Οι άνθρωποι ταξίδεψαν προς τη Σελήνη, για τελευταία φορά, μια μέρα σαν σήμερα. Κι αν ρωτήσεις στις μέρες μας να σου κατονομάσoυν έναν αστροναύτη, τον Νιλ Άρμστρονγκ θα απαντήσουν πολλοί, άντε και κάποιοι- πιο ενημερωμένοι- τον Μπαζ Όλντριν. Και οι δυο τους ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το Φεγγάρι.
Κι όμως, τρεις άνθρωποι έμειναν περισσότερο χρόνο στη Σελήνη από οποιονδήποτε άλλον στην Ιστορία, και ουδείς τους θυμάται.
Μια μέρα σαν σήμερα λοιπόν, 7 Δεκεμβρίου του 1972 ο Γιουτζίν Σέρναν, ο Ρόναλντ Έβανς και ο Χάρισον Σμιτ εκτοξεύονταν στο διάστημα με τον πύραυλο «Απόλλων 17». Αυτή, ήταν η τελευταία αποστολή ενός μακρόχρονου και επιτυχημένου προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου ή ανθρωπότητα είχε κάνει το «μεγάλο βήμα» προς τον δορυφόρο της Γης.
Το διαστημόπλοιο «Απόλλων 17» παρέμεινε στο Φεγγάρι επί 3 ημέρες και γύρισε φορτωμένο σεληνιακά πετρώματα. Από τότε οι άνθρωποι συνεχίζουν να βλέπουν κάθε πανσέληνο τον φωτεινό δίσκο, να εκστασιάζονται και να σκέπτονται, πως κάποτε εκεί πάνω είχε πατήσει ανθρώπινο πόδι. Ο Ρώσος Κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα το 1961· αυτός ήταν η αιτία που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κένεντι αντέδρασε άμεσα και ανακοίνωσε πως στόχος της χώρας του ήταν να στείλουν έναν «άνθρωπο στη Σελήνη και να τον φέρουν πίσω στη Γη σώο μέχρι το τέλος της δεκαετίας».
Το διαστημικό πρόγραμμα κόστισε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 100 δισεκατομμύρια με σημερινές τιμές. Στην κορύφωση του, το Πρόγραμμα απασχολούσε 400.000 ανθρώπους και μέχρι σήμερα παραμένει το μοναδικό Πρόγραμμα που πέτυχε, όχι μόνο επανδρωμένες προσεδαφίσεις στην Σελήνη αλλά και επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις έξω από τη χαμηλή γήινη τροχιά των δορυφόρων και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Εκτός από τους τρεις αστροναύτες του «Απόλλωνα 11» που περπάτησαν για πρώτη φορά στη σελήνη το 1969 και του «Απόλλωνα 17» που έριξε την αυλαία στο δορυφόρο της Γης, 12 ακόμα άνθρωποι πάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης στη διάρκεια 6 αποστολών. Η αποστολή του «Απόλλωνα 13» ήταν η μόνη που ματαιώθηκε εξαιτίας τεχνικής βλάβης, αλλά οι αστροναύτες επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη. Σήμερα η κατάκτηση του διαστήματος έχει περάσει στα χέρια εκκεντρικών δισεκατομμυριούχων και η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη έχει αφυπνίσει τη φιλοδοξία μιας επίσκεψης όχι πια στη Σελήνη αλλά στον Άρη. Η Σελήνη ίσως να είναι πλέον ο ενδιάμεσος σταθμός.
Πηγή: ethnos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις