Η παράλειψη μιας σημαντικής κίνησης πριν το ντους μπορεί να κοστίσει ακριβά στην όρασή μας. Σύμφωνα δε με τα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό μεγάλης βρετανικής εταιρείας φακών επαφής, πάνω από ένας στους τέσσερις (22%) ρισκάρουν την όρασή τους από τεμπελιά ή αμέλεια.
Το ντους χωρίς να έχουμε αφαιρέσει πρώτα τους φακούς επαφής αυξάνει τον κίνδυνο κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα (Acanthamoeba). Η ακανθαμοιβάδα είναι ένα διαδεδομένο στη φύση πρωτόζωο που απαντάται σε υδάτινα περιβάλλοντα όπως πισίνες, υδρομασάζ, πηγάδια, στο νερό της βρύσης και του ντους.
Σύμφωνα με παλαιότερη δημοσίευση στα Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, το διμηνιαίο περιοδικό της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, η ακανθαμοιβάδα προκαλεί λοιμώξεις κυρίως τους δέρματος, των κόλπων και του κεντρικού νευρικού συστήματος (κοκκίωμα- τώδης αμοιβαδική εγκεφαλίτιδα), κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένους.
Μπορεί ωστόσο να προκαλέσει κερατίτιδα και σε υγιή άτομα που φορούν φακούς επαφής, ενώ έχουν αναφερθεί λίγες περιπτώσεις σχετιζόμενες με τραύμα του κερατοειδούς, είσοδο εντόμου στο μάτι, επαφή με μολυσματική ύλη μεταφερόμενη με τον άνεμο και έκθεση σε μολυσμένα ύδατα.
Η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη του κερατοειδούς που κατέγραψε αύξηση παράλληλα με την μεγαλύτερη χρήση φακών επαφής.
Εκδηλώνεται συνήθως με:
Οφθαλμικό πόνο
Φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως)
Ερυθρότητα και ερεθισμό
Αίσθηση ξένου σώματος
Υπερβολική δακρύρροια
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλων βακτηριακών ή ιογενών λοιμώξεις των ματιών, ωστόσο, δεδομένης της σοβαρής και απειλητικής για την όραση φύσης της κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο σε περίπτωση εκδήλωσής τους. Η έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών.
Οι κίνδυνοι από τους φακούς επαφής
Οι παρακάτω λόγοι εξηγούν την ευπάθεια των χρηστών φακών επαφής:
Μικροβιακή μόλυνση: Οι φακοί επαφής, λόγω της υγρασίας τους, λειτουργούν ως ξενιστές για μικρο-οργανισμούς όπως η ακανθαμοιβάδα.
Μειωμένη προστασία της δακρυϊκής μεμβράνης: Οι φακοί επαφής μπορεί να διαταράξουν το φυσικό δακρυϊκό φιλμ που καλύπτει την επιφάνεια του ματιού, το οποίο συμβάλλει στην ενυδάτωση και στην προστασία από τις λοιμώξεις. Έτσι, ανοίγει μια «πύλη εισόδου» για το παράσιτο ώστε να διεισδύσει στον κερατοειδή.
Μηχανική βλάβη: Οι φακοί επαφής, ιδίως οι σκληροί, μπορεί να προκαλέσουν ανεπαίσθητες εκδορές ή μικροαλλαγές στο επιθήλιο του κερατοειδούς και από εκεί να εισέλθει η ακανθαμοιβάδα.
Συνεπώς, όχι ντους, μπάνιο ή κολύμπι με φακούς επαφής και, εφόσον έρθουν σε επαφή με το νερό, να απορρίπτονται. Αντίστοιχα, μην αντικαθιστάτε το υγρό των φακών σε περίπτωση που τελειώσει με νερό.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις