Τρόφιμα με αφθονία σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι και το τουρσί θα μπορούσαν να γίνουν ασπίδα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Brain Behavior and Immunity «δείχνουν» έναν φυσικό τρόπο πρόληψης και ανοίγουν τον δρόμο για νέες θεραπείες απέναντι σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος.
Το εντερικό μικροβίωμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος για τις δυνατότητες που κρύβει ως προς την ανάπτυξη νέων θεραπειών για προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Εν προκειμένω, το αξιοσημείωτο της μελέτης, εξηγεί η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Alban Gaultier, είναι ότι πήγε τη γνώση για τη σύνδεση εντερικού μικροβιώματος και ψυχικής υγείας ένα βήμα μακρύτερα, φωτίζοντας τον μεμονωμένο ρόλο ενός συγκεκριμένου βακτηρίου, του γαλακτοβάκιλλου (Lactobacillus).
«Η ανακάλυψή μας φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο ο γαλακτοβάκιλλος που κατοικεί στο έντερο επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης, συντονίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα» δήλωσε ο Gaultier, από το Τμήμα Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, προσθέτοντας ότι τα συμπεράσματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπευτική λύση έναντι της κατάθλιψης και του άγχους.
Μικροβίωμα και κατάθλιψη
Οι διαταραχές στις ισορροπίες των μικροβίων στη χλωρίδα του εντέρου, από ασθένειες ή κακή διατροφή, έχουν συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες. Ως εκ τούτου, η αναζήτηση μεθόδων για την πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τους εν λόγω μικροβιακούς πληθυσμούς, όπως η εκμετάλλευση των ωφέλιμων βακτηρίων, έχει αποτελέσει μείζονα ερευνητική προσπάθεια χωρίς όμως να αποφέρει τους επιθυμητούς καρπούς.
Βασικό κώλυμα αποτελεί το μέγεθος και η ποικιλομορφία του μικροβιώματος, ένα σύνολο 39 σχεδόν τρισεκατομμυρίων οργανισμών που καθιστούν το εγχείρημα ακατόρθωτο, σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα. Χάρη σε προηγούμενη έρευνα που είχε συμπεράνει την αντικαταθλιπτική δράση του γαλακτοβάκιλλου σε ποντίκια, η ερευνητική ομάδα του Gaultier ήξερε πού να στοχεύσει ώστε να εντοπίσει τη φορά αυτή τους υπαίτιους μηχανισμούς.
Οι ερευνητές αξιοποίησαν την τροποποιημένη χλωρίδα Schaedler (Altered Schaedler Flora), μια πρότυπη κοινότητα οκτώ μικροοργανισμών που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αποτελείται από δύο στελέχη γαλακτοβάκιλλου και έξι ακόμα βακτηριακά στελέχη. Βάσει αυτού του μοντέλου, μπόρεσαν να χωρίσουν τα ποντίκια σε ομάδες με και χωρίς τον γαλακτοβάκιλλο, να χρειαστεί η χορήγηση αντιβιοτικών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γαλακτοβάκιλλοι της οικογένειας Lactobaccillacea εμπλέκονται στην ψυχική υγεία επηρεάζοντας τα επίπεδα της ιντερφερόνης γάμμα (IFN-γ), ενός ανοσολογικού χημικού διαμεσολαβητή που ρυθμίζει την απόκριση του οργανισμού στο στρες και προφυλάσσει από την κατάθλιψη.
Με βάση τα τελευταία ευρήματα, οι ερευνητές σχεδιάζουν την ανάπτυξη θεραπειών για διαταραχές και συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα, όπως ειδικά σχεδιασμένα προβιοτικά συμπληρώματα για που να στοχεύουν την αύξηση αποκλειστικά του γαλακτοβάκιλλου.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις