«Η πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίξει τους νέους επιστήμονες και ανθρώπους που με τον κόπο τους κάνουν την Κύπρο φημισμένη παγκόσμια». Όχι δεν το είπε ο Νίκος Αναστασιάδης υπερασπιζόμενος τα “χρυσά διαβατήρια” που όντως προσέδωσαν στην Κύπρο παγκόσμια φήμη απλά για όλους τους λάθος λόγους (άλλωστε ο Τέως δεν είναι ούτε νέος και σίγουρα όχι επιστήμονας αν και κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι ανήγαγε την αποποίηση ευθυνών σε επιστήμη).
Η παραπάνω φράση ανήκει στον ιδιοκτήτη του διαβόητου ιχθυοτροφείου της Τριμίκλινης για το οποίο κάτι μπορεί να πήρε το αυτί σας με την προϋπόθεση βέβαια να μην ζούσατε σε σπηλιά τις τελευταίες εβδομάδες - όπως προφανώς ΟΛΕΣ οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες την τελευταία δεκαετία. Δήλωση που θα μπει στο πάνθεον μαζί με την αλήστου μνήμης "έδωσα σ’ αυτή τη χώρα περισσότερα απ’ όσα πήρα" του καταδικασθέντα για φοροδιαφυγή Χριστόδουλου Χριστοδούλου.
Για σκεφτείτε το. Κάποιος αποφασίζει να κατασκευάσει ιχθυοτροφείο στη μέση του δάσους (στα όρια των κοινοτήτων Τριμίκλινης και Συλίκου) ώστε να εκτρέφει οξύρρυγχους και να πουλάει το χαβιάρι σε πλούσιους Ρώσους. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ψαρέψουν στην τεχνητή λίμνη οξύρρυγχους, πέστροφες και κυπρίνους, τα οποία μπορούν να φάνε την ίδια ώρα ψημένα από το εστιατόριο που βρίσκεται εκεί αλλά και να διανυκτερεύσουν στον ξενώνα που διαθέτει η επιχείρηση. Κι όλα αυτά ΠΑΡΑΝΟΜΑ και χωρίς ΚΑΜΙΑ άδεια όπως καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που τελευταία θυμίζει όλο και περισσότερο follow up στο “Κράτος Μαφία” του Δρουσιώτη. Και το καλύτερο: Εκτός της τεράστιας και ανεπανόρθωτης καταστροφής δέντρων και βλάστησης για την κατασκευή των εγκαταστάσεων, ο ιδιοκτήτης προχώρησε και σε εκτροπή(!) του ποταμού Κούρη προκειμένου να τροφοδοτεί απρόσκοπτα με νερό τις ιχθυοκαλλιέργειες, με συνέπεια ο υδατοφράκτης Τριμίκλινης να μην διαθέτει ικανοποιητικές ποσότητες νερού για τυχόν ανάγκες πυρόσβεσης.
Εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθεί ο μέσος Κύπριος πολίτης που ναι μεν έχει επίγνωση που ζει αλλά διατηρεί μια ρανίδα λογικής “πώς γίνεται κάποιος να χτίσει όχι κάποια παράγκα ή κιόσκι αλλά ολόκληρο ιχθυοτροφείο με ξενώνα και εστιατόρια στην καρδιά της φύσης καταστρέφοντας το περιβάλλον και εκτρέποντας τον γαμημένο ποταμό, χωρίς την παραμικρή άδεια και έλεγχο και κάτω από τη μύτη των αρμόδιων αρχών για πάνω από δεκαετία;”. Δεν μιλάμε για κάποιον παράνομο πάγκο σε λαϊκή ή να κόψεις ένα δέντρο στην αυλή σου (περιπτώσεις όπου σίγουρα η βαριοπούλα του νόμου θα έπεφτε με δύναμη στο κεφάλι σου) ή για κάποια καλά κρυμμένη παρανομία που μόνο καρφωτή θα μπορούσε να αποκαλυφθεί. Εκτός του ότι δεν μπορείς να κρύψεις ένα ολόκληρο ιχθυοτροφείο ή τη γαμημένη εκτροπή του ποταμού, η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπήκε καν στον κόπο να τα κρύψει. Όπως αναρωτήθηκε και ο αείμνηστος original Μητσοτάκης “και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;”. Το θράσος σ’ αυτόν τον τόπο, όχι μόνο καλλιεργείται κιόλας συστηματικά με λίπασμα την ατιμωρησία αλλά... περισσεύει κιόλας αρκετό για εξαγωγές.
Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή διαβάζεται σαν θρίλερ διαφθοράς σε μικρή πόλη του Lee Child (λείπουν μόνο οι φόνοι και ο Jack Reacher) με τη λέξη “παρανομία” να εμφανίζεται 124(!) φορές. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία τόσες πολλές δημόσιες υπηρεσίες “συνεργάζονται” όχι για το κοινό όφελος αλλά για τη συγκάλυψη και διαιώνιση ενός τεράστιου εγκλήματος: Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Τμήμα Γεωργίας, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Υπουργείο Εσωτερικών, Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, Τμήματα Πολεοδομίας και Οικήσεως και Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Υφυπουργείο Τουρισμού και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ο τελευταίος μάλιστα επιδότησε με €420.000, την ανάπτυξη υδατοδεξαμενής για σκοπούς άρδευσης η οποία και φυσικά χρησιμοποιήθηκε ως ιχθυοτροφείο).
Η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει ότι “οι αρμόδιες Αρχές του κράτους, ένεκα της αμέλειας ή μη σύννομων ενεργειών τους, ανέχτηκαν ή/και απέτυχαν από το να αποτρέψουν και στη συνέχεια να αποκαταστήσουν, την παράνομη εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, την ανέγερση και λειτουργία παράνομων εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας, κέντρου αναψυχής και χώρων διαμονής επισκεπτών και την παράνομη επέμβαση μέρους της ανάπτυξης σε κρατική γη και δημόσιο ποταμό”. Πάντως παρανομία αυτού του μεγέθους συνεχιζόμενη για πάνω από δεκαετία, δεν τη λες ακριβώς και “αμέλεια” - έχουν χάσει και οι λέξεις το νόημά τους σ’ αυτόν τον σουρεαλιστικό εφιάλτη που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία προτίθεται να διαβιβάσει την υπόθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς η οποία έχει ήδη πνιγεί στη χαρτούρα με τουλάχιστον 138 καταγγελίες στα συρτάρια της ενώ σχεδόν καθημερινά φτάνουν στα γραφεία της νέες καταγγελίες. Και με ένα μπάτζετ κοντά στα €2 εκατ. εύλογα αναρωτιέται κανείς πόσες υποθέσεις (που είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες με την πρόσληψη ερευνητών από το εξωτερικό) θα μπορεί να διεκπεραιώσει επιτυχώς σε έναν χρόνο. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα κι αν το πόρισμα της Αρχής κάνει λόγο για καραμπινάτη διαϋπηρεσιακή διαφθορά η υπόθεση θα καταλήξει -πάλι- στον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος τυγχάνει και συνήγορος του κράτους το οποίο... ελέγχεται για ανικανότητα ή/και διαφθορά.
Μόνη αχτίδα φωτός η πιθανή διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων που μπορεί να επιφέρει την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η οποία πρόσφατα άσκησε ποινική δίωξη για κακούργημα σε 23 πρόσωπα, που εμπλέκονται στην περιβόητη σύμβαση 717, που αφορούσε την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας και που οδήγησε στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Εκεί καταντήσαμε...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις