H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πεπτική διαταραχή που θα ταλαιπωρήσει αρκετούς καθώς πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και πληθαίνουν τα κεράσματα και τα εορταστικά τραπέζια.
Με δεδομένο ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εορτάστηκε ήδη η μέρα των Ευχαριστιών – και έχουν ήδη καταγράψει ένα πλούσιο εορταστικό γεύμα στο… δυναμικό τους – , η Αμερικανική Ενωση Διατροφής και Διαιτολογίας παρέχει συμβουλές για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που αφορά περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στις ΗΠΑ.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα συχνό πρόβλημα που σχετίζεται με το σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής. Το κάψιμο στο στομάχι και το δυσάρεστο αίσθημα της αναγωγής όξινου περιεχομένου στον οισοφάγο αποτελούν τις πιο τυπικές ενοχλήσεις των ανθρώπων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
«Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ορισμένες τροφές και διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ενώ άλλες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής», δήλωσε η εκπρόσωπος της ένωσης Julie Stefanski, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος στη Βαλτιμόρη.
Ηπαλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα, πόνο στο στήθος, ναυτία ή έμετο.
Για την αντιμετώπιση των ενοχλήσεων χορηγούνται φάρμακα που μειώνουν την έκκριση των γαστρικών οξέων.
Σύμφωνα με την διαιτολόγο Julie Stefanski οι πιο πρακτικές συμβουλές για όσους θέλουν να αποφύγουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι:
-να αποφύγουν τροφές που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα όπως η μέντα, η σοκολάτα, το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα όξινα και τα πικάντικα τρόφιμα.
-να τρώνε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μειώσουν την πίεση στο στομάχι και τον οισοφάγο.
-να περιορίσουν τα λιπαρά τρόφιμα και τα πρόσθετα λιπαρά επιλέγοντας πρωτείνες από άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, τόφου και φασόλια, καθώς και μαγείρεμα στον ατμό.
«Κάνοντας ενημερωμένες διατροφικές επιλογές και σε συνεργασία με τον διαιτολόγο τους οι πάσχοντες μπορούν να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και να απολαύσουν μια πιο άνετη και ικανοποιητική ζωή» κατέληξε η Julie Stefanski.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις