ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Δυνατότητα για νέες συνέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Πρόεδρος: Δυνατότητα για νέες συνέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο επέκτασης της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά επίσης της δημιουργίας νέων συνεργειών μεταξύ τους για το συμφέρον των λαών τους και ευρύτερα της περιοχής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αποδεχόμενος σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κυπριακή Δημοκρατία Hussein Abdelkarim Tantawy Mubarak.

Κάνοντας αναφορά στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση της χώρας “για την πολύ σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, το οποίο σίγουρα θα μεταμορφώσει τον ενεργειακό τομέα της χώρας σας και θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην οικονομία σας προς το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού”.

“Αδιαμφισβήτητα το εν λόγω κοίτασμα φυσικού αερίου είναι ακόμα μια απόδειξη του πλούτου της Μεσογείου σε φυσικούς πόρους, και υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο επέκτασης της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών στον τομέα των υδρογονανθράκων αλλά επίσης της δημιουργίας νέων συνεργειών μεταξύ τους για το συμφέρον των λαών τους και ευρύτερα της περιοχής”, σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δημιούργησε νέες ελπίδες για επικράτηση των συνθηκών εκείνων που θα επιφέρουν ουσιαστική πρόοδο στις προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν ομαλά, αλλά ουσιώδη κεφάλαια παραμένουν ακόμη υπό συζήτηση και διαπραγμάτευση.

«Θα ήθελα να επαναλάβω την ειλικρινή θέληση και αποφασιστικότητά μου να εργαστώ ακούραστα για την επίτευξη μιας διευθέτησης στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014, με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια υπηκοότητα, διασφαλίζοντας τις αρχές, πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και εξασφαλίζοντας την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία όλων των Κυπρίων», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε, επίσης, την ισχυρή πίστη στην υιοθέτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πρόταση για την Αμμόχωστο, με στόχο τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προσδίδοντας περαιτέρω ώθηση στην προοπτική για εξεύρεση λύσης. «Ελπίζω ότι η Τουρκία θα επιδείξει γνήσια πολιτική βούληση και θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που προσφέρεται από το θετικό κλίμα στην Κύπρο, εγκαταλείποντας την αδιάλλακτη στάση της και συμβάλλοντας με θετικό τρόπο στη διαδικασία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως “σύντομα αναμένουμε ότι η επέκταση αυτής της συνεργασίας θα επιτευχθεί, παγιώνοντας τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία σχεδόν με όλες τις γειτονικές χώρες”.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρέσβης Mubarak τόνισε πως η χώρα του υποστηρίζει αδιάλειπτα και σε όλα τα επίπεδα τον αγώνα του κυπριακού λαού για ευημερία, πρόοδο και εδαφική ακεραιότητα. «Ούσα δεσμευμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ, η Αίγυπτος υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειές σας για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Ο νέος Πρέσβης της Αιγύπτου αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου καθώς και στην ιδιότητά της ως κράτος μέλος της ΕΕ, λέγοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία «είχε ανέκαθεν ιδιαίτερη σημασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας μεταξύ των λαών του βορρά και του νότου της Μεσογείου».

Διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση και προώθηση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου προς όφελος και για την ευημερία των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Αιγύπτιος Πρέσβης έχει αφιχθεί στην Κύπρο σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο. Παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η Κύπρος παραμένει ένας προορισμός με μεγάλες δυνατότητες επενδύσεων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την αναδιαμόρφωση και τη μεταρρύθμιση της κυπριακής οικονομίας.

Επεσήμανε ότι η ειλικρινής θέληση της Κύπρου και της Αιγύπτου για προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή δεν αποτελεί ευσεβή πόθο, αλλά έχει έμπρακτα αποδειχθεί με τον ρόλο τον οποίο οι δυο χώρες έχουν αναλάβει για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα.

Η πραγματοποίηση της 2ης Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, στη Λευκωσία, και η διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών θέτουν σε εφαρμογή τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας για την επίτευξη σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή για το αμοιβαίο συμφέρον των λαών μας, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Σύντομα αναμένουμε ότι η επέκταση αυτής της συνεργασίας θα επιτευχθεί, παγιώνοντας τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία σχεδόν με όλες τις γειτονικές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε εκ νέου ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας, το αντίθετο, είναι μια ευκαιρία την οποία πρέπει όλοι να αδράξουν. Το χρωστάμε στους λαούς μας και στις μελλοντικές γενεές αυτής της διχασμένης από τις συγκρούσεις γωνιάς του κόσμου, η οποία συνεχίζει να μαστίζεται από τη φτώχεια, την πείνα, την ανασφάλεια, τον πόλεμο και την καταστροφή», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση και τις ευχαριστίες της Κύπρου για τη στάση αρχών που τήρησε η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση κατά τη συζήτηση για το ψήφισμα σχετικά με την ‘Κατάσταση στην Κύπρο’, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της 42ης Συνόδου της Οργάνωσης της Ισλαμικής Συνεργασίας.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα προσφέρει στον Αιγύπτιο Πρέσβη κάθε βοήθεια στη διεκπεραίωση των καθηκόντων του.  Υπογράμμισε επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου καθίσταται όλο και πιο επιτακτική.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top