ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην προτελευταία θέση στην ΕΕ οι κυπριακές τράπεζες στους τόκους καταθέσεων

Στην προτελευταία θέση στην ΕΕ οι κυπριακές τράπεζες στους τόκους καταθέσεων

Στην προτελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες σε σχέση με την καταβολή τόκων στις συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης των κινδύνων του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Αντίθετα, οι κυπριακές τράπεζες βρίσκονται στη δεύτερη θέση μεταξύ των τραπεζών της Ευρώπης όσον αφορά την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους.

Συγκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΤ, οι κυπριακές τράπεζες πλήρωσαν το 2023 επιτόκιο για τις καταθέσεις των νοικοκυριών μόλις 0,0417%, από 0,0158% που πλήρωσαν το 2022 και βρίσκονται στην προτελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στην τελευταία θέση κατατάσσονται οι τράπεζες της Βουλγαρίας με επιτόκιο μόλις 0,0018%.

Αντίθετα, στην πρώτη θέση με το υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων για νοικοκυριά βρίσκονται οι τράπεζες του Λιχτενστάιν με 2% και ακολουθούν οι τράπεζες της Ισλανδίας με 1,7%, της Πολωνίας και της Νορβηγίας με 1%, της Ρουμανίας με 0,9%, της Ουγγαρίας με 0,8% και της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Τσεχίας με 0,7%.

Απόδοση ιδίων κεφαλαίων

Εξάλλου, στη δεύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες όσον αφορά την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους το 2023, η οποία αγγίζει το 26,3%, από το 6,9% που καταγράφηκε το 2022.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι τράπεζες της Ουγγαρίας με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 28,7%, από 5,1% το 2022, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι τράπεζες της Λετονίας με 25,8%. Ακολουθούν οι τράπεζες της Λιθουανίας με 25,3% και της Ρουμανίας με 23,3%.

Ανθεκτικός ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ

Στην έκθεση της η ΕΑΤ τονίζει πως ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ παραμένει ανθεκτικός παρά τους κινδύνους που απορρέουν από την αλλαγή των επιτοκίων, και σημειώνει πως «ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ αποδείχθηκε ανθεκτικός μετά την τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου του 2023».

Αναφέρει ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένει σε υψηλά επίπεδα με τον μέσο δείκτη κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) να βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο του 16%, ενώ η κερδοφορία έχει στηρίξει τις πληρωμές των τραπεζών.

Σημειώνει επίσης ότι τα αυξημένα επίπεδα επιτοκίων έχουν μέχρι στιγμής υποστηρίξει τη διεύρυνση των περιθωρίων επιτοκίου, αλλά αυτό ίσως έχει φτάσει σε σημείο καμπής, όπως επισημαίνει

Η ΕΤΑ τονίζει πως η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών «παραμένει ισχυρή», ωστόσο η υποτονική οικονομική ανάπτυξη και τα αυξημένα επίπεδα επιτοκίων δημιουργούν κινδύνους, όπως σημειώνει.

Προσθέτει ότι η ρευστότητα παραμένει υψηλή, αλλά άρχισε να ομαλοποιείται από τα υψηλά επίπεδα που κατέγραψε κατά την πανδημία COVID-19.

Τέλος, η ΕΤΑ αναφέρει πως το κόστος χρηματοδότησης της αγοράς έχει αυξηθεί, αλλά τα επιτόκια καταθέσεων "παρέμειναν συγκριτικά χαμηλά και ενδέχεται να αυξηθούν στο μέλλον».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διερεύνηση, κατασχέσεις και οργανωμένο έγκλημα – Ο επικίνδυνος κόσμος των ναρκωτικών μέσα από υποθέσεις της ΥΚΑΝ

Ημέρα του Πατέρα: Προτάσεις για δώρα στον πρώτο μας σούπερ-ήρωα - Από βιβλία μέχρι προϊόντα τεχνολογίας και κοσμήματα

Ταξιδεύεις και θες να μάθεις τα δικαιώματά σου; - Ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας

Μαυρίκιος Μαυρικίου - Ιλάειρα Ζήση: Είναι έτοιμο! Δείτε το παραμυθένιο δωμάτιο της κόρης τους - Φωτογραφίες

«Μίλησε» η νεκροτομή επί της σορού της 41χρονης που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της – Όσα κατέδειξε

Θλίψη στην Ελλάδα: Νεκρός από ανακοπή καρδιάς πρώην βουλευτήςΕπιχειρούν δέκα εναέρια μέσα για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Στήθηκε προωθημένο κέντρο ελέγχου –Δείτε φωτογραφία

Επιχειρούν δέκα εναέρια μέσα για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Στήθηκε προωθημένο κέντρο ελέγχου –Δείτε φωτογραφία

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε αυτή τη φορά σε περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Φικάρδου και Φαρμακά, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ίκαρος ΙΙ», όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top