τόσο πιο βλαβερά και επικίνδυνα»
Γιατί προτιμά την Κύπρο
«Η σκόνη είναι παγκόσμιο πρόβλημα αλλά φαίνεται ότι στην περιοχή τη δική μας και των γειτονικών χωρών είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πιο συχνά γιατί είναι θέμα γεωγραφικής τοποθέτησης», συμπλήρωσε.
Συμπτώματα
«Αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα μπορούν να επηρεαστούν με συμπτώματα πονοκεφάλου, αίσθημα κόπωσης, κάψιμο στα μάτια, ζάλη και ρινική καταρροή».
«Αν το άτομο είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή πάσχει από βρογχικό άσθμα, τότε εύκολα τα αυξημένα επίπεδα σκόνης μπορούν να απορρυθμίσουν το ίδιο του το άσθμα και αυτό μπορεί να είναι και επικίνδυνο για την ίδια τη ζωή του, ενώ να σημειωθεί ότι καταγράφεται σε Παγκόσμιο επίπεδο πώς τις μέρες που υπάρχουν ψηλά ποσοστά σκόνης στην ατμόσφαιρα, αυξάνονται τόσο οι επισκέψεις στις πρώτες βοήθειες όσο και θάνατοι»
Ερωτηθείς αν η σκόνη μπορεί να καταστήσει τον άνθρωπο ευάλωτο και σε άλλες ιώσεις και λοιμώξεις, ο κύριος Αρμεύτης ανέφερε ότι «τα μικροσωματίδια μεταφέρουν εκτός από τις τοξικές ουσίες, ιούς και αλλεργιογόνα άρα κατ’ επέκταση είναι μια πηγή μόλυνσης και προσβολής του αναπνευστικού από κάποιους ιούς ή βακτήρια οπότε συνηγορεί και σε λοιμώξεις οι οποίες προκαλούν ίωση είτε έμμεσα είτε άμεσα με την μεταφορά μικροοργανηισμών ή ιών»
Καταλήγοντας επισήμανε ότι «όταν κάποιος εισπνέει σκόνη είναι ευάλωτος, διότι δημιουργείται μία φλεγμονή γι’ αυτό και είναι επιρρεπής στο να προκύψουν άλλες λοιμώξεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις