ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψεκασμοί στη Λάρνακα για κουνούπια - Προειδοποιεί με μέτρα ο Δήμος

Ψεκασμοί στη Λάρνακα για κουνούπια - Προειδοποιεί με μέτρα ο Δήμος

Συνεχίζονται οι συστηματικοί ψεκασμοί για καταπολέμηση των κουνουπιών στη Λάρνακα, με το Δήμο να αναφέρει ότι σε πρόσφατους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δημότες εξακολουθούν να διατηρούν χώρους ή αντικείμενα στα οποία εκκολάπτονται κουνούπια και να προειδοποιεί ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προβεί στη λήψη μέτρων.

Σε ανακοίνωση ο Δήμος αναφέρει πως οι έλεγχοι και οι ψεκασμοί διεξάγονται από τα συνεργεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακας «με στόχο τη μείωση του αριθμού των κουνουπιών, ώστε να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία και να μην προκαλείται οχληρία στους δημότες και στους επισκέπτες».

Παράλληλα, συνεργεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας συνεχίζουν την εκστρατεία μέσα στην πόλη (από πόρτα σε πόρτα) για καταπολέμηση του κουνουπιού Aedes aegypti και ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα αντιμετώπισης του.

Ο Δήμος Λάρνακας, υπενθυμίζει τους δημότες ότι «και η ελάχιστη ποσότητα στάσιμου νερού που κατακρατείται σε οποιαδήποτε αντικείμενα ή χώρους στις οικίες / υποστατικά τους, είναι ικανή για πολλαπλασιασμό των κουνουπιών».

Σημειώνεται πως κατά τους πρόσφατους ελέγχους που έγιναν από το προσωπικό της Υγειονομικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι κάποιοι δημότες συνεχίζουν δυστυχώς να διατηρούν χώρους ή αντικείμενα στα οποία εκκολάπτονται κουνούπια.

Τέτοιοι χώροι και αντικείμενα είναι πισίνες οι οποίες βρίσκονται εκτός λειτουργίας, παλιοί αποχετευτικοί λάκκοι που δεν έκλεισαν ικανοποιητικά μετά τη σύνδεση των κτιρίων/υποστατικών με το κεντρικό δίκτυο του ΣΑΛ, παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, βαρέλια αποθήκευσης νερού, παλιά ντεπόζιτα, μπλοκαρισμένες (φραγμένες) σχάρες όμβριων υδάτων σε ράμπες/υπόγεια κτιρίων όπου συγκρατείται νερό καθώς και πιατάκια γλαστρών λουλουδιών, δεξαμενές ή δοχεία με υδρόβια φυτά όπως νούφαρα κ.α.

Επίσης, αναφέρεται, στοιβαγμένα ελαστικά αυτοκινήτων σε υπαίθριους χώρους υποστατικών επιδιόρθωσης ελαστικών ή και μηχανουργείων. «Τα παλιά ελαστικά πρέπει να απομακρύνονται τακτικά από αδειοδοτημένες εταιρείες. Σε περίπτωση που θα παραμένουν αρκετό διάστημα σε κάποιο χώρο, αυτός θα πρέπει να είναι στεγασμένος ή/και τα ελαστικά να σκεπάζονται ώστε να μην συγκρατούν νερό της βροχής», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο κάθε δημότης είναι υπεύθυνος ώστε η κατοικία/επιχείρηση/χώρος του, να είναι απαλλαγμένα από εστίες στάσιμου νερού που ευνοούν την εκκόλαψη κουνουπιών. Ήδη τα είδη των κουνουπιών που υπάρχουν τώρα στη Κύπρο είναι ικανά να μεταδώσουν λοιμώδη νοσήματα στον άνθρωπο όπως ο ιός του Κίτρινου Πυρετού, Δάγκειου Πυρετού, ιός ΖΙΚΑ, ιός του Δυτικού Νείλου κ.α».

Ο Δήμος Λάρνακας, προστίθεται, «δεν έχει άλλη επιλογή από το να προβεί στη λήψη μέτρων εναντίον όσων αποδεδειγμένα δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών και συνεχίζουν να διατηρούν εστίες εκκόλαψης κουνουπιών».

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο Γραφείο Παραπόνων του Δήμου Λάρνακας, στο τηλέφωνο 24816530 ή στην Υγειονομική Υπηρεσία, στα τηλέφωνα 24816557/559.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις - Προσοχή στους οδηγούς συνιστούν οι Βρετανικές Βάσεις

Μονή Αββακούμ: Κατέθεσαν νέο υπόμνημα οι δικηγόροι - Θεωρούν «παντελώς άκυρες» την ανακριτική επιτροπή και διαδικασία

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Στο νοσοκομείο οδηγός - Έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε στο κιγκλίδωμα

Χρήστος Μάστορας: Οι πρώτες φωτογραφίες στον ρόλο του Στέλιου Καζαντζίδη«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

Συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, θα έχει την Τρίτη, 28 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top