ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρό παρασκήνιο με τους ομήρους στη Γάζα: Τι ζητά το Ισραήλ, τι διαρρέει η Χαμάς - Προ των πυλών κρίσιμες αποφάσεις

Σκληρό παρασκήνιο με τους ομήρους στη Γάζα: Τι ζητά το Ισραήλ, τι διαρρέει η Χαμάς - Προ των πυλών κρίσιμες αποφάσεις

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που έχει συγκαλέσει για τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με θέμα την έγκριση της συμφωνίας για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.


Σύμφωνα με ισραηλινές κυβερνητικές πηγές, πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι 50 - 80 όμηροι και να κηρυχθεί τετραήμερη παύση πυρός. Σύμφωνα με το υπό συζήτηση σχέδιο, θα απελευθερώνεται ένας αριθμός ομήρων καθημερινά, όσο θα διαρκεί η κατάπαυση του πυρός.  

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις σε κάθε επίπεδο. Μετά το υπουργικό συμβούλιο Πολέμου, ο Νετανιάχου συγκάλεσε για τις 19:00 το υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας και στις 20:00 υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο «υπό το φως των εξελίξεων στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. 

 


«Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που είχαμε ποτέ» λέει το Κατάρ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης παρατήρησε ότι μετά από πολλές συζητήσεις επιτεύχθηκε η πολυπόθητη μεταρρύθμιση και είπε ότι η συνεργασία Βουλής και δικαστικής εξουσίας είναι άριστη.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου αναφέρθηκε στο θέμα του εμπορικού δικαστηρίου και στο ζήτημα  της στελέχωσης, ενώ ο, επίσης, βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου ζήτησε τη θέση του Ανωτάτου για την προώθηση ενός ειδικού δικαστηρίου για τα ΜΕΔ.

Για το θέμα σύστασησ ειδικών δικαστηρίων, η  κ. Σταματίου εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι σωστός τρόπος να δημιουργούμε χωριστά δικαστήρια για κάθε είδος υποθέσεων και ότι υποθέσεις  μπορούν να εκδικάζονται από τα επαρχιακά.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η οικονομική αυτονόμηση θα είναι σχετική και συμβολική, ενώ για τις καθυστερήσεις στις εκδικάσεις είπε ότι δεν μπορεί αυτό το ζήτημα να συνεχιστεί γιατί επηρεάζει και διάφορους δείκτες για την Κύπρο, ενώ από πλευράς του ο, επίσης, βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι έχει σημασία η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης για την οικονομία και την κοινωνία.

Τόσο ο κ. Λιάτσος όσο και η κ. Σταματίου τόνισαν ότι η επίλυση των καθυστερήσεων στις εκδικάσεις δεν θα επέλθει μόνο με τον διορισμό δικαστών, αλλά πρέπει να συνοδεύεται με στελέχωση των δικαστηρίων, με πρόσληψη βοηθών, στενογράφων και κλητήρων.

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι ανησυχεί για την πορεία της μεταρρύθμισης γιατί δεν θέλει να διαψευστούν οι προσδοκίες πρωτίστως των πολιτών. Για το ζήτημα των εγκαταστάσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ότι προέκυψε στην πορεία ίσως λόγω άλλων ζητημάτων που δεν έχουν να κάνουν με τα δικαστήρια, αλλά λόγω πολιτικών χειρισμών, όπως υποστήριξε. Όπως αναφέρθηκε από πλευράς των καλεσμένων της Επιτροπής, το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπ. Μεταφορών διαβουλεύονται με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς προέκυψε πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις της ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι το ζήτημα για το υποστηρικτικό προσωπικό είναι ουσιώδες καθώς ένας δικαστής αν δεν έχει την ομάδα του, αναγκάζεται να κάνει τη δική τους δουλειά.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η καθυστέρηση στις υποθέσεις δυστυχώς χρησιμοποιείται και ως επιχείρημα από κάποιους που θέλουν να περάσουν άλλα πράγματα, λέγοντας ότι για το ζήτημα των εκποιήσεων, αφαιρέσαμε το δικαίωμα του κόσμου να προσφεύγει, γιατί θα υπάρξει καθυστέρηση.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε γιατί δεν προχωράμε με κτιριακή αναβάθμιση του Δικαστηρίου Λευκωσία αντί για ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις. Μίλησε για ντροπιαστική κατάσταση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Για την ανέγερση νέων κτιρίων για το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας λέχθηκε από πλευράς των καλεσμένων της Επιτροπής ότι πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία, ενώ σε ό,τι αφορά το εμπορικό δικαστήριο λέχθηκε ότι χρειάζονται υποδομές, προσωπικό και κατάλληλοι δικαστές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει νόμος για την εθιμοταξία, ενώ ο βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το ζήτημα της στελέχωσης έπρεπε να είχε λυθεί χθες.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι πρέπει κάποιες διαδικασίες στα δικαστήρια να αυτοματοποιηθούν.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top